Bazen çocuklarda geniz eti (adenoid) şişebilir ve enfekte olabilir. Genişlemiş geniz eti uyku veya solunum güçlüklerine neden oluyorsa, doktor adenoidin çıkarılmasını önerir.
Bu makalede, geniz etinin ne olduğuna, genişlemenin semptomlarına ve bunların çıkarılmasının nedenlerine değinilecektir. Ayrıca adenoid çıkarma prosedürü, riskleri, olası komplikasyonları ve ameliyatı takiben iyileşme de açıklanacaktır.
Çocukların yetişkinlere göre genişlemiş geniz etine sahip olma olasılığı daha yüksektir.Geniz eti yani adenoidler, anatomik olarak ağzın üst tavan kısmında, burnun arkasında ve boğazın üst kısmında nazofarenks denilen bölgede bulunan bir bezdir. Adenoidler vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.
Adenoidler burundaki mikropları yakalar ve onlarla savaşır. Bununla birlikte, bu bezler, bakteri veya virüslerle savaştıkça şişebilir.
Bu olduğunda, geniz eti genişleyebilir ve solunuma, uyumaya engel olabilir. Ayrıca ağrılı veya acı verici olabilirler.
Geniz etinin devam eden genişlemesi, kulakları buruna bağlayan ve orta kulaktan sıvıyı akıtan östaki borusunu da tıkayabilir. Bu tıkanıklık, sıvının kulakta birikmesine neden olur. Bu da tekrarlanan kulak enfeksiyonlarına ve geçici işitme kaybına yol açabilir.
Genişlemiş geniz eti semptomlara neden oluyorsa bir doktor sorunu öncelikle ilaçlarla veya diğer tedavilerle tedavi etmeye çalışabilir. Semptomlar devam ederse, doktor adenoidleri çıkarmak için ameliyat önerebilir. Bu ameliyat adenoidektomi olarak adlandırılır.
Geniz eti erken çocukluk döneminde en büyük halindedir. Daha sonra da küçülmeye başlarlar. Çoğu insan için, adenoidler genç yaşlarına ulaştıklarında çok küçük olurlar veya kaybolurlar. Sonuç olarak, geniz eti çoğunlukla küçük çocuklar için bir sorun teşkil eder.
Bununla birlikte, yetişkinlerde adenoidler üzerinde bir kanser veya tümör olasılığı varsa adenoidin çıkarılması gerekebilir.
Genişlemiş Geniz Etinin Belirtileri
Bebekler ve küçük çocuklar ağrılı olduklarını veya genişlemiş geniz etinin diğer belirtilerini yaşadıklarını ifade edemeyebilirler.
Bu Yüzden Bebeklerde ve Çocuklarda Dikkat Edilmesi Gereken Bazı İşaretler Şunlardır;
- Ağızdan sık sık nefes alıp vermek
- Burunda hastalığa bağlı olmaksızın görülen tıkanma ve akıntı
- Kuru ağız ve çatlamış dudaklar
- Hırıltılı solunum5-)Sık veya kalıcı kulak enfeksiyonları
- Horlama
- Uyku bozuklukları ve uykuda solunum güçlüğü
Bu işaretler her zaman bir çocuğun adenoidlerinin şişmiş olduğu anlamına gelmez. Nedeni tam olarak belirlemek için bir doktorun görmesi gereklidir.
Adenoidlerin (Geniz Etinin) Çıkarılma Sebepleri
Tekrarlayan bir kulak enfeksiyonu adenoidleri çıkarmak için bir neden olabilir. Doktor, adenoid çıkarılmasını tavsiye etmeden önce çocuğun tıbbi geçmişini dikkate alacaktır.
Adenoid Çıkarılması, Aşağıdaki Sorunlardan Bir veya Daha Fazlası Meydana Gelirse Yararlı Olabilir:
- Genişlemiş geniz etine bağlı horlama veya uyku apnesi
- Antibiyotiklere cevap vermeyen tekrarlayan kulak enfeksiyonları
- Kulakta sıvı birikmesi
- Antibiyotiklerle temizlenmeyen adenoidlerin tekrarlanan enfeksiyonu
- Uykuya müdahale eden adenoidlere bağlı gündüz aşırı uyku hali
- Düşük kaliteli uyku sonucunda davranış veya öğrenme sorunları
Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?
Doktorlar genellikle adenoid çıkarımı sırasında çocuklara genel anestezi uygular. Bu da uyuyacak ve herhangi bir acı hissetmeyeceği anlamına gelir. İşlem sırasında kusmayı önlemek için ameliyattan birkaç saat önce tüm yiyecek ve içeceklerden kaçınmak önemlidir. Adenoidektomi için, cerrahlar boğaz ve burun boşluğunu görmek için bir alet kullanırlar. Adenoidlere boğazın arkasından erişebilirler, böylece herhangi bir dış kesi yapmaları gerekmez.
