Dünyanın en büyük ikinci lüks ürün pazarı olan Çin’de Gucci başarıyı nasıl yakaladı ? Çinlilerin en favori lüks ürün markaları araştırmasında dördüncü sırada yer alan Gucci Çin’de başarıya nasıl ulaştı?
Gucci, Çin’de rakiplerine oranla daha fazla tanınmaktadır, şirketin Çin pazarında başarılı olmasındaki en büyük özelliklerden biri kendisinin Çin’de yatırım yapması, dağıtım ağına hükmedilmesi ve markayı kendi yönettiğinden güçlü kılmasıdır. Çin’e franchising vererek giren Burberry’de 2010 yılının ortasında, vermiş olduğu franchisingleri satın alarak dağıtım ağlarını kendi kontrolü altına almıştı. Gucci, ikinci ve üçüncü şehirlerde agresif bir strateji izledi, firma nüfusu 2-8 milyon arasında olan şehirlere odaklandı. Çin’de ikinci kademe olarak adlandırılan 30 şehir bulunuyor, bunun yanı sıra nüfusu 1 milyonu geçen 270 şehir bulunuyor. Lüks markalar Çin’de potansiyel şehirleri değerlendirirken 5 noktaya dikkat ediyorlar; şehirin büyüklüğü, gelişmişliği, satın alma alışkanlıkları, insanların tutumları ve insanların gelir seviyesi.
Gucci Çin’deki fırsatlardan yararlanmak için Çin’de hızlı ve başarılı büyüme stratejisine sahiptir. 1997 yılında Çin’de 4 mağazası bulunan Gucci, 2010 yılında mağaza sayısını 46’ya yükseltmiştir. Gucci ilerleyen yıllarda da, Çin’de 40 mağaza açmayı ön görmektedir. Gucci’nin dünya üzerinde 425 mağazası bulunduğunu düşünürseniz, Çin’e verdikleri önemi daha rahat anlayabilirsiniz.
Gucci’nin Çin pazarında başarıyı yakalamasının altındaki 4 neden;
1- Güçlü Yerel Yönetim
Gucci’nin Çin’de bulunan ekibi %100 Çinli çalışanlardan oluşuyor. Firma bu stratejisiyle, Çin’e sadakatini göstermek, korsanla mücadelede yerel hükümetlerle daha fazla iş birliğinde bulunmak gibi amaçları taşıyor. Tüm çalışanlarının sorunu lüks markaların satışındaki deneyimsizliği. Gucci çalışanlarının eğitim sürelerini uzun tutuyor, çalışanlarını eğitmek için bir sürü atölye çalışmaları yapıyor. (Cartier ve Zegna‘nın birçok atölye çalışmasını/eğitimlerini bir Türk abimiz (Arslan) veriyor, kendisiyle yaptığımız röportajı kısa sürede yayına alacağım) Gucci Wuhan’a mağazasının açmadan önce 1000 adayı değerlendirmiş. Markanın başarılı olmasının en büyük nedeni mağazasına gelen müşterilerin memnun ayrılmasını sağlamak.
2. Etkin Fiyatlandırma Stratejisi
Lüks ürünler Çin’e girerken ithalat ve lüks ürün vergisi ve yüksek işletme maliyetleri nedeniyle, yurt dışındaki maliyetlerinin %30 daha fazlasına denk geliyor. Gucci müşetilerinin bilinçsiz olduğunu bilmesine rağmen bu rakamı %10 ve %13 arasında tutuyor. Bu nedenle Çin pazarında diğer ülkelere nazaran daha az kar etsede bu stratejisinden vazgeçmiyor. Dünya’da seyahat eden 100 milyon Çinli bulunuyor ve firma müşterilerinin bu konuda rahatsız olmasını istemiyor.
3. Akıllı Yer Seçimi
Gucci, birinci şehirler dışında büyüdüğü ikinci ve üçüncü şehirlerde de başarılı büyüyor. Gucci Çin’de 26 şehirde bulunuyor, şehirler arasında beklediklerinden daha az fark bulunduğunu düşünüyorlar. Çin’in Wuhan şehri, nüfusu çok olmasına rağmen üçüncü kademe şehir olarak kabul ediliyor. Mayıs 2009’da Wuhan’a açmış oldukları 450 metrekarelik mağaza ilk üç günde 240 bin Euroluk satış yaptı. Firma akıllı yer seçimi, şehir değerlendirmeleriyle de fark yaratıyor.
4. Hedef Ürün Stratejisi
Her mağazanın ürün hedefi yerel müşterilere uyarlanmıştır. Gucci ikinci ve üçüncü şehirlerde fiyat olarak uygun ürünlerine ağırlık veriyor. Aynı zamanda bu tarz şehirlerde önemli müşteri kitlesi bayanlar değil, zengin görünmek için lüks ürün tüketen genç erkekler en önemli müşteri kitlesini oluşturuyor.