En Yaygın Resim Formatları: Jpg, Png ve Gif

Her geçen gün gelişen teknolojiye ayak uydurmak adına yeni dosya formatları geliştirilmektedir. Fakat bunlardan sadece bir kaçı geçerliliğini sürdürmekte ve kullanıcılar tarafından sevilmektedir.Görsel dosya formatı denince aklımıza ilk gelenlerdir, JPG,PNG ve GIF. Bu üç formatın günümüzde popülerliğini korumasının en önemli nedeni, yeni tarayıcılarla uyum içinde olmaları ve küçük boyutlarda kullanılabilmeleridir. Peki bu formatların önemli özellikleri neler biliyormusunuz? Hadi bu özellikleri birlikte inceleyelim…

JPG ve Özellikleri

JPG yada diğer bir adıyla JPEG, şuan da en populer dosya formatıdır. JPG formatının açılımı Joint Photographic Experts Group’tur. Profesyonel fotoğrafçılar için geliştirilen bu format, ZIP dosyalarının gibi bir sıkıştırma algoritması içerdiğinden dolayı oldukça küçük boyutlarda kullanılabilmektedir. En önemli özelliği dosyada tekrar eden kısımları bulup oradan çıkarması.Bu sayede yerden tasarrruf sağlanıyor. Tabi her dosyada olduğu gibi bu formata dönüşümlerde de bir miktar kalita kaybı yaşanmakta. Fakat diğer formatlara göre daha az yer tutması nedeniyle ortaya çıkan bu kalite kaybı göz ardı edilebilmektedir. Çünkü, eskiden yani internetin oldukça yavaş olduğu dönemlerde elinizde olan bir resmi başka bir yere göndermeye çalıştığınızda sizin en çok canınızı sıkan olay resmin kalitesi değil, karşı tarafa aktarılma süresiydi. İşte JPG formatının bu kadar populer olmasınının en önemli nedeni de burada yatmakta. Sahip olduğunuz resmi çok küçük boyuta düşürebildiğiniz için gönderim hızınız şu anda saniyelerle ölçülecek hale gelmiş durumdadır.

GIF ve Özellikleri

Bu dosya formatı da JPG kadar olmasada oldukça populer. Mazisi oldukça eskilere dayanan GIF’in açılımı Graphics Interchange Format’tır. GIF dosyaları TIFF ile aynı olarak LZW sıkıştırma algoritmasını kullanmaktadır. GIF dosyalarının en önemli özelliği hareketli olmalarıdır. Günümüzde GIF’ i küçük animasyonlarda görmemiz oldukça mümkündür. GIF’te JPG gibi kalite kaybı yaşanmaz. Fakat 8 bit renk desteklediğinden dolayı zaten yüksek kalitede bir çalışma sağlamamaktadır.

PNG ve Özellikleri

PNG diğer iki formatın aksine oldukça yeni bir dosya formatıdır. PNG, Portable Network Graphics kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Gif gibi LZW sıkıştırma algoritmasını kullanmaktadır.Bu formatın en önemli özelliği şeffaflığı destekliyor olması. PNG de boyut küçültme yapılırken kalite kaybı gerçekleşmiyor. Bu da PNG’ yi JPG’ nin bir adım önüne koyuyor. En büyük dezavantajı ise bazı eski tarayıcılar tarafından desteklenmiyor olması. Makelemizin özüne gelince eğer büyük görselleri küçülterek yerden tasarruf ve gönderimde kolaylık yaşamak istiyorsanız JPG, yok arkadaş bence kalite önemli diyorsanız PNG , ufak animasyon çalışmaları için ise GIF dosya formatlarını öneriyoruz…

Yorum yapın