Bu sendrom, kanda mevcut olan bilirubin adlı toksin maddenin yükselmesi durumunda ortaya çıkar. Kırmızı kan hücrelerinde bozulma meydana geldiği zaman, kırmızı ve sarı renkte bilirubin üretimi fazlalaşır. Kırmızı ve sarı renkteki bilirubin, karaciğer ile kimyasal tepkimeye girince vücuttan atılır.
Bu sendrom zararsızdır ve kendiliğinden düzelmektedir. Gilbert sendromuna yakalanan kişilerin cilt ve gözlerinde sararmalar meydana gelir. Sendrom zararsız olsa dahi, bir doktora görünmek, oldukça iyi olacaktır.
Gilbert Sendromunun Belirtileri
Bu sendrom genellikle çoğu insanda kendini belli etmemektedir. Sendromun ilerleyen safhaya gelmesi ile göz ve ciltte sararmalar oluşur. Bunun dışında sendromun belirlenmesi için, safra boyası testi uygulanmalıdır.
Safra boyası testi yaptıranların, değerleri yüksek gördüğünde panik yapmasına gerek yoktur, çünkü safra boyası değerleri aşırı derecede yükselme göstermez. Gilbert sendromu bazı kişilerde aşağıdaki belirtileri de verebilir.
Sarılık Durumu: Sarılık durumunun ortaya çıkması için, safra boyasının kritik miktarlara çıkması gereklidir. Safra boyası yukarıda da dediğimiz gibi sarı, kırmızı veya turuncu renklerdedir, kandaki miktarının yükselmesi, sarılık durumunu ortaya çıkarır.
Özet olarak söylemek gerekirse, gilbert sendromu kendini kolay kolay belli etmez. Sendromun teşhisi için, test yapılması şarttır. Sadece ilerleyen seviye olan sarılık durumlarında kendini belli eder.
Not: Yukarıda bahsettiğimiz gibi, gilbert sendromu zararsızdır. Ancak bu sendrom ile ilgili şüpheniz var ise, mutlaka doktora başvurunuz. Sendromun sarılık çıkma ihtimali vardır. Unutmayınız ki sarılık da, ciddi karaciğer rahatsızlığının göstergesi olabilir. Doktorunuz testler sonucu, hastalığa Giltbert sendromu teşhisi koyduysa, tedavi gerektirmeden sizi taburcu edebilir.
Gilbert Sendromunun Nedenleri
Vücudun yaşlanmış olan yaşlı kırmızı kan hücrelerini yok etmesi ile, safra boyası ortaya çıkar. Kan ile karaciğere taşınan safra boyası, karaciğerde işlenerek veya bağırsaklara giderek dışarı atılır.
Bu sendrom aileden genetik olarak gelmektedir. Kandaki safra boyasının yok edilmesinden sorumlu genlerde bulunan anormallik, hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur. Safra boyasının kanda yok edilmemesi sonucu meydana gelen artış, gilbert sendromunun oluşmasına zemin hazırlar.
Not: Gilbert sendromu yaşayan insanlarda bazı durumlar sarılık ile sonuçlanır. Sendromun sarılığı dönüşme nedenleri şu şekildedir.
- Enfeksiyonlar
- Aşırı susuz kalmak
- Oruç tutmak
- Vücudu sürekli olarak aşırı zorlamak
- Uzun süren uykusuzluk dönemleri
- Ameliyattan sonraki dönem
- Adet dönemleri
Gilbert sendromunu, sarılığa çevirebilmektedir.
Gilbert Sendromu Tedavisi
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu sendromun tedaviye ihtiyacı yoktur. Sendromda ki belirtiler genellikle kısa sürelidir ve kısa sürede geçer.
Ancak gilbert sendromunun sarılığa dönme ihtimali vardır. Rahatsızlığı doktor kontrolünde tutmak, olası başka rahatsızlıkların çıkmasının önüne geçecektir.
Bu sebeple, hastalık kendiliğinden iyileşse bile, doktor kontrolünde olmanızı tavsiye ederiz.