Dünyanın İlk Bilgisayar Virüsü

Teknolojinin hızla ilerlemesi, kurumsal işlemler için kullanılan bilgisayarlardan sonra kişisel kullanıma açık bilgisayarları da geliştirdi ve bunun üzerine kötü niyetli kişiler tarafından bilgisayar virüsleri oluşturulmaya başlandı. Ortaya çıkması ve herhangi bir platform üzerinden diğer bilgisayarlara bulaşmasındaki benzerlik dolayısı ile biyolojik virüslerin adaşı olmaya hak kazanan bilgisayar virüslerinden ilki, 1982 yılında bir lise öğrencisi tarafından yazılmıştır. Adı Rich Skrenta olan 15 yaşındaki bu maceraperest yazılımcının asıl hedefi ise, lisedeki arkadaşlarına şaka yapmaktı. Bunun üzerine geliştirdiği Elk Cloner adlı virüs yazılımı ile, Apple II sistemlerinde yayılmaya başladı.

Dünyanın ilk bilgisayar virüsü olmaya hak kazanan Elk Cloner, Apple II bilgisayar sistemlerini etkilemek için yazılmış bir boot sektör virüsüdür. Bilgisayar bulaştığı an, boot sektöre yerleşerek, şakasını hazırlamaya başlıyordu. Kullanıcı, bilgisayarı her ellinci kez açışında aktif hâle gelerek ekrana, Rich Skrenta’nın yazdığı bir şiiri görüntüleyen dünyanın bu ilk virüsü, şakadan öteye gitmedi. Şimdi 45 yaşında olan Rich Skrenta, bilgisayar sektöründe onlarca projeye imza attı, fakat kötü ününden bir türlü kurtulamadı. Onlarca bilgisayar yazılımı da yazan Skrenta’nın en önemli projelerinden biri de, online haber sistemi olan Topix’dir.

Dünyanın ilk virüsü Elk Cloner ’dan sonra onlarca kötü niyetli virüs yazıldı. Bilgisayar korsanları tarafından yazılan bu küçük yazılımlar, kimi yazan bilgisayar sistemlerinin çökmesine neden olurken kimi zaman da can sıkıcı yavaşlamalara neden olmaktaydı. Hâlâ binlerce virüsün olduğu gerçeği, bilişim güvenliği sektörünü ön plana çıkarmış ve bu sektöre pazarda milyarlarca dolarlık bir pay bırakmıştır.

Yorum yapın