İstiklal Marşının (Öyküsü) Tarihçesi Kısaca Özeti

Evet AL Bayrağımız dalgalanırken okunan İstiklal Marşı’nın adını duyduğumuzda bile göğsümüzün kabarmaması elde değil Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan Milli Marşımız günümüzde dahi aynı güzelliğini ve sırrını korumuştur. Sırrı derken okunduğunda insana ayrı bir güç veren kelimeleri Türk Milletini ayrı kelimelerle anlatılamayan duygular içerisine sokar. Evet İstiklal Marşımız 21 Mart 1921 yılında Türk Milletinin Milli Marşı olarak kabul edilmiştir. Gelin kısaca İstiklal Marşı’nın öyküsünü bir kez daha hatırlayalım.

İstiklal Marşı’nın Yazılış Hikayesi Kısaca

1921 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bir yarışma düzenleyerek herkese duyurulmuş hatta birinci olana para ödülü bile verilmesine karar verilmiştir. Fakat Milli Marş para karşılığında yazılmamalıydı içerisinde menfaat olan hangi şeyden hayır gelmiş ki evet yarışmaya Mehmet Akif Ersoy katılmamıştı nedeni ise Milli Marşın karşılığında para ödülü vardı.

Yurdumuzun bir çok bölgesinden şiirler gelmiş ve hiç biri kabul edilmemiş sanki Mehmet Akif Ersoy’un yazacağı mısraları beklemekteydi evet Mehmet Akif Ersoy’a neden yarışmaya katılmadığını sorarlar Mehmet Akif Ersoy şanına yakışır bir cevapla herkesi etkilemiştir. Milli Marş para ile satılamaz bu yüzden ben yarışmaya katılmadım cevabını verir. Aslında çok anlamlı bir cevaptır sonrasında dostları çok ısrar eder ve yarışmaya katılması için önerilerde bulunurlar. Eğer yarışmada birinci olursan para ödülünü almaz bağış yaparsın gibisinde Mehmet Akif Ersoy bu öneriye hayır demez çünkü sonucunda para yoktur.

Milli Şairimiz yarışmaya katılmayı kabul eder ve İstiklal Marşını yazmaya başlar bazı geceler ise yatarken manevi duygular içerisine girerek yatağında dahi diziler aklına gelerek yerlere yazardı. Sonucunda para olmadığı içindir ki manevi duygular içerisinde Mehmet Akif Ersoy Milli Marşımızı yazar ve 724 şiir içerisinden birinci seçilir. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver Milli şairimizin yazmış olduğu şiiri Büyük Millet Meclisinde okuyarak çok beğenildi hatta Mecliste 2 kere ayakta dinlenen Milli Marşımız 21 Mart 1921 yılında İstiklal Marşımız olarak kabul edilmiş o günden, günümüze kadar saygıyla ayakta dinlenmiştir.

Mehmet Akif Ersoy yarışmada birinci seçilir ve para ödülünden tek kuruş dahi talep etmez bu şekilde içerisinde coşku, heyecan dolu ve okunduğunda insana ayrı bir duygu veren Milli Marşımız ortaya çıkmıştır. Düşünüyorum eğer para karşılığında olsaydı bu kadar güzel bir Milli Marşımız olmazdı herhalde.

Yorum yapın