Öncelikle size tavsiyem yapacağınız yönlendirme işlemini en doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmeniz adına bu yazımı kesinlikle sonuna kadar okumanız yönündedir. Bu yazıyı okuduktan sonra ne demek istediğimi daha iyi anlayacak ve başka hiçbir kaynağa ihtiyaç duymayacaksınız.
301 yönlendirmesi neden ve hangi durumlarda gereklidir dilerseniz önce bu sorunun yanıtını bulalım.
Zamanında büyük bir hevesle kurduğunuz web sitesi belli bir süre sonra hitlendi hatta gelir getirmeye bile başladı. Fakat bir süre sonra site domaini (alan adı) ile sitenizin içeriğinin pek uyuşmadığına bu sebeple de sitenin Google tarafından cezalandırılabileceği endişesine kapıldınız ve mevcut sitenin ismini değiştirmeye yani yeni bir site kurmaya karar verdiniz. Fakat bir yandan da eski site hitlerinizi kaybetmek istemiyorsunuz. İşte bu noktada imdadınıza bu yöntem yani 301 yönlendirmesi yetişiyor.
Eski alan adından gelen trafiği, seoyu ve backlink kaynaklarını korumak için tüm URL adreslerini tek tek yeni alan adına yönlendirmiş olmanız önemlidir. Bunu yapabilmenin en basit ve en faydalı yolu .htaccess dosyasında değişiklik yapmaktır. 301 yönlendirmesi yöntemini ve Google Site Yöneticisi Araçlarını kullanarak alan adı otoritesini ve site sıralamasını koruyabilirsiniz. Yazının devamında doğru yöntemin nasıl gerçekleştirileceği ve negatif etkiler olmadan taşıma işleminin nasıl yapıldığı detaylı bir şekilde, en ince ayrıntısına kadar anlatılmıştır.
Malum sitenizin içeriğini ve linklerini değiştirmek, arama motorları tarafından hoş karşılanmaz. Daha önce arama motoru tarafından indexlenmiş ve başka sitelerden link almış sayfalarınızın URL yapısını değiştirirseniz, insanlar o sayfalara ulaşamaz. Eski sayfaların adreslerini yenisine kalıcı olarak yönlendirdiğinizde, zararı minimuma indirerek sitenize gelen ziyaretçileri yönlendirmiş olursunuz. Google’ın kendi tavsiyesinde olduğu gibi, eğer alan adlarını değiştirecekseniz ve yeni bir site açacaksanız bunu iki farklı aşamada gerçekleştirmelisiniz. İlk önce alan adını değiştirmeli, daha sonra kurulan siteyi ve alan adı değişikliğini Google’a bildirmelisiniz. Dilerseniz şimdi eski siteyi yeni siteye yönlendirme işlemi, kısaca 301 htacces yönlendirmesi nedir, nasıl yapılır, 301 htacces yönlendirme kodu nedir, nereye eklenir bunlardan bahsedelim.
301 Htacces Web Site Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
301 Yönlendirmesi oldukça kolay bir işlem olup, Linux tabanlı işletim sistemlerinde bulunan web sitenizin .htaccess dosyası üzerinde yapacağınız ufak değişiklikler ile, yönlendirmek istediğiniz URL’yi istediğiniz gibi kontrol edebilirsiniz. Ancak .htaccess dosyası üzerinde değişiklikler yaparken çok dikkatli olmakta fayda var. Olası 500 Internal Server Error’lerden kaçınmak için, dosyanızın orijinal halinin bir kopyasını mutlaka alın.
301 Yönlendirme Kodu
Öncelikle eski alan adının bulunduğu sunucuda yer alan htaccess dosyanızın içine aşağıda yer alan kodu kodu ilgili alanları değiştirerek kaydedin. Bu işlemi yaptıktan sonra eski web sitenizi yeni sitenize yönlendirdiğinizi Web Yöneticisi Araçları vasıtasıyla Google’a bildirmeyi sakın ihmal etmeyin.
