Etiyoloji nedir? Etiyoloji, basitçe köken veya neden üzerine yapılan çalışmadır. Kelime, “bu nedenle” anlamına gelen Yunancadan türemiştir – dolayısıyla “oraya”. Daha kelimenin tam anlamıyla, etiyoloji, temelde yatan nedenleri, kökenleri, nedenleri veya işlerin nasıl yürüdüğüne veya nasıl çalıştığına dair size ne sahip olduğunuzu araştırmaktır. Bu genellikle biyokimya, anatomi, histoloji, fizyoloji ve biyolojinin diğer yönleri ile birlikte kullanılır.
Birisi etiyolojinin ne olduğunu sorduğunda, bu genellikle belirli bir hastalığı tedavi edebilmek açısından sebebin ne olduğuna dair bir açıklamaya atıfta bulunur. Ancak bir hastalığı iyileştirmekten daha fazlası, aynı zamanda hastalığın ilk başta nasıl ortaya çıktığına dair bir açıklamayı da içerir. Ve orada birden fazla hastalık nedeni var. Bu, bununla nasıl başa çıkılacağı konusunda farklı yaklaşımlara veya açıklamalara yol açabilir.
Etiyoloji Ne Hakındadır?
Etiyolojinin ne olduğuna dair bir açıklama çok karmaşık ve hatta düpedüz yanıltıcı olabilir. Kabul edelim, sebep olmadan, hastalığın ortaya çıkması için hiçbir sebep yok. Bu nedenle, bir hastalığın nedenini bulamazsak, o hastalığı tedavi etmek için bir neden yoktur. Bu, etiyolojinin ne olduğu ve hastalığa neyin neden olduğu konusunda net bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelir, ancak yine de bazı kafa karışıklıkları vardır. Öyleyse etiyolojinin neyle ilgili olduğuna daha yakından bakalım.
Etiyolojinin ne olduğu konusunda herkesin soracağı ilk soru, örneğin kanser sorusudur. Kanser birkaç nedenden kaynaklanır. Bazıları kanserin nedeninin vücut sistemindeki çok fazla asitlik veya belirli kimyasalların fazlalığından kaynaklandığını söylerken, diğerleri sebebin vücudun DNA’sı veya hücre yapısının olması gerektiği gibi çalışmamasından kaynaklandığını ve bu nedenle kanser hücrelerine izin verdiğini söylüyor. oluşturmak üzere.
Söz konusu olduğunda, etiyoloji aslında belirli bir hücrenin veya dokunun normalin ötesine bölünmesine neden olan şeydir. Bunun çeşitli nedenlerle gerçekleştiği düşünülmektedir. Vücudun DNA’sı, hücrenin bileşimi, hücrenin şekli veya boyutu, mevcut DNA türü ve bir dizi başka değişkenle bir ilgisi olabilir. Bu hücreler, kendilerini idame ettiremedikleri için anormal şekilde bölünürler.
Etiyolojinin Ne Olduğunu Anlamak
Bilim adamları etiyolojinin ne olduğunu anlamak için bu düzensiz bölünmenin sebebinin ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Hücrelerin DNA’sı ile ilgisi olduğunu düşünüyorlar. Örneğin, anormal hücreler normal hücrelerden çok daha hızlı bölünür, bu nedenle bilim adamları normal hücrelerin DNA’sının anormal şekilde davrandığına ve anormal hücrelerin normal hücrelerden çok daha hızlı bölünmesine izin verdiğine inanırlar. Ek olarak, anormal hücrelerin DNA’larında eksik bir şey olduğuna inanıyorlar, bu da canlı hücrelerin genetik kodunu “okumak” ve çoğalmalarını sağlamak için gerekli olan şeydir.
Etiyolojinin Ne Olduğunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?
Tıp uzmanları uzun yıllar etiyolojinin ne olduğunu belirlemek için patolojiyi kullandılar. Günümüzde moleküler biyoloji, hücresel biyoloji, evrimsel biyoloji ve bilgisayar bilimi gibi daha bilimsel yaklaşımlar geliştirildi ve bu çalışmalar araştırmacıların etiyolojinin ne olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı oldu. Hastalarda etiyolojinin ne olduğunu ve hastalığa neyin neden olduğunu incelemek için artık spesifik genetik belirteçleri, DNA profillerini ve biyokimyasal yolları kullanabilirler.
Etiyolojinin ne olduğunu size söyleyecek tek bir test yoktur. Vücudunuzda olup bitenlerin kapsamlı bir resmini elde etmek ve hastalığa neyin neden olduğunu bulmak için bir test kombinasyonu gerekecektir. Etiyolojinin ne olduğunu öğrendikten sonra, daha ciddi bir hastalığa ilerlemesini durdurmak veya hastalığın kendisini tamamen ortadan kaldırmak için adımlar atabilirsiniz. Hastalığınıza neyin sebep olduğunu bildiğinizde, hastalığın yayılmasını önlemek ve iyileşmek için ne gerekiyorsa yapmak için adımlar atabilirsiniz.