Alkol kişinin güzel günlerinde, kutlamalarda, partilerde veya üzgün günlerinde, depresyonda, hayatın zorlukları ile karşı karşıya geldiğinde sarıldığı bir maddedir. Bazı insanlar alkolün zararlarını her ne kadar tanıyıp buna karşın alkol almayı reddetse bile diğerleri ne olursa olsun diyerek alkolün yatıştırıcı etkisine teslim olmaktadır.
Pek çok zararı bulunan alkol öncelikle ağız yolu ile alınır ve karaciğerde parçalanır. Karaciğer herkeste belli bir alkol parçalama mekanizmasına sahiptir. Eğer bu miktar aşılırsa sarhoşluk durumu oluşmaya başlamaktadır. Parçalanamayan alkol kan beyin bariyerini geçerek beyindeki ödül merkezi ve hafıza merkezinin birleştiği bölgeye ulaşır.
Bu bölümde normal şartlarda beyin dopamin, serotonin, GABA ve benzeri mutlu edici, sakinleştirici ve tatmin edici olan maddelerin reseptörlerini bulundurur. Bu maddeler beyindeki gerekli reseptörlere yerleşerek kişinin zevk almasını, mutlu olmasını ve rahatlamasını sağlar.
Fakat bu maddelerin salgılanma amacı hayatta kalmak, üremek ve benzeri doğal davranışlardır. Örneğin yemek yediğinizde bir miktar dopamin salgılanmaktadır. Şimdi alkolün ne yaptığına geçelim. Alkol bu reseptörlere bağlanarak o madde varmış gibi hissettirilir.
Tüm bunlar olduktan sonra alkol beyinde dolaşmaya ve bulduğu reseptörlere bağlanmaya başlar. Bazı reseptörlere bağlansa bile etkisi olmayan alkol kişiyi en başlarda mutlu, konuşkan, güvenli ve huzurlu hissettirebilir fakat devamında reseptörler yorulur ve beyin yavaşlamaya başlar.
Yeterince alkol alınırsa vücuttaki tüm sinir aktiviteleri yavaşlar ve ölüm gerçekleşebilir. Bu bilgileri sizlere sunmamızın sebebi alkolün emziren anneler üzerindeki etkisini anlamanız içindir. Alkol diğer ürünlere benzer şekilde az miktarda ve kararında alınabilir.
Fakat bu emziren anneler için geçerli değildir. Alkol süte neredeyse kandaki oranı ile aynı oranda geçer. Bu sebeple emziren annelerin alkol alması bebekleri için doğru bir davranış değildir. Emziren anneler alkol alabilir mi sorusunun cevabı hayır ve kati suretle alınamazdır.
Sütten bebeğe geçen alkol bebekte kısa ve uzun vadeli komplikasyonlara sebep olabilir. Gelişim sorunları, kalp ritminde sorunlar, sinir sisteminde sorunlar ve beyin gelişiminde sorunlara rastlanmıştır. Bu sebeple partilerde, kutlamalarda ve nerde olursa olsun emziren anne alkol almamalıdır. Yukarıda yazılmış olan bilgi verici metin tedavi amaçlı kullanılamaz, tedavi için doktorunuza başvurmanız önerilmektedir.