Elektrik Kontrollü Direksiyon Sistemi (EPS) Nedir?

Her zaman gelişen teknoloji ile birlikte araçlarımızın sistemlerinde iyileştirmelere gidilmektedir. Bu gelişmeler daha çok konforlu , güvenli ve ekonomik bir araç üzerine kurulmaktadır. Ancak verimlilik kadar unutulmamalıdır ki çevresel bilinçte bu noktada önem arz ediyor. Bu sayede kullanıcılar için hem ekonomik hemde çevreci araçlar piyasaya çıkmaktadır.

Bazen çevreci denildiğinde sadece motorlar akıllarda yer edinmektedir. Ancak unutulmamalı ki sadece motorlarla kalmayan bu bilinç durumu yardımcı sistemleri de kapsamaktadır. En güzel örneği son zamanlarda yaygınlaşan Elektrik Kontrollü Direksiyon Sistemi – EPS olmaktadır. Daha hafif olmakla birlikte motordan alacağı enerjiden kısarak yakıt tasarrufu sağlamakla birlikte daha ekonomik bir bakım maliyeti ile gelmektedir.

Sistem esasen sürücülerin direksiyonu hareket ettirmesiyle oluşan döndürme hareketine ekstra olarak elektrik motorun direksiyon milinin sahip olduğu döndürme kuvvetini diğer anlamı ile torku arttıran bir sistemden bahsetmekteyiz.

Eps Nasıl Çalışır ?

İlk olarak sürücünün direksiyonu hareket ettirmek vasıtası ile döndürmesi aracılığı ile sistem devreye girer ve direksiyon mili döner. Beraber hareket eden ve direksiyon miline bağlı bulunan elektrik motoru çalışmasıyla direksiyon milinin dönme kuvvetini arttırmaktadır. Kısaca bu hareket sayesinde direksiyona uygulanan kuvvet desteklenmiş olmaktadır.

Bu sistem hem hıza duyarlı hemde yakıt tüketimini azaltan etkisi ile direksiyonun ekstra çevrilmesi gereken veya zorlanan yerlerde sizlere destek çıkarak dönme zorluğunu minimal düzeye indirgeyerek yumuşak bir çevirme sağlar. Sürat gerektiren hızlarda seyrederken ekstra döndürme kuvveti ile konfor sağlamaktadır.

Sistemin verimli çalışabilmesi adına iki sensörden bahsetmemiz gerekir. Bunların birincisi direksiyon tork sensörüdür. Bu sistem sayesinde direksiyona uygulanan kuvvet algılanarak hangi tarafa çevrildiği anlaşılır. Bu sayede yapılan hesaplamalar sayesinde gerekli olan kuvvet desteği sağlanmaktadır. Diğer sensör olan direksiyon konum sensörü ise direksiyonunun o anki konumunu ve döndürülen açıyı hesaplar. Bunlar sayesinde en az eforla en çok konforu almanıza olanak sağlamaktadır.

Elektrik Kontrollü Direksiyon Ve Hidrolik Direksiyon Karşılaştırması

Günümüzde gelişen teknoloji ile elektrik kontrollü direksiyonların kullanımı önemli ölçüde arttı. Bu konu uzun uzadıya anlatılacak bir konu olsa da gelin sizlerle bir kaç noktaya bakalım.

  • Hidrolik direksiyon sistemi daha fazla parçadan oluşmaktadır yani daha komplike bir sisteme sahiptir. Bu sebeple araç içinde daha fazla yer kaplar. Ancak elektrik kontrollü direksiyon ise daha basit bir sistem ve daha az yer kaplaması ile ön plana çıkmaktadır.
  • Hidrolik direksiyon da bulunan hidrolik basınç ve bu basıncın sağlanmasının da rol oynayan pompa elektrik kontrollü direksiyon sisteminde yok. Bu pompa işlevini motordan alacağı enerji sayesinde tamamlayacağı için ekstra bir yakıt kullanımı söz konusu olmaktadır.
  • Elektrikli direksiyon sadece kullanıldığı taktirde enerji harcarken hidrolik direksiyon her zaman enerji harcamakta ve sisteme ekstra bir yük bindirmektedir.
  • Elektrikli direksiyonda kullanıcıya sunulan destek ve manevra kolaylığı daha iyi bir konfor sağlamaktadır.

Bu kıstaslara baktığımızda her yönden avantajlı olan bir sistem olan elektrik kontrollü direksiyon neden son zamanlarda bu kadar popüler tartışmaya gerek yok.

Yorum yapın