Hepatit C, HCV virüsünün neden olduğu enfeksiyon sonucunda karaciğerde meydana gelen bir hastalıktır.
Hepatiti C bir hafta gibi kısa süren hafif boyutta olabileceği gibi, ömür boyu süren ciddi bir hastalık halini de alabilir. HCV virüsü daha çok kan yoluyla bulaşır. Akut ve kronik Hepatit c olmak üzere iki türlüdür. Akut Hepatit C virüs vücuda girdikten sonra 6 ay içinde etkisini gösteren kısa süreli bir hepatiti türüdür.
Akut Hepatit C, büyük bir çoğunlukla kronik Hepatit C hastalığına dönüşür. Bu da ömür boyu süren siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara neden olur. Hepatit c İçin henüz bir aşı uygulaması yoktur. Karaciğerlerinde oluşan bu hastalıklar için ilk etapta ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi için geç kalınmışsa karaciğer nakli gibi nakiller yapılır.
Hepatit C Nasıl Bulaşır?
Hepatit C, HCV virüsünün kan yolu ile buluşması sonucu oluşur. Virüs kan yolu ile bulaşır.
- Uyuşturucu bağımlıların ortak iğne kullanması,
- Sağlık çalışanlarına yanlışlıkla hasta iğnesinin batması,
- Taşıyıcı anneden doğacak bebeğe,
- Nadir olarak diş fırçası ve jilet gibi kişisel bakım ürünlerini ortak kullanılması gibi farklı etkenlerle bulaşır.
Hepatit C Belirtileri Nelerdir?
Genellikle belirti görülmemekle birlikte, akut hepatit C olan bazı hastalarda;
- Ateş, bulantı ve kusma,
- Halsizlik ve iştah kaybı,
- Karın ve eklem ağrısı,
- İdrar renginde koyulaşma,
- Sarılık görülebilir.
Kronik Hepatit C hastalarında hiçbir belirti görülmez. Karaciğer hastalığı ilerlediği zaman belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Hepatit C Tanısı Nasıl Konulur?
Anti-HCV tarama testi yapılır ve sonuç pozitif ise, ikinci bir test yapılarak sonuç doğrulanır. Ama bu enfeksiyonun devam edip etmediği hakkında bilgi vermez. Bunun için ekstra tetkikler yapılır.
Hepatit C Nasıl Tedavi Edilir?
Hepatit C hastalığının boyutuna göre tedavi uygulanır. İlerlemiş olan hastalıklarda, karaciğer nakli söz konusu olabilir. Düzenli olarak doktor kontrollerinden geçerek, alkol kullanılmaması gerekir. Doktora danışılmadan ilaç kullanılması önemli bir detaydır. Aynı zamanda doktor tavsiye etmediği sürece bitkisel ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Doktor gözetiminde belli bitkisel ilaçlar kullanılabilir.