Her insanda olabilecek bir sağlık sorunu olmasına karşılık kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre her 5 kadından biri sık yaşadığı idrar yolu enfeksiyonundan şikayet etmektedir.
İdrarda normal olarak bakteri bulunmaz. Ancak çeşitli nedenlerden ötürü herhangi bir bakteri idrar yolunda ürediği zaman bu bakteriler enfeksiyona ve iltihaplanmaya yol açar. Bu da yaşam kalitesini olumsuz etkiler. İdrar yolu iltihaplandığı zaman idrar yolu duvarları kırmızılaşır, tahriş olur ve aşağıdaki durumlar sıklıkla görülür.
Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonları
- Karın ağrısı
- Arka boşluklarda ağrı
- Yumurtalık ağrısına benzeyen kasık ağrıları
- Vajinal bölgede kaşıntı
- İdrar olmamasına rağmen idrar varmış hissi
- İdrarda kan
- Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissetme
- İdrar yaparken acı ve yanma
- Kötü kokulu ve koyu renkli idrar
- Yorgunluk
- Ateş
- Kusma
- İlişki sırasında ağrı ve acı
İdrar yolu enfeksiyonlarını teşhis etmenin en kolay yolu idrar tahlili yaptırmaktır. İdrar tahlili aile hekimlerince ve tüm hastanelerce yapılan ucuz ve sonucu çabuk çıkan bir tahlildir. Bunun sonucunda eğer idrarda bakteriye rastlanmış ise ona göre antibiyotik ve dezenfekte edici ilaçlar kullanılması gerekir. Antibiyotik tedavisi tam olarak tamamlanmazsa enfeksiyonun tekrarlama riski çok yüksektir. Çünkü bakteriler tam olarak temizlenmemiştir ve bunun sonucu olarak da zaman geçtikçe çoğalacaklardır.
İlaç tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken başka hususlarda vardır. Bunlardan en önemlisi su içmektir. Su, vücudumuzun temel ihtiyacıdır. Ancak bu durumda daha da önem taşımaktadır. İdrar yolundaki bakterilerin vücuttan atılması için çok önemli rol oynamaktadır. Günde 3 litre su içmek bu dönemde şarttır.
İdrar yolu enfeksiyonu yaşadığınız zamanlarda cinsel ilişkiye girmemek de önem taşır. Çünkü kadınlarda idrar yolu vajinal ve anal bölgeye yakındır. Dolayısıyla bakterilerin ve çeşitli mikroorganizmaların idrar yoluna bulaşmasına sebep olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için;
- Tuvaletten sonra temizliği önden arkaya doğru yapmak,
- Günlük ped kullanmak ve sık değiştirmek,
- Pamuklu iç çamaşır kullanmak,
- Sıvı tüketimine dikkat etmek gerekir.
Tüm bunlara dikkate ettiğiniz halde sık sık enfeksiyon yaşıyorsanız kist, tümör gibi sorunlarla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Daha ayrıntılı inceleme yaptırmak için ilgili doktorlara başvurmanız bu noktada büyük önem taşımaktadır.