Gıda Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yaşamak için beslenmeye, beslenmek içinde sık sık markete gidip alış veriş yapmamız gerekiyor. Peki bilinçli bir tüketici olarak alış veriş yaparken gereken tüm detaylara ve kurallara dikkat ediyor muyuz? DSÖ yani Dünya Sağlık Örgütü çok yakın zamanda bir rapor hazırladı. “Gıda Kaynaklı Hastalıkların Küresel Yükü” adındaki bu raporda gıda alışverişi yaparken nelere dikkat etmelisiniz konusu detaylı şekilde işlenmiş. Ayrıca raporun sonucuna göre çok vahim açıklamalar da bulunuyor. Örneğin kirletilmiş ve genetiği değişmiş gıdaların her sene 600 milyon kişiyi hasta ettiğini ayrıca 420 bin kişinin öldürdüğü de bu raporun vahim sonuçlarından.

Açıkta Satılan Gıdalardan Uzak Durun!

Muhafaza ve sunum standardı bir besinin hijyeni açısından maksimum dozda önemlidir. Buna bağlı olarak sokakta açıkta satılan gıdalar hiçbir zaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın onayladığı ürünler arasında yer almaz. Açıkçası bunlar kontrol dışı kaçak ürünlerdir ve içinde ne idüğü belirsiz her türlü kaynak, mikrop ve bakteri olabilir. Oysaki onaylı olarak satılan güvenilir markalar çerçevesindeki ambalajlı ürünler her zaman sağlıklı statüde yer alır. Gıda alışverişi yaparken nelere dikkat etmelisiniz konusunda detaylı bilgileri aşağıdaki satırlardan edinebilirsiniz.

Alışveriş Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Kurallar

  1. Her zaman alacağınız ürünün son kullanma tarihine bakmalısınız. Yırtılmış/ bozulmuş, darbe görmüş ambalajlarda satılan ürünler marka olsa dahi satın alınmamalıdır.
  2. Gıda saklanım ve satışa sunum koşulları her şartta kontrol edilmelidir.
  3. Satın almak üzere olduğunu besin maddesinin mutlaka muhafaza sıcaklık koşullarını kontrol etmelisiniz. Ola ki işletme sahibi soğutucusunun bozulduğunun ya da randımanlı çalışmadığının farkında bile olmayabilir. Dondurulmuş gıdalarda ambalaj içinde çözülüp yeniden donmuş emaresi olan buz kristalleri varsa , o ürün alınmamalıdır.
  4. Her zatın almak üzere olduğunuz ürünün içeriğini okumalı zararlı/ kanserojen / yapay katkılı ürünleri satın almamalısınız.
  5. Et, balık, tavuk ürünleri gibi besinler en çok dikkat etmeniz gereken ürünle arasındadır. Zira bu ürünler tüm gıdalardan daha çabuk bozulur. Bu gibi ürünlerin soğuk zinciri kırılmadan en geç 1 saat içinde evinizdeki soğutucunuzdaki yerini alması gerekir. Yoksa tam bir zehirleyici maddeye dönüşecektir. Bu konuda uzmanlar önceden çekilmiş hazır kıyma şeklinde satılanlardan uzak durmanızı önermektedir. Herhangi bir hayvanın et ürününü satın alırken bütün – kuşbaşı halinde olanlarından almalı ve Et / tavuk ürünleri satın alırken renklerine ve kokularına dikkat etmelisiniz. Ayrıca süt alırken açık satılanlarından değil pastörize edilmiş/uht özellikli olanlarından satın almalısınız. Asla çiğ süt ürünlerinin ya da olgunlaştırılmamış peynirlerden satın almamalısınız. Yumurta seçerken kirli görünen/kırık /çatlaklı olanlarını tercih etmemelisiniz.
  6. Aldığınız ürünün mutlaka kaynağı belli olmalıdır. Bu açıdan tescilli ürünler satan büyük ve isim yapmış olan marketleri tercih etmelisiniz.
  7. Sebze – meyve seçerken mevsime uygun ve turfanda olmayanlar ürünler seçilmeli. Konserve ürünlerde ambalaj kapakları şişik ve hasarlı olmamalıdır.
  8. Kuru baklagillerden alacağınızda, içinde kırık – dökük tanelerin, böcek yeniklerinin olmamasına özen göstermelisiniz.
  9. Alacağınız ürünün üzerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından basılı olan onaylı ‘tanımlama işaretli’ bulunmalıdır
  10. Sonradan ambalajlanmış olan naylona ya da kağıt ambalaja aktarılmış besin ürünlerini tercih etmemelisiniz. Bilinçli bir tüketici olarak hem kendi, hem de ailenizin sağlığını tehlikeye atmamak için gıda alışverişi yaparken nelere dikkat etmelisiniz konusunu uygulamanızı öneririz.

Yorum yapın