Küreselleşen Dünyanın en büyük getirilerinden olan Teknoloji , Yapay Zeka , Bilim gibi alanların birleşmesiyle ortaya çıkardığı en büyük icatlardan biri olan Elektrikli Otomobil , Teknolojinin gelişmesiyle adından son 10 Yıl’dır sözettirsede, Tarihsel olarak geçmişinin 20.yy başlarına dayandığını söyleyebiliriz.
Elektrikli Otomobilin Tarihsel Geçmişi
19.Yüzyılın sonları ve 20.Yüzyılın başlarına doğru o zaman ki teknolojiye göre üretilen ve oldukça kullanılan ve rekabet gören Elektrikli Arabalar , Mesafe ve Sarj gibi sorunlar yüzünden ve en önemlisi Fiyat olarak yüksek seviyelerde olması , İnsanların Elektrikli Otomobillerden uzaklaşmasını sağladı. Bunlara karşılık ” Henry Martin Ford ” Yakıt motorloru üzerindeki çalışmalarını ‘FORD QUADRİCYCLE” Adını verdiği Benzinle çalışan Otomobili üretti. Otomobilin en önemli özelliği ise uygun fiyatı ve benzinle çalışabilmesiydi. Ancak 20.Yüzyılların sonlarına doğru Petrol Fiyatlarında ki dengesizlik ve belirsizlikler sebebleriyle Elektrikli Otomobiller tekrar gündeme geldi.
Elektrikli Otomobil Nasil Sarj Oluyor Ve Sarj Ofisleri
Elektirikli Otomobilleri sarj etmek için karşınızda çok fazla bir seçenek bulunmuyor. 2. Tür seçenecek mevcut bunlardan birincisi : Elektrik depolanarak hazırlanan bataryalar , İkincisi ise : Sarj Ofisleri , Bugünkü petrol ofislerinin elektrik dolduran hali olduğunu söyleyebiliriz. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya da görünmeye başlayan Sarj Ofisleri Bugünkü Küreselleşen Dünya düzeninde hemen hemen her ülkede ortaya çıkmıştır. Devletlerin ayrıca Elektrikli Otomobillerin yaygınlaşması için Sarj Ofislerinde ÖTV gibi teşvik edici indirimlere gitmiştir. Böylelikle Dünyada 2.3 Milyon Sarj Ofisi hizmete girmiştir.
Elektrikli Otomobil Üreten Firmalar
Tesla, General Motors, Wolkswagen gibi firmaların başını çektiği son yıllarda ciddi bir şekilde yatırımını artırdığı alan olarak değerlendirilen Elektrikli Otomobiller firmalar arasında adeta en üst seviyede rekabeti artıracaklarını gözler önüne seriyor. Ülkesel olarak bakınıldığında bu ülkede ki firmalar içinde ÇİN ve ABD’nin ciddi bir şekilde yarıştığını söyleyebiliriz. 2016 Yılında başlayan gün geçtik otomobil artışlarındaki sayı yüzde 60 ‘lık oranla Resmi olarak 3 Milyonu geçtiği gözlemlenmiştir. Tüm bunları gözler önüne alan Volvo gibi ağır taşıt firmalarıda teknolojik gelecek karşısında Elektrikli Otomobil üretmek için girişimlerini başlatmıştır
ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETEN FİRMALAR ARASINDA TESLA’NIN YERİ NEDEN AYRI ?
Elon Musk’un şirketi olan , Tesla Motors Elektrikli otomobil sektörüne ilk girişimi yapan tekrar canlanacağını ileri görüşlü bir şekilde gören ve diğer büyük otomobil üreten firmalara bu bakış açısını kazandırması Tesla firmasının elektrikli otomobiller arasında yerinin ayrılmasını sağlayan en önemli özelliğidir. Elon Musk’u destekleyen bir başka kesim ise Doğa Sever insanlardır. Elektrikli Otomobillerin çevreye karşı duyarlı olması Çevre ve Doğayı sevenler tarafından desteklenmesini sağlayan en önemli kazanımıdır.
