Eczacı Nasıl Olunur?

Eczacılık sağlık bakanlığına bağlı çalışan, tedavi aşamasına gelmiş hastalara doktorlar tarafından yazılan reçeteleri düzenleyen, gerektiğinde bunları laboratuvar ortamında hazırlayan kişidir.

Eczacılık, 4 yıllık eczacılık fakültelerinde fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanında lisans eğitimi sonunda edinilen bir meslektir.

Eczacının Görevleri

  • Doktor tarafından yazılan reçetelerin hazırlanması ve hastaya verilmesi.
  • İlaçlar hakkında genel bilgi vermek ve ilaçların nasıl kullanılacağı konusunda hastayı bilgilendirmek.
  • Herhangi bir firma tarafından üretilmemiş, ticari ambalajı bulunmayan ilaçları belirtilen formülüne uygun olarak laboratuvar ortamında hazırlayıp hastaya vermek ve nasıl kullanılacağı hakkında hastayı bilgilendirmek.
  • Toksin içeren preparatları toksin ve antitoksin olarak hazırlanması muhafaza edilmesini sağlamak.
  • Narkotik özelliği bulunan ilaçların temini, saklanması ve kayıtlarının tutulmasını sağlamak.
  • Dermokozmetik ürünlerin sağlanması ve satışı gibi görevleri vardır.

Eczacılar Nerelerde Çalışır?

Eczacıların, eczane açarak serbest eczacılık yapabilmelerinin dışında, kimya ve biyoloji laboratuvarlarında, hastanelerde, sağlık bakanlığına bağlı kamu kurumlarında, ilaç firması ve ilaç depolarında görev yapabilirler. Serbest çalışan eczacılar, insanlarla yüz yüze iletişim halinde çalışırlar. Gerek serbest eczanelerinde gerekse çalıştıkları kurumlarda, işleyiş duruma göre belirlenmiş periyodlarda nöbet tutmak zorundadırlar.

Eczacı olmak için, ortaokul ve lise de ağırlıklı olarak fizik, kimya biyoloji ve matematik alanında başarılı olmak gerekmektedir. Bu konuda başarılı öğrenciler, eczacılık fakültelerinde okumaya hak kazanılar. 4 yıllık lisans eğitiminin ardından eczacılık yapmaya hak kazanırlar. Eczacılık fakültelerinde, teorik ve pratik olmak üzere iki ayrı eğitim alırlar.

Teorik dersler, fizik, kimya, biyoloji dersleridir. Pratik eğitim ise laboratuvarlarda alınır. Bu derslerde, farmostatik kimya, biyoistatistik, farmakoloji, halk sağlığı, anatomi, patoloji, fizyoloji, mikrobiyoloji gibi dersler alırlar. İnsan sağlığı gibi önemli konularla ilgisi bulunan eczacıların dolayısıyla sorumlulukları oldukça ağırdır.

Eczacılar, serbest ve sağlık bakanlığına bağlı kurumlarda çalışmak dışında, bilime hizmet etmek adına akademik kariyer yapabilirler. Uzman eczacı statüsüne gelerek ilaç üretimi yapan firmalarda, ilaç üretiminde, ARGE çalışmalarına katılarak ürün sorumlusu olarak görev yapabilirler. İşçi sağlığı ve güvenliği alanında da, özellikle son yıllarda görev yapan eczacılar bulunmaktadır.

Türkiye’de yaklaşık olarak 25.000 eczane özel ve kamu kurumlarında çalışan 25.300 eczacı bulunmaktadır.

Yorum yapın