Göz Kuruluğu Nedir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Göz kuruluğu en çok görülen göz hastalıklarındandır. Göz yapısında gözyaşının azalması veya gözyaşı yapısında bir bozukluk meydana gelmesi göz kuruluğu rahatsızlığına sebep olabilir. Bilhassa akşam vakitlerinde ortaya çıkan; gözde yanma hissi, kaşınma ve batma hissi, gözde yabancı cisim varmış gibi hissetme, gözde kızarma, sulanma ve bulanıklık şikayetlerine bağlı olarak görülür. Sağlam ve sağlıklı bir gözde göz yapısı nemli halde bulunmalıdır. Göz kapaklarının daha rahat açılıp kapanmasına yardımcı olan gözyaşı maddesi göz yüzeyi üzerinde koruyucu bir etkide bulunur. Gözün etrafında bulunan gözyaşı bezleri tarafından üretilen gözyaşı salgısı, göz kapaklarının açılıp kapanması ile göze yayılır ve göz kapaklarında bulunan punktumlar ve buruna yönlendiren bazı kanallar yoluyla gözyaşı buruna yönelir ve bu yollarla gözü terk eder. Söz konusu bu tabakalardan herhangi birindeki bir sorun göz kuruluğu semptomunun oluşmasına vesile olabilir.

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Göz kuruluğu rahatsızlığın en sık görülen belirtileri şöyledir:

  • Gözde kuruluk hissetme
  • Gözün yanması hissi
  • Göze yabancı bir cisim batması hissi
  • Göz yapısında kızarıklık oluşması
  • Dumandan çok rahatsız olma
  • Göz çevresinde hissedilen rahatsızlık hissi
  • Kontak lens kullanımında zorluk yaşama

Göz yaşarması bu rahatsızlığın tersi bir durum olarak görünse de göz kuruluğu belirtileri arasında sık görülen bir belirti de gözün yaşarması olarak görülmektedir.

Göz Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

Yaş ilerlemesi ile birlikte gözyaşı bezlerinin sıvı üretimlerinde azalma görülebilir. Menopoz sonrasında kadınlar üzerinde bu semptomun sık görüldüğü rastlanmıştır. Dış etkenler de kuru göz sendromuna sebep olabilir. Örneğin sıcak veya kuru hava yahut rüzgarlı, dumanlı ortamların kuru göz sendromuna neden olabildiği bilinmektedir. Kimi hastalıkların da göz kuruluğuna neden olabileceği belirtilmiştir.

Bunların dışında bazı ilaçlar, örneğin tansiyon veya alerji önleyici, idrar söktürücü gibi ilaçlar göz kuruluğunun oluşumuna neden olabilmektedir.

Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Göz kuruluğu sendromunun giderilmesinde öncelikle bu rahatsızlığın sebebi iyi belirlenmeli ve bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Dış etkenlerden korunmak tedavide çok önemlidir. Bilgisayar ekranına uzun süre maruz kalınan durumlarda, ekran- ışık- mesafe ayarlaması iyi yapılmalı, gözler sık açılıp kapanmalı ve belirli sıklıklarla dinlendirilmelidir. Bilgisayar ekranında gözleri daha az yoran renk temaları ve yazı tonları seçilmelidir.

Göz kuruluğunun azalması yahut ortadan kaldırılmasında en çok önerilen ve bu rahatsızlığa iyi gelen etkenler şunlardır:

  • Temiz, rüzgarsız, dumansız ortamlarda bulunulmamalı, böyle ortamlarda bulunmak kaçınılmazsa mutlaka gözlük kullanılmalıdır.
  • Bol miktarda, günde minimum iki litre su içilmelidir.
  • Yeterli miktarda omega3 takviyesinde bulunulmalı
  • Kişi düzensiz bir uykuya sahipse uyku düzenini oturtmalı

Göz Kuruluğu İçin Damla Kullanımı

Göz kuruluğunun tedavisi adına göz kuruluğunu giderici damla, kuruluk giderici jel yahut pomat halinde suni gözyaşı adı verilen sıvılar kullanılır. Katkı maddesiz tek dozluk pomatlar daha sıklıkla kullanılır. Göz kuruluğu tedavisine başlamadan önce hastalığa neden olan sendromlar iyi araştırılmalıdır. Eğer göz kuruluğu rahatsızlığına bir göz kapağı sorunu neden oluyorsa, bu sorun ortadan kaldırılmalı, şayet cerrahi müdahale gerekiyorsa cerrahi müdahale ile tedavi sağlanmalıdır.