Cerrah, adenoid dokuyu kesip çıkarır. Çoğu durumda, ameliyat bir saatten az sürer ve çocuk komplikasyon olmazsa aynı gün eve gidebilir. Çok genç olan, daha yüksek riskli koşullara sahip olan veya nefes almakta zorlanan çocukların gözlem için gece boyunca hastanede kalmaları gerekebilir.
Hem Adenoidlerin Hem De Bademciklerin Çıkarılması
Birçok durumda, bir doktor adenoidler ile birlikte bademciği alabilir. Bademcikler de mikroplara karşı koruma sağlayan bezlerdir. Ancak, burnun arkasından ziyade boğazın arkasına otururlar. Bazen hem bademcikler hem de adenoidler şişer ve enfekte olurlar. Her iki bezin de aynı anda çıkarılması, tonsilloadenoidektomi olarak bilinir.
Adenoidektomiye ihtiyaç duyan herkesin bademcik alınmasına ihtiyacı yoktur ve bunun tersi de geçerlidir. Doktorlar, bu bezlerin birini ya da her ikisini çocuğun spesifik semptomları ve tıbbi öyküsü üzerine kaldırma kararını alır. Hem bademciklerin hem de adenoidlerin şişme eğilimi olan çocuklar, tonsilloadenoidektomi için iyi bir aday olabilirler.
Geniz Eti Ameliyatının Riskleri ve Komplikasyonları
Bir geniz eti ameliyatının yan etkileri ateş, bulantı ve kusmayı içerebilir. Geniz eti ameliyatı genellikle güvenlidir ve sağlıklı çocuklar düşük komplikasyon riski taşır.
Bununla Birlikte, Adenoidektominin Olası Yan Etkileri Ve Riskleri Şunlardır;
- Yutma problemleri
- Ateş
- Mide bulantısı ve kusma
- Boğaz ağrısı
- Kulak ağrısı
- Ağız kokusu
Çocukta, adenoidin çıkarılmasından sonra burun veya ağızdan kan akıyorsa bu acil tıbbi yardım gerektiren bir durumdur.
Geniz Eti Ameliyatından Sonra İyileşme
Ameliyat sırasında kesinin olmaması dikişlerin gereksiz olduğu anlamına gelir. Çocuk, ameliyattan birkaç gün sonra boğazda, burunda ve kulakta ağrı veya rahatsızlık hissedebilir. Doktor ağrı kesiciler reçete edebilir veya herhangi bir acıyı hafifletmek için reçetesiz ilaçları önerebilir. Bunlar, bir çocuğun Reye sendromunu geliştirme riskini artırabilecek aspirin içermemelidir.
Genel olarak, çoğu çocuk 1-2 hafta içinde tama yakın bir iyileşme gösterir.
Aşağıdakileri Yapmak İyileşmeyi Hızlandırabilir;
- Dehidrasyonu önlemek için bolca sıvı alınmalıdır. Dehidratasyon belirtileri ortaya çıkarsa, derhal bir doktora başvurulmalıdır.
- Yumuşak yiyecekler yemek, boğaz ağrısına yardımcı olabilir. Çocuğun birkaç gün sonra tekrar normal yemeye başlaması muhtemeldir.
- Normal bir şekilde yiyip içene ve tıbbi ilaç kullanmasına gerek kalmayana kadar çocuk okula gönderilmeyebilir ve günlük yüklerden kaçınabilir.
- Ameliyattan sonra en az 2 hafta uçak seyahatinden kaçınılmalıdır.
Hafif bir ateş, ameliyat günü tipiktir, ancak ateşin 39 derece veya daha yüksek olması, çocuğun çok iyi görünmemesi durumunda doktora başvurulması önemlidir. Ameliyattan sonra 2 haftaya kadar bazı gürültülü solunum ve horlama olağandışı değildir ancak bu genellikle şişlik azaldığında durur.
Geniz ameliyatına karar vermeden önce dikkate alınması gereken bazı şeyler vardır. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, bir çocuğun adenoid veya bademciklerinin çıkarılmasının, daha sonraki yaşamlarında solunum sorunları, bulaşıcı ve alerjik durumlar geliştirme riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Geniz eti ameliyatı tüm cerrahilerde olduğu gibi, küçük bir enfeksiyon riski veya başka komplikasyonlar da taşır. Adenoidler bazen ameliyattan sonra tekrar büyüyebilir, ancak bu nadirdir.