Eğitimde İnteraktif Öğrenme Nedir?

Eğitimde interaktif öğrenme belirli materyallerin vurgulanması ve öğretilmesi için bilgisayar destekli teknolojiyi kullanan, okul çalışması ya da akademik planlar bütünüdür.

İnteraktif eğitim hareketle ilişkili olarak öğrenme şeklidir. Çocuğun aktif kalmasını sağlayan ve bilgilerinin derinleşmesini teşvik eden, motive eden aktivite ve faaliyetlerin olduğu tekniktir. Bu öğrenme şeklinde öğretmen öğrenmeyi motive edici lider olur. Öğrenme sırasında öğrencilerin aktif kalmasını sağlar. Sınıf olup olmaması göz ardı edilmeden öğrencinin öğrenmeye elverişli olması hedeflenir.

Sosyal etkileşimle beraber öğrencilerin katılımını sağlamayı planlayan eğitim türüdür. Sadece öğretmen ve öğrenci arasında yapılmayan interaktif öğrenmede tüm öğrenciler birlikte çalışırlar ve temas ederler. Bu öğrenmede etkileşim, işbirliği, diyalog, oyun ve bilgi ortamından oluşur.

Bu öğrenme stratejisini sınıfa kullanan öğretmen verdiği eğitimi zenginleştirmekte ve öğrencilerin motivelerini artırarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır. Böylelikle öğrencilerin yetenekleri ortaya çıkacaktır.

Öğretmenlerin dikkat edecekleri hususlar: süreci planlamaları, öğrenmeyi devamlı kılmak, çalışmaları denetlemek, diyaloglara açık olmak, yenilikçi olmak, dinamik ve müfredata uyumlu olmaktır. Bu şekilde öğrenme daha kolay hale gelecektir.

Öğrencinin aktif olduğu bu yaklaşımda tüm aktivitelere katılma ön plandadır. Böylece özgüvenleri gelişmiş yere sağlam basan çocuklar yetişmektedir. Öte yandan karşılıklı eğitim olan interaktif eğitim modeli etkin iletişim sağladığından sunumlar daha kolay gerçekleşir.

Son zamanlarda uzaktan eğitim programlarında da tercih edilen modellerden biri haline geldi. Üniversitelerin uzaktan ders devam zorunluluğu olmadan sanal eğitim olarak ta kullanılır. İlgili konular üzerinde hazırlanmış videolar, testler, deneme sınavları, konu anlatım videoları gibi unsurları kapsar. Eksik kalınan yönleri, istenilen yer ve zamanda bu eğitim sürecini gerçekleştirerek eksiklikler tamamlanabilir.

İnteraktif Öğrenme Araçları

  • Tabletler
  • İnteraktif yazı tahtası
  • Bilgisayar simülatörleri
  • Plazma panelleri
  • Sanal modeller
  • Diz üstü bilgisayarlar
  • Projektörler

Gibi teknolojik araçlar kullanılır.

İnteraktif stratejilerini sınıf ortamında kullanmak eğitime zenginlik katmak ve öğrencilerin kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Böylelikle öğrencilerin yetenekleri ortaya çıkmış olacaktır. Karşılıklı etkileyici bir iletişimin sağlandığı bu teknikle anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite kademelerinde kullanılarak derslere yenilik getirilebilir.

Yorum yapın