Diğer Göz Kuruluğu Tedavi Yöntemleri

Suni gözyaşı damlası dışında diğer bir tedavi yöntemi gözdeki gözyaşı oranının korunmaya çalışılmasıdır. Gözyaşını gözden uzaklaştıran kanalların geçici olarak doktor kontrolünde kapatılması yoluyla veya kişi uyurken odasını nemlendirici cihazlarla bu tedaviyi gerçekleştirmek mümkündür.

Gözyaşı miktarının artmasını sağlayan bazı ilaçların da mevcut olduğu bilinmektedir. Ancak bu kabilden ilaçlar mutlaka doktor kontrolü dahilinde kullanılmalıdır.

Göz kuruluğu sendromunun tedavisinde yeni alternatif tedavi yöntemleri üzerinde çalışılmaya devam edilmektedir.

Göz Kuruluğu Bitkisel Tedavi

Göz kuruluğu rahatsızlığı ile karşılaşıldığında kişi mutlaka hekime görünmelidir ancak hekim tarafından önemli nitelikte görülmeyen veya tedavinin yanında kullanılabilecek alternatif bitkisel tedaviler üzerinde de araştırmalar bulunmaktadır.

Ilık – Sıcak Kompres

Göz kuruluğu şikayetinde en çok kullanılan ve etkili olan tedavi yöntemlerinden biri ılık- sıcak komprestir. Bu yöntem kılcal damarlar üzerinde olumlu bir etki bırakır ve kan akışını hızlandırırken gözyaşı sıvısının artmasına vesile olur.

Gül Suyu

Gül suyu kuru göz sendromunun tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerdendir. Kuru ve temiz bir mendile gül suyu damlatılması ve günde üç veya dört defa göze uygulanması ile göz kuruluğu üzerindeki olumlu etkileri görülmektedir. Aynı zamanda saf ve katıksız gül suyu damla gibi göze de kullanılabilir.

Hint Yağı

Kuru göz semptomu tedavisinde kullanılabilecek diğer bir yöntem ise Hint yağıdır. İçerisindeki asit sayesinde gözdeki yanma ve kaşıntı gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Organik ve katkısız Hint yağı damla şeklinde günde iki veya üç defa göze uygulanması mümkündür.

Omega3 Desteği

Omega3 eksikliği kuru göz semptomunun en önemli sebeplerindendir. Bu yüzden omega3 takviyesi göz kuruluğuna faydalı olacak yöntemlerdendir. Balık, ceviz, keten tohumu gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır. Omega3 bulunduran kimi kapsüller de eczanelerden temin edilebilmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı

İltihabı önleyici ve zararlı mikro organizmaları öldürücü etkisiyle Hindistan cevizi yağı kuru göz, yanan ve kaşınan göze iyi gelen bir maddedir. Hindistan cevizi yağı gözyaşının buharlaşmasını önleme özelliği ile de göz kuruluğu üzerinde nemlendirici etkide bulunmaktadır.

Göz Kuruluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmediği takdirde kişi gözünü açıp kapayamaz duruma gelir ve göz kapaklarının göz yüzeyine yapışması tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilir. Böyle bir durumda ise gözde yanma ve acı hisleri meydana gelecektir. Tedavi edilmediği takdirde gözdeki damarların göz yüzeyini kapatması ve geçici veya kalıcı görme hasarları meydana gelebilecektir. Hatta tedavi edilmeyen kuru göz semptomunun görme kaybına dahi sebep olması mümkündür. Bu sebeple bu semptomla karşılaşıldığı zaman mutlaka tedavi için hekime ulaşılmalı ve tedavi için gecikilmemelidir.

Yorum yapın