Eskişehir, Türkiye’de bir çok şey yeniliğe imza atmış, sokakları tertemiz, düzgün konuşan insanlarla, medeni yaşam denince ilk şehirleri akla getiren, aynı zamanda Balkan ülkelerinin (Romanya, Bulgaristan) çoğunluğunun aklına gelen bir şehir.
Türbeler
Eskişehir’de üç popüler mezar olan Şeyh Edibali Türbesi, Kümbet Baba Türbesi ve Alemsah Kubbesi görülmeye değer. Eskişehir’in uzak geçmişinin tadını çıkarmak için tarihi Şahin Kalesi’ni, Bitmemiş Anıtı ve Gerdek Kayasını da ziyaret etmelisiniz. Bu yapıların çoğu Lületaşı taşından yapılmıştır, yerel çeşitlilik de en iyi kalitedir. Halı ve Seyitgazi Müzeleri’nde farklı türde kilim ve el örgüsü çorap ve çoraplarının örneklerini bulabilirsiniz. Ünlü mizah ustası ve kamu filozofu Nasreddin Hoca‘nın “Doğum Şenlikleri” her yıl Haziran ayının son haftasında Eskişehir’de büyük bir ihtişamla düzenleniyor.
Eskişehir’deki Diğer Turistik Yerler
Sakaryabaşı: Yaz seyahatinizi en çok Sakaryabaşı ve çok çeşitli Türk lezzetlerini sunan taze balık restoranlarının karşıladığı bahar gölünde seveceksiniz.
Sivrihisar: Eskişehir’in hemen dışında bulunan Sivrihisar (Justinianopolis) sizi tipik Osmanlı evleri ve kilimleriyle dolu yerlere götürecektir. Sonra bir tepede muhteşem bir cami kompleksi bulmak için Seyit Battal Gazi’ye (Nakoleia) doğru yönelmelisiniz. Ünlü İslam kahramanı Seyit Battal’a saygı göstermek için inşa edildi.
Yunus Emre Köyü: 13. yüzyılda dünyaca ünlü şair Yunus Emre buraya gömüldü. Büyük şairin anısını sürdürmek için bir hatıra mezarı ve bir müze inşa edildi. Yıllık kutlama Mayıs ayında yapılır.
Ballihisar (Pessinus): Eskişehir yolunda ilerlerken yaklaşık 117 km. Ankara’ya 16 km. sağda Frig kenti Pessinus’a (Ballihisar) varacaksınız. Burada Cybele Tapınağı, ana tanrıça ve MÖ 10. yüzyıldan kalma Frig kült merkezinde bulunan heykelleri gösteren bir açık hava müzesini ziyaret etmelisiniz.
Midas: Frigler MÖ 8. ve 6. Yüzyıllar arasında bu yere (Eskişehir’in 66 km güneyinde) yerleştiler. Burada bir akropolün alt karaya bakan antik kentini bulacaksınız. Diğer önemli yerler arasında kayaya oyulmuş iki açık hava kült tapınağı, kaya mezarları ve Frig yazıtları, aşağıda uzanan vadi ile alanı müzakere eden bir yeraltı tüneli ve Tanrıça Kibele’ye adanmış Midas Anıtı bulunmaktadır. Midas sınırları dahilindeki üç mezar, Küçük Yazilikaya, Sütunlu Kale ve Doğanlı Kale tek başına dikkat çekicidir. Kümbet ve Deveboynu kasabalarındaki Frig Anıtları da görülmeye değer.