Eminim bir çok insan gökyüzünün neden sarı, yeşil veya mor değilde, mavi olduğunu düşünmüştür. Her şeyin bir açıklaması olduğu gibi gökyüzünün’de mavi olmasının bir sebebi vardır.
Gökyüzü Neden Mavidir?
Güneşten çıkan ışıklar dünyaya gelirken, bütün renkleri içinde barındırarak gelmektedir. Durum bize sadece sarı renk gibi gözükebilir, ancak durum bizim gördüğümüz gibi değildir.
Güneş ışınları atmosferden geçerken, bazı tepkimeler ile karşı karşıya kalmaktadır.
Atmosferimiz, %21 oksijen ve %78 nitrojenden oluşmaktadır. Arta kalan %1’lik kısım ise, su ve argon gazından oluşmaktadır. Atmosferimizde bu maddelerin dışında, az miktarda da olsa, tuz, toz ve kül parçaları mevcuttur.
Güneşten çıkan ışık, atmosferimize ulaştığı zaman, yukarıda saymış olduğumuz maddeler ile tepkimeye girmektedir. Güneş ışığının atmosferde bu maddeler ile çarpışması, ışığın her yere yayılmasına sebep olmaktadır. Yukarıda dediğimiz gibi, atmosferimize güneşten her renk gelmektedir. Ancak güneşten çıkan ışık atmosferdeki tepkime de, mavi ve mor ışıkların ön plana çıkmasına sebep olmaktadır. Yani atmosferimizde ki maddeler, ışığın mavi ve mor tonlarını bize yansıtıyor.
Peki atmosfer ışığın bize mavi ve mor rengini ulaştırıyor ise, biz neden sadece mavi olanı görüyoruz.
Yukarıda da dediğimiz gibi, güneşten gelen ışık, atmosferimize çarptığı zaman, her yere yayılmaktadır. Atmosferimizin oluşturduğu mavi ve mor ışık dalgalarının, karışımı olarak gökyüzü maviye çalıyor. Yapılan araştırmalar, mavi ışık tonunun, mor ışık tonundan daha yoğun olduğunu göstermektedir. Mavinin yoğun olması, mor ışığın bastırılmasına sebep olmaktadır.
Yoğunluk sebebi ile, gök yüzünü mor değilde, mavi olarak görmekteyiz.