Hemen Çıkma Oranı Nedir? Nasıl Düşürülür?

Hemen çıkma oranı (Bounce Rate), en basit tabiriyle web sitenize gelen kullanıcıların sadece tek bir sayfayı ziyaret etmesi, sitenizdeki başka sayfalara giriş yapmadan sitenizden ayrılmasıdır. Google Analytics tarafından bize sağlanan hizmetlerle ulaşabileceğiniz Hemen Çıkma Oranı, web sitenizi iyileştirmek için sizlere yol gösterecektir. Tahmin edersiniz ki duruma göre farklılık gösterse de Hemen Çıkma Oranının web sayfanız için yüksek olması dönüşüm anlamında sitenizi olumsuz etkileyecektir. Hemen Çıkma olarak kabul edilen bazı durumlar şunlardır;

  • Kullanıcının, web sitenizin açılış sayfasına girdikten sonra tarayıcı bağlantısını kapatması
  • Kullanıcının, web sitenizin açılış sayfasına girdikten sonra başka işlem yapmadan geri butonuna tıklaması
  • Kullanıcının, web sitenizde bulunan dışarıya yönlendirme bağlantısına tıklayarak sitenizden ayrılması
  • Web sitenizde Google Analytics kodunu eklemediğiniz bir sayfa bulunması ve kullanıcının ana sayfadan sonra bu sayfaya geçiş yapması
  • Kullanıcının, web sitenizdeyken link sekmesine başka bir adres yazıp sitenizden ayrılması

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Google Analytics üzerinden yapabileceğiniz Hemen Çıkma Oranı hesaplaması, tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesi sonucu elde ediliyor. Böylece sizlere belirlenen aralıklar sonucu web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kaç tanesinin başka işlem yapmadan sayfanızdan ayrıldığı hakkında bilgilendirme sunuluyor.

Web Sitelerinin Hemen Çıkma Oranları

Dünya genelinde yapılmış olan araştırmalar sonucu web sitelerin türlerine göre Hemen Çıkma Oranlarının farklılık gösterdiği saptanmıştır. Bu oranlar şöyledir;

  • E ticaret sağlayan web siteleri: %20-%40 oranında
  • Kurumsal içeriğe sahip web siteleri: %30-%50 oranında
  • Haber içerikli siteler: %40-%60 oranında
  • Blog siteleri: %70-%95 oranında

Bu verilerden anlaşılacağı üzere web sitenizin türüne göre hemen çıkma oranlarınızı belirlemeniz gerekmektedir. Eğer bir blog sitesine sahipseniz %50 Hemen Çıkma Oranı hedeflerseniz yüksek ihtimalle hedefinize ulaşamayacaksınız.

Hemen Çıkma Oranının Yüksek Olmasının Sebepleri

Kullanıcı web sitenize mobil cihazı üzerinden ulaşmak istiyor fakat siteniz mobil cihazlarla uyumlu değilse muhtemelen kullanıcı, açılış sayfasında sorun yaşayarak sitenizden ayrılacaktır.

Web siteniz karmaşık ve göz yoran bir tasarıma sahipse kullanıcı büyük ihtimalle sıkılarak sitenizden ayrılacaktır. Bunun tam tersi de web sitenizin çok temel bir tasarıma sahip olmasıdır. Bu durumda kullanıcı sitenizin amatör olduğunu düşünerek sitenizden ayrılabilmektedir. Tasarım konusunda ortalama bir düzen en iyisi olacaktır.

Web sitenize giren kullanıcılar giriş sayfasında beklemek zorunda kalıyorsa yine sitenizden ayrılma ihtimali yükselecektir.

Web sitenizde bulunan pop- up reklamlar ziyaretçilerin sinirini bozabilir. Birden karşınıza çıkan, süreli reklamların sıklığı ziyaretçilerinizin siteden ayrılmasına sebep olabilir.

Sitenizi sürekli hata anlamında kontrol etmiyorsanız 404 Not Found Hatası bulunabilir. Bu durumda ziyaretçiler sitenizi en hızlı şekilde tek ederler çünkü içeriğe ulaşamazlar.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Öncelikle web sitenize girişte kullanıcının hatayla karşılaşmaması gerekmektedir. Bunun için Google Analytics kullanabilir, hataları sürekli kontrol edebilirsiniz.

Kullanıcının web sitenize giriş yaptıktan sonra arayacağı en önemli özellik düzenli bir tasarımdır. Aradığını rahatça bulabileceği basit ama amatör gözükmeyen bir tasarım yapmanız Hemen Çıkma Oranının azalmasında yardımcı olacaktır.

Mobil kullanıcılar için web sitenizi mobil cihazlar ile uyumlu hale getirin.

Sayfanızda site içeriğinizle ilgili reklamlara yer verin. Gerekli gereksiz her türlü reklamın çıkması kullanıcıyı uzaklaştıracaktır.

Sitenizin hızını yükseltin. Yukarıda belirtildiği gibi yavaş bir sitesi kimse beklemek istemez.

Sitenizi ziyaret eden kullanıcılara yönlendirme sağlayın. Onları sitenizdeki başka başlıklara neden tıklamaları gerektiği hakkında bilgilendirin, kullanıcıları harekete geçirin.

En önemlisi ise Google Analytics üzerinden size sunulan Hemen Çıkma Oranı verilerini doğru yorumlayın ve size verilen bilgiler sayesinde sitenize optimizasyon çalışmaları yapın.

Yorum yapın