Galata Kulesi (İstanbul-Türkiye)

İstanbul deyince ilk olarak akla şehrin köklü tarihi ve bu tarihten kalan muhteşem yapıtlar gelir. Bu yapıtlardan en heybetli ve görkemli olanlarından biridir galata kulesi. Tarihi şehir görünümünün en önemli yapıtlarından biri olan galata kulesine ev sahipliği yapan semt, şehrin çok kültürlü yapısının izlerini taşıyan, geçmişle günümüzü buluşturan bir görünüme sahip. Burası İstanbul da gezilecek yapıtlardan en romantik olanıdır.

Kulenin Tarihi

Şehrin en önemli simgelerinden biri olan Galata kulesi, İstanbul’un galata semtinde 528 yılında inşa edilmiştir. Dünyanın en eski kulelerinden biri olan bu kule ilk olarak Bizans İmparatoru Anastasius tarafından fener kulesi olarak yapılmıştır. 1204 yılında haçlı seferlerinde ciddi hasar almış ve 1348 de Cenevizliler tarafından yığma taşlar kullanılarak onarılmıştır. Cenevizliler, O yıllarda kentin en yüksek binası olan kuleyi restore ederek adını İsa kulesi olarak değiştirmişlerdir. 1445-1446 yıllarında kule yükseltilmiş daha sonra kule 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle türklerin himayesine geçerek her yüzyılda bir restore edilmiştir.

16.yy’da Kasımpaşa tersanelerinde çalışan Hristiyan esirlere barınak olarak kullanılmıştır. Sultan 3.murat zamanında bir rasathane kurulmuş ve 1579’da bu rasathane kapatılmıştır. 1638’de Hezarfen Ahmet Çelebi’nin tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını takarak Galata’dan Üsküdar’a uçması başta İngiltere olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinin ilgisini çekmiştir. Hala birçok ülkede bu uçuşla ilgili yazılar veya maketler bulunmaktadır. 1717 yılında yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan galata kulesi 3.selim döneminde çıkan bir yangınla yarısından fazlası yanmıştır. Sonrasında onarılan kule 1831 yılında çıkan bir yağında yine hasar almıştır. 1875 yılında ise çatısı devrilmiş sonrasında 1965 te başlayıp 1967 de tamamlanan büyük onarım sonucu günümüzdeki görünümünü almıştır.

Kulenin Fiziksel Özellikleri

Kulenin yerden yüksekliği 69.90 metredir. Dışındaki duvarın kalınlığı 3.75 metre olup yuvarlağı iç çapı 8.95 metredir. Dış çap 16.45 metre olarak inşa edilen kulenin yaklaşık ağırlığı 10 bin ton olarak tahmin edilmektedir.
İstanbul’un en güzel 360 derece panoramik manzarasını izleyebileceğiniz bu kule UNESCO tarafından dünya geçici mirasları listesinde yer almıştır.

Galata Kulesi Efsanesi Ve Rivayeti

Galata kulesinin en bilinen efsanesi şüphesiz bu gösterişli kulenin denizdeki yalnız ve narin duran kız kulesine duyduğu aşktır. Yıllarca birbirlerine duydukları aşktan habersiz bakışan bu kuleler birbirlerine aşklarını nasıl söyleyeceklerini düşünürlermiş. Bir gün Hezarfen’in Galata’dan Üsküdar’a uçacağını öğrenen galata kulesi yazdığı tüm mektupları Ahmet çelebiye vererek sevdiğine ulaştırmasını istemiş. Salacak sahiline yaklaşan Hezarfen mektupları bırakır ve dalgalar, rüzgârlar mektubu kız kulesine ulaştırır. Böylece Kız Kulesi Galata’nın aşkından emin olur. Böylece iki kule arasında yüzyıllara meydan okuyan bir aşk doğmuştur.

Roma dönemine dayanan bir hikâyeye göre galata kulesine karşı cinsten ilk kiminle çıkarsan onunla evleneceğin yönündedir. Bazılarına göre tek başına veya başkasıyla çıkılırsa bu büyü bozulur.

Galata Kulesi Nerededir?

Galata Kulesi İstanbul’un galata semtindedir. Kuleye Karaköy’den ve Karaköy-Beyoğlu tarihi Tünel’den yürüyerek ulaşabilirsiniz. Taksimden İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek de binlerce aşka ev sahipliği yapan bu kuleye ulaşabilirsiniz.

Kabataş, Zeytinburnu, Eminönü yönünden geliyorsanız Kabataş bağcılar tramvay hattını kullanarak Karaköy de inip yokuş çıkarak galata kulesine çıkılabilir.
Şişli, Sarıyer, Levent tarafından geliyorsanız Hacıosman-Yenikapı metrosunu kullanarak Şişhane’de inip yokuş aşağı inerek kuleye rahatlıkla inebilirsiniz.

AÇIK ADRES: Bereketzade, Galata Kulesi,34421 Beyoğlu/İstanbul

Galata Kulesinde Yemek

360 derece panoramik İstanbul manzarası eşliğinde yemek yiyebileceğiniz bir restoran bulunmaktadır. Özellikle kahvaltı için sıklıkla tercih edilen bu restoran, oldukça geniş bir menüye sahip. İki kişilik yemek ortalama 170-180 tl civarında olurken çay içip kalkarım diyorsanız 6 tl ödemeniz gerekecektir.

Galata Kulesi Çalişma Saatleri Ve Giriş Ücreti

Haftanın her günü 09,00-19,00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Yerli turistler için 15 tl olarak belirlenen fiyat yabancı turistler için 25 tl olarak belirlenmiştir. Öğrenci indirimi yoktur ve 5 yaşından küçük çocuklar ücretsiz kuleye girebilmektedir. Müze kart geçerli değildir.

GALATA KULESİ ŞİİRİ

Yaşamı boyuna defalarca kez intihara teşebbüs eden Ümit Yaşar Oğuzcan’ın oğlu doğduktan sonra da intihar girişimlerine devam etmesiyle ailede huzur ciddi anlamda bozulmuştur.

Bu intihar fikri oğlu Vedat Oğuzcan’ın kafasında da dönmeye başlamıştır. Oğlu bu huzursuz ortamda daha fazla yaşamak istemez ve babasına bir not bırakarak Galata Kulesinden atlar.

Notta şöyle yazmaktadır:
”Baba öyle intihar edilmez, böyle edilir.”
Bunun üzerine Ümit Yaşar Oğuzcan ”Galata Kulesi” şiirini yazmıştır. Şiirden bir kesit;

Çıktı her günkü gibi gülerek evden,
Kimseye belli etmedi içindeki yangını,
Yürüdü, kendinden emin sonsuzluğa doğru
Galata kulesinde bekliyordu ecel

Yorum yapın