Google’ın Huawei Kararı Sektörü Nasıl Değiştirebilir?

Bugünün en önemli gelişmesi şüphesiz Amerika tarafından Huawei‘ye uygulanan ambargo ve bu ambargonun şirketler tarafında bulduğu yankı oldu. Google ‘ın yaptığı açıklamayla mevcut Huawei cihazlara destek verileceği belirtilirken bundan sonraki cihazların Google Play Store mağazasına erişemeyeceği ve diğer Google özelliklerinin kullanılamayacağı ifade ediliyor. Bu durum Huawei için yeterince zor bir durum değilmiş gibi Intel, Qualcomm ve Broadcom da Huawei ile ilişkilerini askıya aldığını açıkladı. Peki bu durum Huawei’nin geleceğini nasıl etkileyebilir? Diğer şirketler bu hamleden nasıl dersler çıkarmalı? Gelin bu olayı birlikte analiz edelim.

Huawei Engeller Karşısında Neler Yapabilir?

Huawei aslında bu tür bir yasağın geleceğini çok önceden tahmin ediyordu. Hatta Huawei’nin Google ile ilişkisinin kesilmesi ihtimaline karşın kendi işletim sistemini geliştirdiği bilgisi yayılmıştı. Ancak muhtemelen ilişkilerin bu kadar hızlı bir şekilde kopacağını Huawei de beklemiyordu. Çinli teknoloji devi bir işletim sistemi geliştiriyor olsa bile bu işletim sisteminin şu aşamada Android’e alternatif olabilmesi akla yatkın görünmüyor. Dolayısıyla Huawei’nin kısa vadede yapabileceği en mantıklı hamle Android’in Google’dan arındırılmış, saf sürümünü kullanmak olacaktır. Google’ın servislerinin eksikliğini kapatmak elbette zor olacaktır ancak Huawei zamanla bu servislerin alternatiflerini geliştirebilir.

Diğer Markalar Bu Yaşananlardan Nasıl Bir Ders Çıkarmalı?

Amerika tarafından Huawei’ye uygulanan bu ambargo, teknoloji dünyasında yeni bir çağın açılmasına vesile olabilir. Bu olay gösteriyor ki kendi yazılımını ve donanımı üretmeyen hiçbir firma güvende değil. Yazılım firmalarının kendi donanımlarını üretmesi, donanım üreticilerinin ise yazılım tarafına yatırım yapması gerekiyor.

Kendi yazılımını üretmeyen firmalar, donanımları kendi üretse bile kendi cihazları üzerinde tam anlamıyla hakimiyet sağlayamıyor. Sadece yazılım üreten firmalar ise istedikleri diğer firmaların ürettiği donanımlarda yaşanan sorunlardan etkileniyor ve bu konuda yapabilecekleri pek fazla bir şey olmuyor. Geçtiğimiz günlerde Apple’ın eski iMac modellerinde Intel işlemcilerden kaynaklanan sorunlar yaşandığının açıklanması bunun en somut örneği.

Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden biri konumunda olan Huawei’nin beklenmedik işletim sistemi desteğinden mahrum kalması, sektördeki diğer firmalar için tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Başta diğer Çinli firmalar olmak üzere yazılım konusunda Google’a bağlı üreticiler artık “B planı” için düşünmeye başlasa iyi olur.

Amerika şu an sadece Çin ile ticaret savaşı içerisinde olsa da geleceğin neler göstereceği bilinmiyor. Dolayısıyla diğer firmaların da bazı önlemler alması gerekiyor. Akıllı telefon dünyasının tepesinde olan Samsung da yazılım tarafına yatırım yapması gereken firmalardan biri. Kendi savaş gemisini bile üreten devasa bir şirket olan Samsung, artık yazılım tarafına ağırlık vermeli ve Android ile iOS’e rakip bir yazılım ortaya çıkartabilmeli. Birçok donanımsal bileşeni üreten Samsung, kendi işletim sistemini geliştirmesi halinde Apple ile olan rekabetini bir üst seviyeye çıkarabilir. Huawei kararı sonrası sektörde yazılıma yatırım yapan şirketlerin sayısında artış görmemiz olası.

Huawei’nin Amerikan firmalarıyla yaşanan sorunların ardından nasıl hamleler atacağını ve diğer markaların bu olayın ardından nasıl bir yol izleyeceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Yorum yapın