Normalde bedenimizdeki tüm sistemler bir vücut, bir can için çalışır. Hamilelik olduğunda kadın bedeni ikinci bir beden için daha çalışmaya başlar ancak bazen yetersiz kalır. Nasıl yaşlılıkla beraber tansiyon gibi, şeker gibi bazı bazı hastalıkların görülmesi normalse hamilelikte de vücuttaki sistemlerin yetersiz kalmasından dolayı şeker kontrolü gibi mekanizmalar da bozukluklar ortaya çıkması normaldir.
Buna bir de bebeğin eşinden (plesantasından) salgılanan ve hamilelik yokken vücudumuzda olmamasına rağmen hamilelikte ortaya çıkan hormonlar da eklenir. Bu hormonlar kan şekeri kontrolüne etki ederek kan şekerini bozar. Yani hamilelikte kan şekeri düzeninin bozulması, hamilelikte göbeğin büyümesi kadar doğal bir fizyolojik durumdur.
Kan Şekeri Bozulması Neden Önemli ?
Çok yüksek kan şekeri değerleri bebekte birçok sakatlığa neden olabilir. Vücut parçalarının gelişememesi gibi sakatlıklara, ciddi kalp hastalıklarına, beyin ve göz dokusunda hasara yol açabilir. Özellikle hamilelik büyüdükçe anne de kan şekerinde ani dalgalanmalar anne karnında bebeğin kalbinin aniden durmasına ve bebeği kaybetmemize neden olabilir.
Hamilelik Şekeri Kimde Görülür ?
Ailede şeker öyküsü olanlar, kilolu hamile kalanlar, hamilelikte hızlı kilo alanlar daha riskli grupta olsa da tüm hamilelerde görülebilir.