Öncelikle yapmanız gerekenler;
Eğer eski sitenin tamamen kopyası yeni alan adında yer alıyorsa, .htaccess dosyasını eski alan adının yer aldığı sunucuda aktif tutmalısınız. Tüm dosyalarınızı eski sunucuda yedek olarak bırakmış olsanız bile .htaccess dosyası gelen tüm trafiği ve istekleri yeni alan adına yönlendirmelidir.
- Eski sitenizdeki içeriği 301 yönlendirmeleri ile yönlendirin.
- Yeni sitenizi Web Yöneticisi Araçları’na ekleyin ve doğrulayın. Yazının devamında resimli olarak anlattımı mevcuttur.
İlk adım olarak öncelikle aşağıdaki kodları eski alan adının bulunduğu sunucudaki .htaccess dosyasına ekleyerek 301 yönlendirmesini gerçekleştiriniz.
PHP için 301 yönlendirme kodu:
Aşağıdaki kodu .htaccess dosyasına ekledikten sonra eskisite.com yazan yere hali hazırdaki site adresinizi yazın yenisite.com yazan yere de yeni aldığınız ve yönlendirmek istediğiniz domaini yazıp dosyayı kaydettikten sonra yönlendirme otomatik olarak gerçekleşmiş olacaktır.
Options +FollowSymlinks
RewriteEngine on
ReWriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?eskisite.com$ [NC]
ReWriteRule ^(.*)$ http:
ASP için 301 yönlendirme kodu:
Aşağıdaki kodu web.config dosyasına eklemeniz yeterli olacaktır. Eski site adresi girildiğinde site otomatik olarak yeni alan adına yönlenecektir.
<system.webServer>
<httpRedirect enabled="true" httpResponseStatus="Permanent">
<add wildcard="/[OLD PAGE NAME]" destination="/[NEW PAGE NAME]" />
</httpRedirect>
</system.webServer>
Son adımda ise aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi Webmaster araçlarında yer alan adres değişikliği bölümünden 301 yönlendirmeyi Google’ye bildirerek eski sitenizi yeni domaine yani sitenize taşımış olursunuz. Bu işlemi yaptıktan sonra arama motoru üzerinden eski sitenize giriş yapıldığında yeni sitenize yönlenmiş olacaksınız.
İlk olarak BURADAN Google web yönetici sayfasına giriyoruz.
- Eğer yoksa Google web yönetici araçları hesabı açıyoruz.
- Zaten varsa google search console ‘a giriş yapıyoruz.
- Ekli değilse web sitenizi ekliyoruz ve doğrulama yapıyoruz.
- Sitemizin üzerine tıklayarak google search consolenin kontrol menüsüsayfasını açıyoruz.
- Kontrol menüsünde en üst sağ köşede sitemizin isminin yazılı olduğu çubuğun en sağında yer alan çarkın yanındaki imlece tıklıyoruz çıkan seçeneklerden adres değişikliği yazan butona tıklayıp adres değişikliği menüsüne giriyoruz ve varolan siteyi yeni domainin etki alanına yönlendirme talimatı veriyoruz.
İkinci resimde olduğu gibi karşımıza çıkan bilgileri kontrol edip onayladıktan sonra sayfanın en altındaki GÖNDER butonuna tıklıyoruz ve adres değişikliği isteğimizi google göndermiş oluyoruz.
Adres değişikliği isteğini gönderdikten sonra alttaki resimde de görüldüğü üzere aynı sayfanın en altında gönderildi ve site taşıma isteğiniz başarılı oldu yazısı belirir. Bu durum yaptığınız adres değişikliğini google bildirme işleminin başarılı bir şekilde sonuçlandığını belirtmektedir. Eğer isterseniz belli süre içerisinde bu isteği geri alabilir ve adres değişikliği isteğini iptal edebilirsiniz.
Artık siteniz yeni alan adında eski alan adından gelen trafik ve isteklerle beraber tamamen çalışır durumda olmalıdır. Bununla birlikte Google yeni alan adını taramayı öncelikli hale getirecektir. 301 adreslerine uyguladığınız yönlendirmeleri test ederek her şeyin doğru bir biçimde çalıştığından emin olmalısınız.
