Bilindiği gibi ishal ciddiye alınması gereken hastalıklardan biridir. Toplumda ishal halen pek ciddiye alınmaz aslında ishalden bir çok kişi hayatını kaybetmiştir. Genelde 5 yaş altı çocuklarda daha sık görülmesi ölümcül olmasının bir nedeni olabilir. Bu yazımda ishal neden olur? ve ishalin belirtileri nelerdir? kısaca anlatacağım. Unutmayalım ki ishali daha yakından tanımamız önceden tedbir almamız için çok önemlidir.
İshal Nedir? ve İshal Nasıl Anlaşılır?
Dışkıdaki sıvı miktarının %70 kadar ortaya çıkmasıdır. Kişinin dışkısı sıvı halde görülmesi ve günde 3 kere sıvı halde dışkılama yapılması ishalin anlaşılmasında en büyük belirtidir. Genelde 5 yaş ve 2 yaş altı çocuklarda sık görülmesi ölümcül hastalıklar arasında yerin almasına neden olmaktadır. Hatta dünyada en yaygın ölüm listesinde ikinci sırada yer almaktadır.
İshal Neden Olur?
Corona Virüsler en belirgin neden olarak bilinmekte özelliklede 5 yaş altı çocuklarda ayrıca şunlarda ishala neden olan sebepler arasında yer almaktadır;
- C vitaminin vücutta fazlalığı,
- Magnezyum mineralinin vücutta fazlalığı,
- Bulaşıcı ve enfeksiyon hastalıkları,
- Kalın bağırsağın yeterince sıvıyı emmemesi,
- Viral enfeksiyonlar ve bakteriyel toksinlerdir.
Bunlar ishalin başlıca nedenleridir. Ayrıca apandis patlaması da ishale neden olmaktadır.
İshalin Belirtileri Nelerdir?
İshal olan kişinin dışkısı sıvı olarak görülür bu nedenle ishalin en belirgin belirtisi olarak bilinmektedir. İshalin diğer belirtileri ise şunlardır;
- Dışkının sıvı olarak görülmesi ve dışkıyı tutamamak,
- Susuzluk, mide bulantısı ve kusmalar,
- Aşırı dışkılama, yüksek ateş ve karında şiddetli ve kısa süreli sancılar ishalin belirtileridir.
İshal belirtilerinin sadece bir tanesi bile görüldüğünde mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Eğer günde üç kere dışkınız sıvı halde oluyorsa ishalsiniz demektir. İshal olan kişiye bol bol su içmesi önerilirken mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini unutmayınız. Bebeklerde ishal ölümcül olduğu için anne ve babalar bebeklerinizin ishal olma durumu yüksek bu yüzden bebeğinizi sık sık kontrol ediniz ve şüphelendiğiniz durumlarda kesinlikle önce bir doktora başvurunuz.