Hali Saha ve Basketbol Sahası Nasıl Yapılır?

Basketbol saha yapımı için öncelikle sahanın inşa edileceği alan düzgün bir şekilde tesviye edilmelidir. Sonra 20cm toprağın içinde kalacak şekilde sahanın etrafı 50x30cm çevre hatılı ile dönülür. Burada ki amaç zemini sağlamlaştırmaktır. Sonra sahanın çevresinin kalıbı atılıp betonu dökülür ve oluşan boşluklar çakıl ile doldurulup sıkıştırılır.

Elde edilen düz zemine sonrasında bir kaç işlem uygulanır. Ve zemin asfalt kaplamaya hazır hale getirilir. Basketbol saha yapımının diğer evresi zeminin asfalt kaplanmasıdır. Asfalt kaplama işlemi bittikten sonra zemin EPDM malzeme ile kaplanır. Bu malzemenin özelliği poliüretan ve kauçuktan oluştuğu için düşme ve zemine çarpma gibi durumlarda yaralanma olasılıklarını düşürmesidir. Zemin bu malzemeyle kaplandıktan sonra saha etrafına 4 adet profil boru döşenir ve bu borular yardımıyla örgü teli çekilir. Ayrıca örgü telinin esnemesini önlemek için 4 sıra gergi teli çekilerek sahanın montaj işlemleri sona erer.

Halı saha yapımında ise en önemli unsur kullanılan yapay çimin kalınlığı. Çünkü çim kalınlaştıkça maç sırasında oluşan aşınmalara karşı daha dayanıklı oluyor. Çimin kalınlığı en fazla 55 cm olarak tercih ediliyor. Halı saha yapımında kullanılan suni çimin 7 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Halı sahalar normal statlara göre daha küçük olduğu için, daha çok 6-7 kişilik gruplar maç yapabiliyor. Bu yüzden halı saha yapımı için önerilen boyutlar 30m * 50m’dir.

Yorum yapın