Horlamanın Nedenleri Nelerdir? Horlamaya Ne İyi Gelir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Horlama insanlar için oldukça sıkıntılıdır. Horlamanın altında yatan birçok neden vardır ve tedavi edilmesi gerekir. Horlamak kişinin kendisi için sorun olduğu kadar yanında veya yakınında yatan kişiler içinde sorun olmaktadır.

Horlamanın nedeni bazen basit bir neden olurken bazen altında yatan sorun oldukça büyük bir sorun olabilir. Horlamanın nedeni başka bir hastalığın belirtisi bile olabilir. Horlama genelde yetişkin insanlarda görülmektedir. Fakat bazen çocuklarda da uyku esnasında horlama sorunu ortaya çıkabilir. Horlamak kişinin uyku kalitesini büyük ölçüde sekteye uğratan bir sorundur.

Uykuyu bölmekle kalmaz derin uykuya dalmakta da sıkıntı yaratır. Alınacak basit önlemler ile horlamanın önüne geçilebileceği gibi bazen cerrahi bir müdahale gerekebilir. Bu nedenle horlamanın sebebi ve altında yatan nedenler bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından teşhis edilmelidir.

Horlamanın Nedenleri Nelerdir?

Horlamanın kişiden kişiye değişen birçok nedeni olabilir. Bu nedenler herkeste farklı olabilmektedir. Horlamanın başlıca nedenleri şu şekildedir;

  • Aşırı kilo; obezite sorunu olan kişiler veya fazla kilolu kişiler genellikle uyku esnasında horlamaktadır. Artan yağ miktarı solunum yollarında sıkışmalara neden olur ve şiddetli horlamalara neden olur.
  • Uyuma şekli; uyku esansında rahat etmeyen vücut bazı tepkiler verir. Horlama da bu tepkilerdendir. Yatarken rahat bir yastık kullanılması bu nedenle çok önemlidir. Yastık kadar yatış şeklide önemlidir. Sırt üstü yatmak genelde horlamaya neden olur.
  • Alkol tüketimi; alınan alkol boğazda bulunan kaslarda rahatlama yaptığı için gevşeyen kaslar horlamaya sebep olur.
  • Burun da şekil bozuklukları; nefes almayı zorlaştıracak kadar eğri olan burunlar veya kemik yapıları horlamaya neden olur.
  • Alerjik rinit; alerjik rahatsızlıklar burunda tıkanmaya yol açtığı için kişi istemsizce ağzını açar ve buda horlamaya neden olur.
  • Uyku apnesi; en büyük horlama nedenlerinden birisidir. Uyku apnesi uyku esnasında solunum yolunda ortaya çıkan sorunlar anlamına gelmektedir.

Horlamaya Ne İyi Gelir?

Horlamanın önüne geçmek için basit yöntemler uygulanabilir. Mesela yatarken yatış şekline dikkat etmek horlamanın önüne geçer. Fazla kilolu olan insanların kilo vermesi horlama sorununu azaltır. Aşırı alkol tüketen insanlar alkol almayı bırakmalıdır. Kullanılan yastık da horlamayı hafifletebilir.

Bunun dışında başka bir problem varsa doktor müdahalesi ile horlamanın önüne geçilir. Burun tıkanıklığı kaynaklı bir horlama söz konusu ise burun açılarak horlama azaltılır. Öncelikle horlamanın nedeni bilinmeli ve ona uygun bir tedavi uygulanmalıdır.

Yorum yapın