E-Spor Nedir? Hangi Oyunlarda Vardır?

Dünyada ve Türkiye’de gittikçe büyüyen bir kiteleye sahip olan espor çılgınlığı bundan sonra sınır tanımıyor. Federasyonlar, kulüpler, yönetmelikler… Profesyonel bir spor branşından bundan sonra farkı yok. Peki espor nedir ve nasıl profesyonel oyuncu olunur? Bu bozukluğun cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz?

E-Spor Nedir?

En basit diliyle birtakım bilgisayar oyunlarının profesyonel liglere katılan profesyonel oyuncular ile oynanmasıdır. Bir oyunun E-spor olabilmesi amacıyla profesyonel lig olması gerekiyor. E-spor ile normal oyunlar arasındaki farkı şu şekilde anlatabiliriz. Halı sahada oynanan bir futbol var bir de Süper Lig’de oynanan futbol var. E-spor oyunların Süper Lig durumu diyebiliriz. Bir diğer söyleyişle E-spor, oyunların profesyonel sahnesi…

E-spor hayatımıza yeni yeni girmeye başlamış olan bir kavram. Bütün dünyayı sarmış ve geniş oyuncu kitlelerine ulaşmış bilgisayar ve konsol oyunlarında, oyuncular arasında düzenlenen ligler, turnuvalar ve yarışmalar e-Spor olarak nitelendiriliyor. Bir devresinin yakından tanıdığı Counter-Strike, Dota, League of Legends gibi MMORPG (massive multiplayer çevrimiçi role playing) ve FPS (first-person shooter) oyunları, internet yardımıyla milyonları aşan kitlelere ulaştı. Doğal olarak, oyun sektörünün içerisinde çok farklı bir sektörün meydana çıkmasına vesile olan bu yayılım, oyuncular arasında düzenlenen turnuvalar yardımıyla bundan sonra genel geçer bir spor türü kalitesini kazanmış halde.

E-Spor Lisansı Nasıl Alınır?

Paranın ve profesyonelleşmenin işin amacıyla girmesi ile eSporcu olmak da bir hayli ehemmiyet kazandı. Genellikle gençler arasında lisanslı eSporcu olabilmek ehemmiyet arz eden bir husus haluna geldi. Ülkemizde de Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Gelişmekte Olan Sporlar kategorisine alınan eSpor, geniş kitlelere hitap ediyor. Bu işten para kazanmak isteyen binlerce genç, lisanslı eSporcu nasıl olunur? Sorusuna cevap arar iken eSpor lisansının nasıl alındığını da merak ediyor. İşte ismim ismim eSpor lisansı alma ile alakalı bulgular…

İlgili kuruma başvurma işleminden evvelce, T.C. kimlik numarası beyanı, sıhhat raporu, doldurulmuş tescil fişi ve 2 adet vesikalık resme sahip olmanız gerekiyor.

  1. Yukarıdaki belgeleri tamamladıktan sonra müracaat prosedürünü menajerler ya da veliler de yapabiliyor.
  2. Evraklar evvelce ilçe müdürlüğüne onaylatılıyor daha ardından ise sicil lisans servisinde alakalı işlemler yapılıyor.
  3. Diğer şehirlerdeki oyuncuların lisansları diğer bir şehirden de çıkartılabiliyor. Doğum yeri ve lisans alınmak dilenen yerin aynı il olması koşulu yok.
  4. Bulunduğunuz ildeki Gençlik ve Spor Bakanlığı Müdürlükleri adreslerine ulaşmak amacıyla tıklayınız. http://www.gsb.gov.tr/Directorate.aspx

Doktordan alacağınız sıhhat raporunda dijital oyunlar amacıyla rapor dilediğinizi söylemeniz, yani bilgisayar başında oyun oynamanızı etkileyecek bir hal olmadığıyla alakalı rapor almanız gerekiyor. Aksi taktirde aldığınız rapor geçerli sayılmayacaktır.

E-Spor’da Hangi Oyunlar Var?

  • League of Legends
  • FIFA
  • CS:GO
  • PES
  • ZULA
  • PUBG
  • Fortnite
  • Wolfteam

Peki Neler Gerekli?

Doktordan alacağınız sıhhat raporunda dijital oyunlar amacıyla rapor dilediğinizi söylemeniz, yani bilgisayar başında oyun oynamanızı etkileyecek bir hal olmadığıyla alakalı rapor almanız gerekiyor. Aksi taktirde aldığınız rapor geçerli sayılmayacaktır.

