Kardeş Kıskançlığını Önlemenin Yolları

Kardeş Kıskançlığını Önlemenin Yolları; Aileye yeni katılan yeni bir kardeşin varlığı bazı çocuklarda kendine dert arkadaşı ve oyun arkadaşı olarak mutluluk belirtisi olurken bazı çocuklarda aynı etkiyi yaratmaz. Yeni kardeşin aileye katılması bazı çocuklarda aşırı kıskançlığa neden olur ve beraberinde birtakım davranış bozukluklarını da getirir.

Bu davranış bozuklukları belirtilerden biri kardeş kıskançlığıdır ki bunlar aşırı kaygı, hırçınlık, agresiflik, sürekli saldırgan olma durumu, ileri aşamalarda altını ıslatma, tırnak yeme gibi pek çok sıkıntı olabilir.

Kardeşi olan çocuğa nasıl hareket edilmeli?

  • Kardeş kıskançlığının ilk zamanlarda normal bir duygu olduğunu önce kendimiz kabul etmeliyiz. Bu hissin normal olabileceğini ve çocuğumuzu çok iyi empati kurabildiğimizi ona belirterek onu rahatlatabiliriz.
  • Kıskançlığa sebep olan sıkıntıları çok büyütmeyerek etkili çözüm yolları için çocuklarımıza yardımcı olamaya çalışalım. Sorunun sebebini anlayarak objektif olarak her iki çocuğu da dinleyelim.
  • Çocuğumuzun ne kadar değerli olduğunu ve kim olursa olsun onun yerinin farklı olduğunu ve sevgisinin başka bir şey ile azalmayacağını ona her durumda söyleyelim.
  • Yeni doğan kardeşe karşı çocuğumuzla beraber hareket edelim.
  • Aşırı kıskançlık durumlarında, sinirlendiklerinde sakinleşmelerini bekleyelim. Sinirler dinene kadar diğer odalara çocuklarınızı gönderebilirsiniz. Sakinleştiklerinde sakin bir şekilde onlara kulak verelim.
  • Kriz ortamı olmadan önce çocuğumuzla yapacağımız sakin bir zamanda bir yapılan bir paylaşım etkili olur. Çocuklarımıza sinirlendiklerinde öfke kontrolü yapmaları konusunda neler yapabileceklerini öğretmek kriz sonrasında bir reçete olarak etkili olabilir.
  • Sorunlar hala devam ediyorsa bir uzmana danışarak bu konuda yardım almalısınız.

Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?

  • Kardeşler arası kıskançlığı önlemek için yukarıda saydığımız bilgilere ek olarak kardeş kıskançlığı nasıl önlenir konusunda şunları önerebiliriz:
  • Kardeşler arası kıskançlığın sebepleri önce tam olarak anlaşılmalıdır. Bu kıskançlık tek çocukta mı yoksa her iki çocuktan mı kaynaklanıyor iyi anlaşılmalıdır. İki taraflıysa sorun kardeşler arasında zamanla kendiliğinden çözülür. Bizim müdahale etmemiz sorunu azaltmanın aksine sorunun daha da büyümesine sebep olabilir. Bu konuda kendimizi geri plana atarak olaylara çok ciddi bir şey yoksa karışmamak daha etik olur. Vurma, saldırma gibi zarar verme durumlarında müdahale edilmelidir. Bunun dışında uğraşmamak en doğrusudur.
  • Tarafsız olun. Kardeş kavgasında taraf tutmak sorunu büyütür. Hiç bir çocuk ebeveyninin kardeşi de olsa kendinden başkasının tarafını tutmasını sevmez. Bu konuda haklı da olsa tarafsız davranmak en etik olan davranıştır. Haksız olan tarafa en uygun zamanda yaptığı hata uygun bir şekilde anlatılabilir.

Umarız ki “Kardeş Kıskançlığını Önlemenin Yolları” konumuzda istediğiniz cevabı almışsınızdır. Bu konuda fikirlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın