Ekinoks Nedir? 2021 Ekinoksu Ne Zaman?

Kuzey yarım küre de gündüz ve gecenin eşit olduğu, günlerin bugünden sonra giderek uzadığı zamana ekinoks adı verilir.

Ekinoks aynı zamanda gün-tün eşitliği olarak da bilinir. İlkbahar ekinoksu 21 Mart da gerçekleşir. 21 Mart tarihinde ilkbahar ekinoksu geldiği zaman Güney Yarım Kürede gündüzler geceden kısadır. Bu durum ise Kuzey Yarım kürede tam tersidir. Ülkemizin de yer aldığı Kuzey Yarım Kürede 21 Mart İlkbahar Ekinoksu, 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu olarak kabul edilir. 21 Mart ekinoksu özellikleri arasında Güneş ışınları Ekvator’a dik gelmesi gündüz ile gece eşit olması da vardır.

23 Eylül Sonbahar Ekinoksu Nedir?

Bu tarihte Güneş ışınları Ekvator’a 90 derece açıyla gelir. Kuzey Yarım Kürede sonbahar mevsiminin gelişi olarak kabul edilir. 21 Mart gece gündüz eşitliği zamanı olup. Güneş bu tarihte iki kutup noktasında da net şekilde görülebilir. Dünyada ise gündüz ve gece birbirine eşittir. Kuzey Yarım Kutup Noktasında ise 23 Eylül 6 ay sürecek gecenin başlangıcıdır. Güney Yarım Kürede ise 6 ay sürecek gündüzün başlangıcı olmaktadır.

Ekinoks Zamanı Olan Ritüeller Nelerdir?

21 Mart da ne kutlanır diyenler için bahar bayramı yeniden doğuş, ışık, parlaklık, umudun da ritüeli olarak kutlanır diyebiliriz. Nevruz olarak kutlanan bahar bayramının başlangıcı 21 Mart ekinoksuyla olur. Karanlık ve ışık, gündüz ve gece eşitlenir. Dünya da oluşan denge ise bu günlerde herkes tarafından hatırlanır. Bu günlerde bahar temizliği yapılması, evin dip köşe temizlenmesi, kış ağırlığından ve yorgunluğundan da kurtulmak için de gereklidir. Hem baharın gelişi kutlanmakta, en uzun gündüz oluşu sıcaklıklardan uzun süre faydalanmayı sağlamaktadır. Tohumların gelişmesi ve büyümesi de ekinokstan sonra olmaktadır.

Yorum yapın