Elektrikli Otomobillerin En Önemli Avantajlari
Elektrikli Otomobillerin en önemli özellikleri olarak sayabileceklerimiz :
- Benzin veya diğer yakıt türlerini kullanan araçlar göre aynı yolu daha 5 kat daha ucuza gidiliyor olabilmesi ,
- Çevre dostu olması , Gaz , Duman gibi çevresel atık sorunlarının olmaması,
- Devletler tarafından teşvik amaçlı vergi oranlarının düşük olması ,
- Yanda taşınabilen batarya sayesinde yolda kalma sorunlarının olmaması,
- Elektrik masraflarının Petrole karşı daha düşük olması,
Gibi özellikler Elektriki Otomobil’i Taşıt Dünyasında kendisine özgün ve ait bir yer edinmesini sağlamıştır.
Elektrikli Otomobilin Dezavantajlari Nelerdir ?
Her olumlu yönün olumsuz yönleri olduğu gibi Elektrikli Otomobillerin de olumsuz yönleri vardır bunlardan birkaçı ;
- Elektrikli Otomobiller için henüz gerekli yerleşim ve altyapının oluşmaması,
- Sarj konusunda tüketicileri tatmin etmemesi,
- Elektrikli Sarj Ofislerinin , Petrol Ofisleri kadar yaygınlaşmaması,
- Benzin gibi yakıtla çalışan araçlar kadar uzun yol dayanamayacağı endişesi,
Gibi duyulan endişe ve kaygılar Elektrikli Otomobil hakkında ki dezavantajları oluşturuyor.
Elektrikli Otomobil Alirken Nelere Dikkat Edilmeli ?
Elektrikli Otomobiller Batarya sorunu yüzünden ağır olabiliyor. Bu da doğal olarak menzil , sarj , fren gibi sorunlara yol açabiliyor. Genel olarak Elektrikli otomobil alacak kişiler ilk olarak otomobilin sarj süresi , servis imkanı , kaç kilometre yol katledebileceği , batarya ömrünün ne kadar olduğu dikkat edilmesi gerek olduğu en önemli hususlar.
Çin’de Elektrikli Otomobil Ne Durumda ?
Elektrikli Otomobil Sektöründe kendini en belirgin gösteren firmalar Norveç, Almanya , Amerika gibi milli hasılatı yüksek ülkeler. Teknoloji olarak adeta yeni bir çağ açmış olan Asya Ülkeleri ise Batı Avrupa ülkeleriyle rekabet edebilecek güçte olduklarını bilmekte olup , Kendi Elektrikli Otomobillerini üretmeye başladılar.
Çin’in Elektrikli Otomobilde söz payı olmak istemesi ülkesinde birçok firmayı bu alana teşvik etmesiyle birlikte olguları güçlendir. Son olarak CES 2018 fuarında , Byton isimli firma lüks yaşam standartı sunan , elektrikli, sade, son nesil teknolojiye adapte olan adeta aracın ön tarafı, filmlerde ki uzay mekiğine teşbih edilen, bir arayüze sahip olan elektrikli otomobilini tanıttı.
Otomobilin dış yüzeyinin prüssüz, kapı kollarının ve dış aynalarının olmayışı en dikkat çekici özelliği. Direksiyon kısımında 5 inç. Büyüklüğünde bir ekranın olması ve bu sayede otomobildeki diğer özellikle rahatlıkla kontrol edilebilir olması. Aracın ayrıca tek sarj ile 540 km (323 mil) yol alabilmesi , elektrikli otomobil üreten firmalar arasındaki en belirgin özellik olacağını gözler önüne seriyor. Ses ve Video dizaynları içinse Dünya devi olan Amazonla işbirliği yaptıklarını açıklamışlardı.
Byton 2019 Yılının sonunda Çin de , 2020 Yılında ise Avrupa ve Amerika’da 45.000 Dolarla başlayan fiyatlarda satışa sunucak.
Ülkemizde Elektrikli Otomobil Ne Durumda ?
