İşe Alım ve Sonrası

Günümüzde çalışma hayatında bir iş için açılan ilanın kapanma süresi ortalama 41 iş günü olarak belirlenebilir. Peki bu ilanın doğru aday ile kapatılması mı yoksa zamanında kapatılması mı daha önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır?

Doğru adayı bulmak için yapılan çalışmada harcanan büyük emek, zaman ve bütçeye rağmen zor bulunan personelin elde tutulması daha zor bir aşama olabilmektedir. İşe alınan aday sürecin başından sonuna kadar birçok kişi ile görüşmekte ve birçok envanter sürecinden geçmektedir. Sonuç; İşe alındınız. Ya sonrası… İşe alınan aday işe alım süresi boyunca organizasyon tarafından kendisine gösterilen yoğun ilgi ve alakayı oryantasyon sürecinde kaybedebilmektedir. Aday kendisinden istenen evraklarını tamamlama derdine düşerken, işe alım süreçlerini yürüten uzman ise açık olan diğer pozisyonlarını tamamlamak için diğer adaylara yönelmektedir. İnsan kaynakları ise bu arada yoğun iş temposu ve yeni adayların mülakatları nedeniyle işe alınan personelin sorularına cevap verememe durumu ile karşı karşıya kalabilmektedir. İşe alınan personelin ilk karşılaştığı sorunlar bu noktada başlamaktadır.

Peki İşe Alınan Adayın Sorumluluğu Aslında Kimde Olmalıdır?

Ülkemizde firmalar farklı uygulamalarda bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçı şöyle olmaktadır;

  • Bazı firmalarda adayın ilk iş gününe kadar sorumluluğu işe alım departmanında olmak ile beraber ilk iş gününde sorumluluğu eğitim departmanı almaktadır.
  • Bazı firmalarda ise deneme süresi sonuna kadar işe alım departmanı sorumluluğundadır.
  • Bazı firmalarda ise aday sözleşmesini imzaladığı anda eğitim departmanı sorumluluğu almaktadır.
  • Bazı firmalarda işe alım departmanı ve eğitim departmanı sorumluluğu paylaşmaktadır.
  • Bazı firmlarda buddy uygulaması uygulanmaktadır. Aday işe başladığı ilk gün işe alım tarafından karşılanır ve çalışağı departmandan belirlenen buddy ile bütün oryantasyon sürecini tamamlar. Bu esnada buddy olan kişi hem yeni çalışana oryantasyon kapsamında yardımcı olur hemde firmadaki kişlerle tanışması daha çabuk gerçekleşir.

Buradaki en önemli nokta adayın sorumluluğun kimde olmasından ziyade departmanlar arasındaki iletişimi sağlayarak bu iletişimin sürekliliğini sağlamaktır. Adaya mutlaka kendisinden sorumlu kişinin iletişim bilgileri paylaşılmalı ki adayın kafasında kalan sorulara cevap bulabilmesi hızlandırılarak adayın düşünceleri netleştirilmelidir.

Yorum yapın