Macera filmlerinde kahramanların içinde kaybolup, neresinden çıkılır acep diye birçok gizeme daldığı mağaralardan Kastamonu‘da çok var. Karadeniz bölgesinde şu an neresi hatırlayamadığımız ücra bir yerde öğrenci bir gencin tek başına bir mağaraya girip de çıkamadığını anlatmışlardı. Bundan mıdır bilinmez her mağara keşfinde arkamızda kimler var diye dönüp bakmak bizde alışkanlık haline geldi. Bildiğiniz bir yerde tek başına dolanmak yeğ elbette, ama bilmediğinizi bir rehber eşliğinde keşfetmenizi öneriyoruz.
Kuyluç Mağarası, Ilgarini Mağarası, Sarpunalınca Mağarası Kastamonu‘nun en bilinen mağaralarında ilk üç. Ama profesyonel bir mağara gezginiyseniz ya da çok meraklı bir keşifçiyseniz rotaya başka mağaralar da ekleyebilirsiniz.
Kuyluç Mağarası
Kastamonu gezilecek yerler listenizde ilginç bir yer alternatifi olabilir diyeceğimiz mağara Şenpazar ilçesinde ve il merkeziyle mesafesi ortalama 120 kilometre olup araçla maksimum 2 saatte ulaşmanız mümkün. Dağlı Kuyluca olarak da bilinen bu mağaranın en ilgi çeken yönü ağzının genişliği. Hemen girişinde Şehriban Çayı ile Devrekani Çayı birleşiyor ve seyrine doyamayacağınız bir görsellik oluşturuyor. İçinde bir şelaleyle karşılaşacağınız mağaranın sıcaklığı 10 ila 20 derece arasında değişim gösteriyor.
Sarpunalınca Mağarası
Kastamonu’nun Küre ilçesinde, Şenlik köyünde bulunan mağaraya, merkezden 1 saat 15 dakikada orman yolunu takip ederek ulaşabiliyorsunuz. 662 metre uzunluğunda yaşam dolu bir mağara olan Sarpunalınca’da sarkıt ve dikitlerlerin oluşumu hala aktif. İçindeki galerileri diğer mağaralarla karşılaştırdığınızda çok çekici bulmayabilirsiniz. Fakat girişinden etkileneceğinizden emin gibiyiz. Mağara ziyaretinizde gittiğiniz mevsimin iklimine bağlı olarak önündeki çimenlik alanda kamp çadırlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Kastamonu Mağaraları- Diğerleri
Sisli Mağara (Gizemli Mağara da deniliyor) : Devrekani ilçesinde Alçılar Köyü’nde bulunuyor.
Kılıçlı Mağarası : Cide’den Çamdibi Köy yoluna saparak ulaşabiliyorsunuz. Sarkıt ve dikit oluşumları arasında avizeler arasından yürür gibi ilerliyorsunuz. 350 metre derinlikteki mağarada tam tamına keşif için teçhizat şart. İçinde Kalkolitik çağdan başlayarak geniş bir tarih gelişimi olan mağarada arkeolojik kazılar da yapılmış.
Mantar Mağarası : Genellikle mantar yetişen bir mağara gibi algılansa da ismini içindeki yaklaşık 4 metre yükseltideki mantara benzeyen bir kalker dikitten alıyor. Pınarbaşı ilçesinde, Küre Milli Parkı’ndaki Sümenler Köyü’nde bulunuyor. Bu mağara Ilgarini Mağarası’na ve Ejder Çukuru’na yürüyerek gidebileceğiniz kadar yakın.
Topmeydanı Mağarası : Küre Dağları Milli Parkı‘ndaki bu mağara Pınarbaşı ilçesi sınırları içinde. Işıl ışıl sarkıt dikit şöleniyle karşılaşacağınız iç kısmında duruluğuyla yüzülesi ama soğukluğuyla asla girilmeyesi doğal havuzlar göreceksiniz.
Kastamonu-Bartın arasındaki Küre Dağları ormanlarında irili ufaklı daha birçok mağara var. Ulaşılması zor noktalarda olduğundan birçoğu turistik gezi rotalarına dahil edilmiyor. Profesyonel sporcular, mağara araştırmacıları ve fotoğraf tutkunları ise nerede ne var oldukça bilgililer.
Mimarı doğa olan ve doğa tarafından yüzyıllar boyunca yontularak oluşan bu mağaraların duvarlarındaki sembollerden insanlığın geçmişini öğrenmişken, şimdi kimin kimi sevdiği, kimin hangi takımı tuttuğu ve kime küfrettiğini biliyoruz. Çağımız insanı da yüzyıl sonra böyle hatırlanmak istiyor demek ki!