301 yönlendirmelerinin doğru bir biçimde çalıştığından emin olmak için eski alan adına özgü aramalar yaparak durumu tekrar tekrar test etmekten kaçınmamalısınız..
Http’den Https Ye Geçiş İçin Kullanılacak Yönlendirme Kodu
SSL sertifikası yani tarayıcıda sitenizin URL adresinin önünde “bu site güvenli” ibaresi yazması için SSL sertifikası satın aldıktan sonra eski http şeklindeki url adresini kolay bir şeklide https’ye yönlendirmek için gerekli olan .htaccess kodu aşağıda yer almaktadır. Kod wordpress, özel yazılım vb her türlü sistem üzerinde kolaylıkla çalışabilmektedir.
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}
Peki 301 Yönlendirme İşlemi Ne Kadar Sürer?
Yukarıdaki 301 yönlendirme kodunu kendi alan adınıza göre düzenlediniz ve Htacces dosyanıza eklediniz. Peki bu yönlenme süreci anında mı gerçekleşecek yoksa belirli bir sürede mi gerçekleşecek? İşte cevabı..
301 site yönlenme işlemi maksimum 2 hafta sürebilmektedir.
301 Yönlendirmesi İçin Site İçeriğini Olduğu Gibi Taşımak Gerekiyor Mu?
301 yönlendirme öncesi yapmanız gerekenler bunlar. Siteniz elbette bir miktar hit kaybına uğrayacaktır. Ancak bir süre sonra kendine gelecektir.
ÖNEMLİ DİP NOT: Eğer yönlendirme yapacağınız eski sitenizde Google tarafından herhangi bir ceza alma, filtre cezası , penguen cezası, sandboxa düşme vs gibi filtre durumları varsa kesinlikle 301 yönlendirmesi yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Aksi halde yeni siteniz de eski sitenizin durumundan etkilenerek Google’nin gözünde olumsuz bir durum uyandırabilir.
301 Ve 302 Yönlendirme Arasındaki Farklar
301 yönlendirme yukarıda bahsettiğimiz gibi “kalıcı yönlendirme” yöntemidir, ancak 302 yönlendirme ise geçici bir yönledirme türüdür(302 moved temporarily).
301 yönlendirme yöntemi site tamamen taşınırken veya bir iç link ile işimiz tamamen bittiğinde kullanılır ve bu site veya linklerin SEO değerlerinin büyük kısmının korunması sağlanmış olur. Link ve sitelerin değerlerinin yüzde sekseninin taşındığını tecrübelerimize dayanarak söyleyebiliriz.
302 yönlendirme yöntemi ise geçici bir süreliğine kapalı olacak bir site veya linkimiz için kullanmamız gereken aynı şekilde geçici bir yönlendirme türüdür. Bu geçici durumlara sitemizin yenilenme süreci, teknik sebeplerden dolayı kısa süreli bakım yapılması veya şu anda süresi biten bir kampanya veya ürün için kullanabiliriz. Böylece sitemizi veya linki ziyaret edenler 404 veya eror sayfası ile karşılaşmaz ve sayfanın değeri düşmez. Google robotları 302 yönlendirme süresince bu linkleri taramaz.
UYARI: Yukarıdaki örneklerde anlatıldığı üzere bu teknik durumlar iyi analiz edilip 301 veya 302 yönledirme kararları verilip ulaşılamayan sayfalara bir an önce müdahale edilmelidir. Aksi takdirde Google botları tarafından taranan site veya linkinizin değeri ve sıralaması düşecek hatta indexten çıkarılacaktır.
Sitenizdeki hatalardan korunmak için Search Console‘daki hataları kontrol etmenizi ve sitenizi zaman zaman crawl ederek takip etmeniz tavsiye ederiz. Değişen linklerinizi 301 veya 302 yöntemi ile yönlendirerek hatalardan korunabilirsiniz.