Hazır Gitmişken Artvin’den Ne Alınır?

Memleketin kıyısında, farklı bir kültüre, farklı bir doğaya açılan kapı Artvin. Olabildiğince yeşil tepelerinde ruhunuzu tazeledikten ve güzel lezzetlerinin de tadına baktıktan sonra dönüş hazırlıklarına başladıysanız Artvin’den ne alınır aşamasına da geçmişsiniz demektir.

Yemek İçin Artvin’den Ne Alınır?

Yamaçların meyvelerinden yapılan reçeller, Kafkas arılarının yaptığı ballar, kısacası bavulunuza ne girerse…

Tereyağı: Karadeniz’in doğusu yayla açısından ve bitki örtüsünden zengin bir bölge. Hal böyle olunca buralarda beslenen hayvanların eti ve sütü de ayrı güzel oluyor. Adı Trabzon’la özdeşleşen tereyağını eğer götürebilecekseniz vakumlu almanız mümkün. Fiyatları şehir marketlerinde satılanlardan biraz daha aşağıda olduğu gibi yapımı da tamamen organik, katkı malzemesi kullanılmıyor.

Dut Pekmezi, küme, pestil: Dalından toplanan dutların kıvamlanıncaya kadar kaynatılmasıyla elde edilen dut pekmezi yiyebileceğiniz en doğal pekmezlerden. Çünkü hiç kirlenmemiş bir havayla, tertemiz yağmur suyuyla beslenen ağaçların meyvelerinden yapılıyor. Kansızlık için çocuklarınıza rahatlıkla yedirebilirsiniz. Artvin dönüşünde bavulunuza koyup getirebileceğiniz küme ve pestil daha çok tatlı düşkünlüğü olanlara hitap ediyor.

Karayemiş: Meyvesini bulamasanız da reçelini alın diyebileceğimiz, kansere bile iyi geldiği söylenen bir meyve karayemiş. İsmini ilk kez Artvin‘e gittiğimizde duyduk, zaten pek fazla yerde de yetişmiyormuş. Hafif ekşimsi meyvelerin ağaçlarına yaylalara çıkarken köylerde rastlayabiliyorsunuz. Biz yere dökülenleri yemiştik.

Kuzine (Çemiç ) Zeytini: Zeytinin Ege meyvesi olduğunu düşünenleri şaşırtan bir yönü var Artvin‘in. Burada da zeytin yetişiyor ama sadece kahvaltıda yenmek için değil, çerez niyetine yenmek için toplanıyor. Yusufeli Artvin‘in en sürprizli ilçelerinden ve yamaçlardan toplanan zeytin de bu ilçenin köylerinde kuzine sobalarda kavruluyor, istenirse soslanıyor, tv izlerken, sohbet ederken çekirdek gibi çitleniyor. Ailenizde tuz yememesi gereken birileri varsa tuzsuz bu zeytin türünden bir kg alıp hediye edebilirsiniz.

Bal: Artvin‘in en değerlilerinden, en özellerinden biri de burada üreyen Kafkas arılarının yaptığı bal. Diğer arılar bir yana Kafkas familyasının en büyük özelliği hortumlu dilleriyle çiçeklerin en diplerine ulaşıp vakumlu çekebilmesi. Ve bu çiçekler de oksijenli yemyeşil yaylaların çiçeğiyse bal da ‘gerçekten balım ben ‘ diye bağırıyor. Hopa bu balı almak için en büyük pazar. Fiyatları market ürünlerinin fiyatlarıyla kıyaslarsanız ağzınız açık kalıyor, çünkü çok pahalı. 2000 metre rakımdan gelen 1 kg bal 450 tl idi biz sorduğumuzda. Bu balı tereyağla iyi gider mantığıyla değil, şifa ve güç vermesi için alıyorlar.

Not : Yöreye özgü paketli ve vakumlu ürün almak için Yusufeli Şarküteri’yi ziyaret edebilirsiniz.

Artvin’den Ne Alınır? Cici Cici Görünen Bir Şeyler Mesela?

Artvin’in Şavşat ilçesi kilim, halı, gibi dokuma ürünleri ile meşhur. Desenleri rengarenk olup doğadan esinlenmiş. Yusufeli’nde ise Cecim ve Ehram dokumacılığı yapılıyor ki ehram çok kaliteli bir kumaş olup, gelinliklerde bile kullanılabiliyor. Hem evinize, hem de kendinize… Elle işlenen her şeyin aslında yürekle desene dönüştüğünü unutmayın.

Hediye Materyaller

Magnet, bir yere gidecekseniz dönerken aldığınız gittim mühürü. Çevrenizdeki herkes sizden bir hediye bekliyorsa da alınabilecek en ucuz şey. Bir ikincisi Borkça’da sık karşılaşacağınız çanak çömlekler. Taş bebekler ise tam vitrinlik.

Yorum yapın