Direnci azaltarak topraklama kalitesini arttırmak için, devrenin montaj yerini veya pimi tuzlu su ile sulamanız gerekir. Günümüzde elektrolitik topraklama, yalnızca satın alınabilen ve takılabilen özel ekipman formunda mevcuttur. Kurulumu oldukça basittir, çünkü bir süredir tasarım, modern yüksek teknolojili bir çözümün şeklini almadan önce mühendislerin kafasında çözüm olgunlaşmıştı.
Doğrudan topraklama elektrotu genellikle 50 ila 70mm çapındaki bir bakır veya çelik boru şeklinde yapılır. Bildiğiniz gibi, ne paslanmaz çelik ne de bakır paslanmaz. Bu nedenle topraklama boruları bu metallerden yapılır.
Elektrot tüpünün içine tuzlar yerleştirilir, duvarların içine delikler açılır, tuzlar aşamalı olarak yıkanır ve toprak nemi ile karıştırılır. Böylece elektrolite dönüştürülür ve süzme işlemi gerçekleşir. Sonuç olarak, elektrotun yanında oluşan elektrolit toprağın donma sıcaklığını düşürür ve aynı zamanda elektrik iletkenliğini de arttırır.
Elektrolitik topraklamanın asıl amacı, topraklama kalitesini özellikle de bir şekilde gereksiz sıkıntı çekmeden ve toplu toprak olmadan topraklamayı düzenlemenin istendiği, kayalık toprak veya permafrost gibi yüksek dirençli topraklarda iyileştirmektir.
Kural olarak bu tür toprak direnci 300Ohm-m’yi aşıyor. Bu yerlerde genellikle elektrotları 1 metreden daha fazla derinleştirmek imkansızdır. Eğer pimler takılırsa, bu kadar yüksek toprak direnci koşullarında onlarca topraklama gerekli olacaktır.
Elektrolitik topraklamanın kurulumu sırasında, elektrotu çevreleyen toprak, düşük iç direnç ile karakterize edilen özel bir dolgu maddesi aktivatörü ile değiştirilir. Bu işlemin sonucu, toprak elektrotundan toprağa geçici direncin azalması ve iletkenliği mümkün olduğu kadar arttırmak için toprak arasındaki alanında bir artıştır.
Bu topraklama konfigürasyonu, yaklaşık 5 metrelik bir toprak elektrot sistemi ile bile, kabul edilebilir bir direnci korurken toplam elektrot sayısını en aza indirebilir. Sonuç olarak sadece kurulum maliyetleri azalmaz, aynı zamanda elektrikli ekipmanınız için gereken sayıda topraklama kitinin nakliyesi de düşer.
İklim koşulları aniden değişse bile, elektrolitik topraklama performansını sabit tutacaktır. Çünkü tasarım olan bu tip bir topraklama aygıtı, zamanla yalnızca topraklama kalitesini arttıracaktır. Bu nedenle, elektrot etrafındaki bir aktivatörle elektrolitik topraklamanın kullanılması bazı avantajlar sağlar:
- Elektrotun montaj derinliği 1 metreden azdır.
- Elektrotlar zamanla hızlı bir şekilde aşınmaz ve toprak tarafından dışarı itilmez.
- Tuzlar yavaş yavaş elektrolite dönüşür, sızıntı yavaşça olur.
- Zamanla topraklama direnci düşer.
- Elektrotun ömrü uzundur.