Henüz Norveç, ABD, Almanya, Çin gibi teknoloji ve bilimin en üst seviye olan ülkelerle yarışacak durumda olamasak da Türkiye’de Elektrikli Otomobiller hakkında ilk ciddi girişimlerini 2016 yılında başlatmıştır. Özellikle Devletin teşvik edici indirimleri üzerine çoğu otomobil kullanıcısını kendine çekiyor. Avrupa ve Doğu Asya ülkelerine göre kat kat da az olsada 2016 Yılında 44 Adet, 2017 Yılında ise 77 Adet Elektrikli Otomobil satıldığı bildiriliyor. Gözle görülecek kadar bir artışın olmaması her nekadar moralleri bozsa da 2018 yılında verilerde geçmiş yıllara nazaran az da olsa bir artışın olacağı bekleniyor. Diğer bir durum ise 80 Milyonluk Ülkemizde 500 – 700 Civarların da elektrikli otomobilin bulunması.
Türkiye De Elektrikli Otomobil Projeleri
Ülkemiz diğer ülkelere göre biraz daha geç kalsada Cumhurbaşkanının onayıla tek bir platform üzerinden 3 farklı elektrikli otomobil modeli üretilecek. Yaklaşık 15 Yıl sürecek bu devasa projenin ilk adımları 2019 yılında başlayacak , 2022 Yılında ise seri üretime geçileceği öngörülüyor.
İlk girişimler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toplanılan firmalar arasında 5 farklı firmayla ortak çalışma yapılacağı sunulmuştu. Bu Firmalar ; Turkcell, Zorlu, Anadolu, BMC, Kıraça gibi adından söz ettirmiş firmalar.
Türk Teknolojisi ve Sanayisi tarafından yeni bir çığır açacağı düşünülen yerli – elektrikli otomobil projesi, Türk halkının göz zevki, ve istekleri doğrultusunda tasarım ve detaylandırılmaların yapılacağını açıklamışlardı. Sadece Türkiyede bir pazar oluşturma hedeflerini olmadığını ilerleyen zamanlarda global dünya pazarında da bir marka haline gelmek istediklerini ve bu yüzden anahtar rolünde oynayacak yöneticilerle anlaşma süreçlerini yaşadıklarını belirttiler.
Elon Musk’un Türkiye Hamlesi
Elektrikli Otomobil Sektörünün yıldızı Tesla Motors, 2018 Yılı içinde Türkiyede ilk ciddi girişimlerine başlayacak. Tesla Şirketi İstanbul ve 10 Şehire, Şarj Ofisi açmakla ilk girişimini yapmış olacak. Elon Musk Resmi olarak bu şehirleri Dünya haristasında geçtiğimiz aylarda paylaşmıştı.
Elon Musk daha önce de Dünya genelinde 10.000 Sarj ofisinin inşa edileceğini duyurmuştu. Neden ilk başta sarj ofisi sorularının cevabı ise şahsen bir elektrikli otomobil satın alacaksınız. Şuan da nasıl yakıtlı araçlar için Petrol İstasyonları olmadan otomobiller bir işlevi olmuyorsa aynı sorun Elektrikli Otomobiller içinde geçerli olduğundan bu yüzden ilk olarak sarj ofislerinin faaliyete geçirileceğini açıkladılar.
Tesla Türkiyede : Edirne, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Aydın, İzmir, İstanbul, Antalya ve Konya şehirlerinde açmayı planladığı sarj ofislerini en geç 2020 yılı başlangıcına kadar bitirelebileceği söyleniyor.
Tesla’nın Türkiye üzerinden bu stratejik hamlesinde yeni bir tartışma konusu daha meydana geldi. Tesla Motors’un ürettiği elektrikli otomobillerin sarj ofislerinin bitiminden sonra global olarak tanınan modellerini Türkiyeye getireceğini söyleniyor.
Teslanın Türkiye getirme olasılığı olan modeller ;
- Tesla Model 3
- Tesla Model S
- Tesla Model X
- Tesla Roadster
Bu modeller başta olmak üzere Türkiye pazarına gelmesi bekleniyor.