Eski Bilgisayarlar İçin En İyi 6 Ücretsiz Video Editörü Nelerdir?

Eski bilgisayarlar için video editörleri denildiğinde birçoğumuzun aklına artık movie maker gibi eski Windows sürümlerinde yüklü olarak gelen editörler gelmemeli. Çünkü yazılım çağının etkisini giderek arttırdığı günümüzde, açık kaynaklı projelerde çalışan yazılımcılar tarafından ücretsiz olarak geliştirilen çok sayıda video editörü yapılıyor. Video düzenleme ile uğraşanların bile çok fazla bilmediği bu yazılımlar sayesinde, oldukça eski bilgisayarlarda bile etkili video düzenleme çalışmaları yapılabilmekte.

Eski bilgisayarlar için video editörlerini kullanmak için başka bir neden de bu yazılımların muadillerine göre çok az ram ve ekran kartı kapasitesine ihtiyaç duymalarıdır. Bu nedenle 3 GB RAM’e sahip bir bilgisayarla bile oldukça başarılı videolar üretilebilmekte ve YouTube gibi dev bir video barındırma platformu için dahi çok kaliteli içerikler yapılabilmektedir.

Bu yazımızda biz de birçok video düzenleme yazılımını deneyerek, sizler için en iyi listeyi ortaya çıkarmaya çalıştık. İsterseniz hemen başlayalım.

Shotcut

Shotcut ücretsiz, açık kaynaklı ve farklı işletim sistemlerinde çalışabilen hafif bir video düzenleme programıdır. Özellikle az ram tüketimiyle dikkat çeken Shotcut, neredeyse 6-7 yıllık eski denebilecek laptoplarda bile rahatlıkla çalışabilmesiyle övgüyü hak etmektedir. Shotcut’ın arayüzü, birçok gelişmiş video editörüne göre sıradanmış gibi görünse de aslında birçok işlemi programı biraz kurcalayarak herkes yapabilir. Shotcut, birçok formatı desteklediği gibi 4K çözünürlükte de programdan video çıktısı alınabilmektedir.

Shotcut her ne kadar eski bilgisayarlar için video editörleri listemizde yer alsa bile, aslında bu programla eski veya yeni fark etmeksizin her türlü bilgisayarda rahatlıkla çalışılabilir ve yüksek kalitede içerikler üretilebilir.

Avidemux

Bir başka tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu video editörü de Avidemux’tür. Aslında Avidemux için video editörü demek pek doğru olmaz; çünkü bu program yeni bir video oluşturmaktan ziyade var olan bir videoyu filtrelemek, kesmek ve birleştirmek için kullanılabilir. Hem Windows hem de MAC’te çalışabilen bir yazılım olan Avidemux AVI, MPEG, MP4 ve ASF gibi dosya türlerini desteklemektedir. Eğer YouTube gibi bir platform için video düzenlemekten ziyade daha çok günlük kullanım için basit bir video yazılımı arıyorsanız, Avidemux’u rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Olive Video Editörü

Eski bilgisayarlar için en hızlı video editörleri arasında belki de en iyisinin Olive olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Çünkü bu video editörünü indirdiğinizde siz de ne kadar hızlı ve hafif olduğunu hemen fark edeceksiniz. Tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlara sahip bu yazılımla, birçok gelişmiş video editörüyle yapılabilecek işlemlerin önemli bir kısmı yapılabilmektedir. Olive video editörün en büyük eksi tarafı ise çok yeni bir editör olması. Bu yüzden Olive bazı durumlarda kararsız çalışabildiği gibi aynı zamanda da çok sık güncelleme alan bir video editörüdür.

Openshot

Openshot için Shotcut’ın kuzeni desek yanlış olmaz. Birbirine çok benzeyen bu iki video editöründen Openshot’ın Shotcut’a göre biraz daha yavaş kaldığını söylemek mümkün. Aralarındaki en büyük farkta zaten hız. Bu yazılımın bir başka özelliği ise 3D animasyon özelliği. Özellikle oluşturulan metinler için harika efektlerin verilebildiği Openshot ile videolarda tersine zaman efekti veya yavaşlatma gibi efektleri de uygulamak mümkün. Eğer ortalamanın biraz üstünde bir video editörü arıyorsanız, Openshot tam size göre!

Kdenlive

Kdenlive için seveni olduğu kadar sevmeyeni de fazla olan bir video editörü denebilir. Kdenlive’ın arayüzü, Adobe Premierekullananlara her ne kadar kolay gelsede, birçok kullanıcıya göre öğrenmesi fazla zaman alan bir arayüzdür. Kdenlive için kısaca Openshot ile Shotcut arasında bir yerde diyebiliriz. Kdenlive’ın en sevilen taraflarından biri arayüz ile indirilebilen çevrimiçi kaynaklar sağlamasıdır. Bu sayede kullanıcılar birçok efekti indirerek edinebilmektedir. Kdenlive’in eksi tarafı ise bazı sistemlerde sıkça çökmesidir. Ancak otomatik kayıt özelliği sayesinde, program kapansa da çalışma kayıt altında tutulduğundan, çalışmanız güvende kalmaya devam ediyor.

Vsdc

VSDC, aslında video editörden daha fazlası bir yazılım. VSDC’nin ücretsiz sürümünü indirdiğinizde video editörle birlikte bir ekran kayıt programı, video dönüştürücü, ses kayıt programı, disc burner programıve bir video capture programını da indirmiş oluyorsunuz. Sadece video capture programı bile, internette ücretli olarak satıldığını düşündüğümüzde, VSDC’yi indirmek oldukça mantıklı geliyor. VSDC 4K çözünürlüğe kadar destek vermesinin yanında, videoya ait tüm ayarlamaların en başta videoyu oluşturmadan önce ayarlanması da oldukça kullanışlı bir özellik. VSDC ile efekt, şekil ve text eklemek de diğer editörlere göre oldukça kolay. Ayrıca videoyu doğrudan YouTube’a yükleme imkânı sunması da harika bir özellik. Eğer bana bir video editörden daha fazlası lazım diyorsanız, VSDC’yi mutlaka denemelisiniz.

Yorum yapın