1-Aşk- Memnu (Halid Ziya Uşaklıgil)
Türk edebiyatının batılı anlamda ilk eseri olarak kabul edilen ”yasak aşk” Aşk-ı Memnu, 1899-1900’lü yıllar arasında Servet-i Fünun dergisinde yayınlanarak dikkatleri üzerine çekmiştir. Daha sonra kitap halinde basılarak yayınlanan roman, kendi dönemindeki toplumsal ilişkileri gerçekçi bir bakışla sergilerken Osmanlının seçkin sınıfları arasındaki gönül ilişkilerini de oldukça realist bir şekilde ele almıştır. İlk kez Halit Refiğ tarafından dizi formatında yayınlanan kitap, en çok okunan klasikler arasında yerini almıştır. İstanbul’da geçen hikâyede aynı evde yaşayan iki insanın yaşadığı yasak aşk oldukça çarpıcı bir şekilde anlatılmaktadır. Babasının ölümü sonrasında Adnan Bey ile evlilik yapan genç ve güzel Bihter’in, kocasının manevi yeğeni Behlül ile yaşadığı aşk romanın ana temasını oluşturmaktadır.
2- Araba Sevdası (Recaizade Mahmut Ekrem)
İlk yayınlandığı 1890 yıllarında büyük fırtınalar koparan roman, o dönemdeki toplum yapısına odaklanarak batılılaşma sevdasına kapılanların düştükleri dramatik halleri anlatıyor. Muhteşem bir gözleme ve realist bir bakış açısıyla yazılmış olan Araba Sevdası, roman kahramanı Bihruz Beyin nezdinde o dönemin zenginlerini alaya alan bir bakışla yazılmıştır. Tanzimat dönemindeki toplum yapısını irdeleyen roman, entelektüel çevrenin batılılaşmaya öykünmesini ve ortaya çıkan durumun aczini mizahi ögelerle süsleyerek aktarmaktadır. Hem mizah hem de hiciv sanatını mükemmel bir şekilde işleyen yazar o dönemde yaşanan göstermelik bir aşk etrafında oluşturduğu kurguyla Türk Edebiyatının klasikleri arasında yerini almıştır.
3- Tutunamayanlar (Oğuz Atay)
Basıldığı yıl olan 1971 yılında beklediği ilgiyi görmese de zamanla Türk edebiyatının Kült romanlar listesinde kendine yer bulan Tutunamayanlar, alışılagelmiş roman geleneğinin dışında bir eserdir. Belirli bir olaya odaklanmadan farklı olaylarla ilgili izlenim, çağrışım ve ayrıntılar üzerine kurulan eser, muhteşem ruhsal çözümlemelerle çağının çok ilerisinde bir yapıya sahiptir. Türk edebiyatında Modernist roman geleneğinin önünü de açan eser, her dönem mutlaka okunması gereken klasikler arasında yer alıyor.
4- Çalıkuşu (Reşat Nuri Güntekin)
Usta romancının en önemli klasiklerinden biri olan Çalıkuşu, basıldığı günden bu güne kadar, dizi, sinema filmi, tiyatro ve bale olarak sahnelenmiş bulunan nadide bir eserdir. İlk kez 1922 yılında tefrika edilerek okuyucuyla buluşan eser, 1923 yılında roman olarak basılmış ve günümüze dek okunmaya devam eden bir klasik halini almıştır. Çocuk ruhlu ve içerisinde en küçük bir kötülük bulunmayan Feride’yi merkezine alan Reşat Nuri Güntekin, kendini öğretmenlik mesleğine adayan bir genç kızın yaşamını melodram ağırlıklı bir anlatımla işlemiş. Günümüzde en çok okunanlar listesinde yer bulmaya devam eden eser, dizi film versiyonuyla uzun süre gündemde kamayı başarmıştır.
5- Devlet Ana (Kemal Tahir)
Kendi döneminde en fazla tartışılan yazarlardan biri olan Kemal Tahir tarafından kaleme alınan Devlet Ana, 1968 yılında Türk Dil Kurumu tarafından ödüllendirilmiştir. Bir tez gibi yazılması sebebiyle bir hayli eleştiri alan roman, Ertuğrul Bey’den Osman Bey’in topraklarını genişletmesine, oradan da Osmanlı Devletinin kuruluş amaçlarını geniş bir perspektifle inceleyerek okuyucuya aktaran tarihi bir romandır. Kemal Tahir bu romanında batının toplumsal değerleri ve iktisadi yapısının Türk kültürüne uygun olmadığını anlatarak, iki farklı kültürün neden uyuşamayacağını yalın bir dille ortaya koymuştur.