Hamilelik sırasında vajinal kanama, gebeliğin ilk trimesterinde sık olarak görülebilir ve sorunların belirtisi olmayabilir. Bununla birlikte, hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde meydana gelen kanama, genellikle olası bir komplikasyonun belirtisi olabilir. Kanama bir dizi potansiyel sebepten kaynaklanabilir.
Kanama hakkında bilmeniz gereken bazı temel şeyler:
- Kanamanız varsa, ne kadar kanamanız olduğunu ve ne tür bir kanamanız olduğunu izleyebilmeniz için her zaman bir ped veya külot astarı kullanmalısınız.
- Şu anda kanamayla karşılaşıyorsanız, bir tampon takmayın ya da vajinal bölgeye, şüphe veya cinsel ilişki gibi başka bir şey eklememelisiniz.
- Eğer olası bir komplikasyonla bağlantılı olarak aşağıda belirtilen diğer semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, hemen sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.
Hamileliğin İlk Yarısı:
Kanama, bir düşük göstergesi olabilir, ancak düşüklüğün yakın olduğu anlamına gelmez. Çalışmalar , kadınların % 20-30’undan herhangi birinin, erken gebelikte bir miktar kanama yaşadığını göstermektedir. Kanaması olan hamile kadınların yaklaşık yarısının düşüklüğü yoktur. Tüm gebeliklerin yaklaşık % 15-20’si düşükle sonuçlanmakta ve çoğunluk ilk 12 hafta boyunca ortaya çıkmaktadır.
Düşük belirtileri şunlardır:
- Vajinal kanama
- Karın ağrısının midede düşük olması (adet kramplarından daha güçlü)
- Vajinadan geçen doku
En düşükler önlenemez. Bunlar genellikle gelişmediği sağlıksız hamilelikle uğraşmanın yoludur. Düşük yapmak, gelecekteki sağlıklı bir hamileliğe sahip olamayacağınız veya kendinizin sağlıklı olmadığınız anlamına gelmez.
Ektopik Gebelikler:
Ektopik gebelikler uterusun dışında bir yere implante olan gebeliklerdir. Fallop tüpü ektopik gebeliklerin çoğunu oluşturur. Ektopik gebelikler, 60 hamilelikten 1’inde düşük olanlardan daha az görülür.
Ektopik Gebeliklerin Belirtileri:
- Karın ağrısının midede düşük olduğu (genellikle menstrüel kramplardan daha güçlü)
- Karın bölgesinde keskin ağrı
- Düşük hCG seviyeleri
- Vajinal kanama
Kadınlar sahip oldukları takdirde daha yüksek risk altındadır:
- Tüplerde bir enfeksiyon
- Bir önceki ektopik gebelik
- Önceki pelvik cerrahi
Molar Gebelikler :
Molar gebelikler erken kanamanın nadir bir nedenidir. Genellikle “köstebek” olarak adlandırılan bir molar gebelik, bir embriyo yerine anormal dokunun büyümesini içerir. Ayrıca gestasyonel trofoblastik hastalık (GTD) olarak da adlandırılır.
Molar Gebelik Belirtileri:
- Vajinal kanama
- Kan testleri olağandışı yüksek hCG seviyelerini ortaya çıkardı
- Yetersiz fetal kalp tonları
- Üzüm benzeri kümeler uterusta bir ultrasonla görülür.
Hamileliğin Ilk Yarısında Yaygın Kanama Nedenleri Nelerdir?
Hamileliğin ilk yarısında meydana gelen kanama o kadar yaygın olduğundan, birçoğu nedenleri daha önce bahsedilen komplikasyonların yanı sıra ne olduğunu merak ediyor.
Hamilelik Sırasında Vajinal Kanama sayfası 10/06/2018 22:42:01 tarihinde 58003 numarası ile oluşturulmuştur.
Aşağıdaki faktörlerden dolayı kanama erken gebelikte ortaya çıkabilir:
İmplantasyon kanaması olası kavramadan 6-12 gün sonra ortaya çıkabilir. Her kadın farklı olarak implantasyon kanaması yaşayacaktır – bazıları birkaç saat boyunca hafifçe farkedeceklerdir , bazıları ise birkaç gün boyunca biraz ışık tutabilecektir .
Pelvik boşluğun veya idrar yolundaki bazı enfeksiyon tipleri kanamaya neden olabilir.
İlişkiden sonra, bazı kadınlar kanama yapabilir, çünkü serviks çok hassas ve hassastır. Doktorunuz tarafından görülene kadar cinsel ilişkiye son vermelisiniz. Bu, daha fazla tahrişin önlenmesidir – normal cinsel ilişkiye sahip olmak, bir düşüklüğe neden olmaz.
Hamileliğin İkinci Yarısı:
Küçük kanamanın sık görülen rahatsızlıkları arasında iltihaplı bir serviks veya serviks üzerindeki büyüme yer alır. Geç kanama, kadının veya fetusun sağlığına tehdit oluşturabilir. Hamileliğinizin ikinci veya üçüncü trimesterinde herhangi bir kanama olursa, sağlık uzmanınıza başvurun.
Plasental Abruption :
Vajinal kanama, doğum öncesi veya doğum sırasında rahim duvarından ayrılan plasentadan kaynaklanabilir. Gebe kadınların sadece% 1’i bu probleme sahiptir ve genellikle hamileliğin son 12 haftasında ortaya çıkar.
Plasental Abruption Belirtileri:
Kanama
Karın ağrısı
Bu durum için daha yüksek risk altında olan kadınlar şunlardır:
Zaten çocuk sahibi olmak
35 yaş veya üstü
Daha önce abruption vardı
Orak hücre kansızlığı var
Yüksek tansiyon
Travma veya mide yaralanmaları
Kokain kullanımı
Plasenta Previa:
Plasenta previa, plasenta rahim içinde kısmen ya da tamamen serviksi kapladığında düşüktür. Bu ciddi ve acil bakım gerektirir. 200 gebeliğin 1’inde görülür. Kanama genellikle ağrı olmadan ortaya çıkar.
Bu durum için daha yüksek risk altında olan kadınlar şunlardır:
Zaten çocuk sahibi olmak
Önceki sezaryen doğum
Rahimdeki diğer ameliyatlar
Ikizler veya üçüzler taşıyan
Preterm İşçi:
Vajinal kanama emeğin belirtisi olabilir. Doğum başlamadan birkaç haftaya kadar, mukus tıkacı geçebilir. Bu normalde az miktarda mukus ve kandan oluşur. Daha erken ortaya çıkarsa, erken doğuma girebilir ve hemen doktorunuzu görmelisiniz.
Preterm Labour belirtileri , gebeliğin 37. haftasından önce ortaya çıkan bu semptomları içerir:
Vajinal akıntı (sulu, mukus veya kanlı)
Pelvik veya alt karın basıncı
Düşük, donuk sırt ağrısı
Mide krampları, ishal olsun ya da olmasın
Düzenli kasılma veya uterus sıkma