Hamilelik (Gebelik) Döneminde Nasıl Beslenilmelidir ?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Her anne adayı hamilelik döneminde kendine beslenme programı oluşturmalıdır. Bu dokuz aylık sürecin ilk aylarından başlayarak oluşturacağınız düzenli bir beslenme programı ile hem kendinizi sağlıklı bir doğuma hazırlayın, hem de bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayın. Peki, hamilelik döneminde nasıl beslenmeli? Ne yemeli? Hangi besinlerden uzak durulmalı? Hamile olduğunuzu yeni öğrendiyseniz ve bundan sonra nasıl besleneceğiniz ile ilgili endişeleriniz varsa bu yazımızdaki önerilerden yardım alabilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Mutlaka Tüketilmesi Gereken Besinler

Hamilelikte bebeğinizin gelişimine katkı sağlayacak besinler yönünden zengin bir beslenme programına ihtiyacınız olacak. Peki, nedir bu besinler ?

Kalsiyum, anne karnındaki bebek için en gerekli minerallerden biridir. Hem dişlerinin hem de kemiklerin gelişimini tamamlayabilmesi için hamilelik döneminizde süt ve süt ürünlerini mutlaka tüketin. Hamilelerin günlük alması gereken kalsiyum miktarı 1000 mg’dir. Bir bardak az yağlı süt içtiğinizde 250 mg kalsiyum almış olursunuz.

Demir, yaşamın diğer tüm dönemlerinde olduğu gibi hamilelikte de olmazsa olmazlardandır. Bu süreçte, özellikle hamileliğin 5. ayından sonra ortaya çıkan demir eksikliğine bağlı anemiyi önlemek ve bebeğin sağlıklı gelişmesini sağlamak için; yumurta, ıspanak, mercimek, kuru fasulye, nohut, biftek, pekmez, kuru üzüm gibi besinleri tüketebilirsiniz.

Folik Asit, hamileliğin ilk başladığı dönemlerden itibaren mutlaka alınması gereken bir vitamindir. Hamilelik döneminde folik aside her zamankinden daha fazla ihtiyacınız olacak. Bunun için anne adaylarına gebelikte folik asit takviyesi almaları önerilir.

Onun dışında besinlerle de desteklemek için; ıspanak, karnabahar, balık, mercimek, portakal, kepek ekmeği, fıstık, fındık, kuşkonmaz, barbunya, domates, yumurta gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. Hamilelik döneminde günlük alınması gereken folik asit miktarı 600 mcg’dir. Sabahları kahvaltıda içeceğiniz 1 bardak taze portakal suyu ve yanında yiyeceğiniz bir yumurta ile bu miktarın %35’ini karşılayabilirsiniz.

Yorum yapın