Aile Desteği

Şunu derhal baştan belirtmemiz gerekiyor. Eğer profesyonel bir e-spor oyuncusu olmak istiyorsanız arkanıza aile desteğini almanız koşul. Çünkü profesyonel e-spor oyuncuları, derhal 2-3 günde üst seviyeye ulaşmıyor. Profesyonel imkan kadar uzun bir vakit amatör çapta takılıyorlar. Bu da evvellikle olarak aile desteğini koşul kılıyor. Profesyonel olarak boy göstermek dilediğiniz oyunda ustalaşmak evvellikle koşulunuz olmalı. Bunun amacıyla de ister istemez orta kıvamda, işinizi görecek bir PC’ye ve ekipmana gereksiniminiz var. Neyse ki LoL, DOTA2 ya da CS GO gibi e-sporun öncüsü olan yapımlar öyle yüksek sistem gereksinimleri duymuyor.

Yani alacağını 3000TL orantısında bir PC, sizi uzun bir vakit yönetim edecektir. Doğal olarak öğrenci olarak nitelendirebileceğimiz oyuncuların bu tür bir PC alabilmek amacıyla de aile desteğine gereksinimleri var. Yani aile oyun amacıyla bu kadar para vermem derse, baştan yitirmiş olursunuz.

Fedakarlık Lazım

Bizde güzel bir laf vardır. Davulun sesi uzaktan hoş gelir derler. Gerçekten de öyle. Şimdi e-sporla uğraşıp para kazanan insanlar amacıyla “ne kadar şanslı, oyun oynayarak para kazanıyorlar” şeklinde iç geçirenler hayli çok.

Ancak işin iç yüzü pek de öyle değil. Keza pek çok profesyonel e-spor oyuncusu, 24 saatlik vakit dilimi ortamında en az 8 – 9 saat oyun oynayarak antrenman yaptıklarını dile getiriyor. Yani bu hal günlük yaşamınızı büyük oranda etkileyecek.

Şöyle ki normal bir insan günde ortalama 8 saat uyur. Geriye kaldı 16 saat. Yemekti diğer gereksinimler de derken 2 saat daha gitse geriye 14 saat kalır. Okul olmasa problem değil. Ancak işin amacıyla okul da girdimi hadise bam diğer bir boyuta dönüyor. Dehasıyla kendinizi e-sporda ilerletmek amacıyla okuldan bile feragat etmeniz gerekebiliyor.

Ekip işlevini gerçekleştirmesine ideal olmak

Bir de işin ekip çalışması yönü var. Yani kendinizi kanıt edebilmeniz amacıyla iyi bir grup bulmanız da koşul. Eğer iyi bir grup bulamazsanız problemler da peşinizi bırakmayacaktır. Siz ne kadar iyi bir oyuncu olursanız olun, sık sık yenilen bir ekip kimsenin ilgisini çekmeyecektir.

Toparlamak gerekirse, profesyonel bir e-spor oyuncusu olmak amacıyla ailenizi ikna etmeniz gerekiyor. Eğer siz oyun oynamaya başladığınızda, anneniz başınıza gelip “şunu kapat da biraz ders çalış” diye haykırırsa, bu iş olmaz.

Aile haricinde, sık sık antrenman yapmalı ve iyi bir ekibe sahip olmalısınız. Elbette bir de Twitch yayını yapmanız gerekli. Gerçi bundan sonra herkes Twitch’te yayın açtığı amacıyla fark edilmeniz biraz zor olabilir. Ancak amatör çapta kazanılacak bir kaç maç ve bir iki turnuva size profesyonel ligin kapısını açabilir. Başarılı bir kadın CS: GO grup kuran Beşiktaş Esports, yeni turnuvasına katılmaya hazırlanıyor. Polonya’da düzenlenecek olan turnuva 28 Şubat’ta başlıyor.

28 Şubat – 2 Mart tarihleri arasında Polonya’nın Katoviçe kentinde düzenlenecek olan Intel Challenge Katowice 2019 turnuvası toplam 50 bin dolar ödüle sahip. 8 kadın CS: GO grupbunun mücadele edeceği turnuvada temsilcimiz Beşiktaş Esports da yer alacak.

Turnuvanın formatı, detayları ve ile alakalı daha çok bulgular yakın vakitte meydana çıkacak. Playerbros’u takip etmeyi unutmayın.

Yorum yapın