İzmir lokması, başta Osmanlı mutfağından, daha sonrasında Türk mutfağında aldığı yer, oradan da dünyaya açılımından sonra, her insanın damak tadının ve yemek istedikleri zevklerine göre, İzmir lokmasının çeşitleri zamanla türeyip artmıştır. Yeni tarifler deneyip, var olan bir tadın üstüne yeni baharatlar, kuruyemişler, soslar, ekleyerek bambaşka tatlar elde etmişlerdir. Herkesin büyük keyifle yediği bu tatlı çeşitleri de arttıktan sonra ilk başta gördüğü ilginin daha fazlasını görmüştür. İzmir lokma tatlısı her yerde tüketilmesine rağmen İzmir de süre gelen bir gelenek olduğu için İzmir lokması denilmiştir.
Tatlının, çeşitlerinin artmasının sebebi ise İzmir lokmacılarının yaptıkları tatlıların, herkese hitap etmek istemeleridir. Şuan bu tatlının 6 çeşidi olmakla birlikte, şerbetsiz yapıldığında da tüketildiği için aslında 7 çeşidi vardır. İzmir lokmacıları, İzmir lokma tatlısını en iyi şekilde üretmeye devam etmektedir. Ustalarımız, yapımı aslında basit olan ama değer olarak anlamlı olan bu tatlıyı, görsel şölen haline getirmişlerdir.
Şöyle ki; İzmir Lokması, Saray lokması, Cevizli lokma, Fıstıklı Lokma, Fanatik lokması, Fındıklı lokma ve şerbetsiz yapıldığında tuzlu olan ve ismine halk arasında pişi olarak anılan lokmalar, görüntüsü olarak herkesi etkileyebilir. Bir davet verdiğinizde bol çeşitli olması bakımından lokma çeşitlerinden yapabilir ve sipariş verebilirsiniz. Ya da bir futbol maçı olduğunda tuttuğunuz takımın renklerinden lokmalar yapabilirsiniz. Böylece İzmir Lokmaları, hem görüntüsü bakımından eğlenceli, hem de yenmesi açısından eğlenceli olabilir.