Hamilelikte Sağlıklı Beslenmenin Önemi, Hamileliğin en önemli noktası beslenmedir. Doğru beslenme hem hamilelik sürecini hem doğumu hatta doğum sonrasını kolaylaştırır. Gelin bu süreçlere birlikte bakalım ve yanlış beslenme alışkanlığımız varsa birlikte düzeltelim.
Gebeliğin İlk Üç Aylık Dönemi
Gebelik esnasında sağlıklı besinler tüketilmesi hem anne hem bebek açısından oldukça önemlidir. Bebeğin gelişimi buna bağlıdır. İlk üç ayda anne hormonal değişikliklerden dolayı mide bulantısı, halsizlik, yemek kokusuna olan hassasiyet, uyku hali gibi durumlarla karşılaşırlar. Özellikle kokuya olan hassasiyet ve bulantılardan dolayı anne beslenme hatasına düşebilir. Peki bu durumda anne nasıl beslenmeli? Az az ve sık aralıklarla yemeğini yiyebilir. Bulantı sorununu kokusuz, az yağlı, baharatsız yemekler yaparak veya tuzlu kraker, leblebi, yeşil elma yiyerek de giderebilirler. Bunun dışında süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, et, beyaz et gibi besin değeri yüksek olan gıdaları istediği gibi tüketebilir eğer bunlara karşı bir hassasiyeti varsa anne kendini yemek için zorlamamalıdır.
Gebeliğin Üç Aydan Sonraki Dönemi
Üç ayın sonunda anne artık yeni durumuna alışmış kendini biraz toparlamış ve bulantıları biraz olsun azalmıştır. Bu üç aydan sonra bebek ve anne için oldukça önemlidir. Özellikle raf ömrü uzun hazır paketli gıdalardan uzak durulmalıdır(sucuk, salam, sosis, cips türleri…). Kızartılmış aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı yemeklerde uzak durulması gerekenler arasındadır.
Yemek düzenini 3 ana öğün ve 3 ara öğün olarak ayırırsak hem az az hem sık sık kuralına uymak annen için daha kolay olacaktır. Ara öğünlerin arasına badem, ceviz, fındık, kayısı kurusu, meyve çeşitleri, yoğurt v.b. eklenebilir. Ana öğünlere ise besin kaynağı zengin gıdalar tüketilmesi oldukça yararlıdır. Haftada en az bir kere balık tüketilmelidir. Cıva değeri yüksek balık türünden uzak durulmalıdır onun yerine somon, levrek gibi büyük balık türleri tüketilmeli. İster ara öğünlerinde ister ana öğünlerin yanında mutlaka yeşilliklere yer verilmeli. Hem bol vitaminli hem de bağırsaklar için oldukça yararlıdır. Tabi su konusunu atlamamak gerek. En az 2 litre su tüketilmeli. Maden suyu bol mineral içerdiği için tüketilmesinde sakınca yoktur. Fakat gazlı içecekler mideye zararlı olduğu için tercih edilmemeli. Çay ise kan değerini düşürdüğünden günde 1-2 bardak açık olarak içilebilir. Alkol asla tüketilmemeli.
Bol yürüyüş bol dinlenme doğum sürecini rahatlatır. Günlük düzenli olarak anne yürüyüşe çıkmalı. Kendini yormadan yavaş adımlarla temiz hava eşliğinde yürüyüşünü tamamlamalı.
Özetle öğünleri atlamadan bol yeşillikli mineral ve vitamin açısından zengin besinleri tüketip yasak olan besinlerden uzak durulursa bol bol yürüyüp dinlenirse hem anne hem bebek oldukça sağlıklı olacaktır. Anne karnında sağlıklı beslenen bebek dünyaya geldiğinde de her zaman bir adım önde olacaktır.