Kastamonu’nun En Dibi; Valla Kanyonu

Raftingle ilgileniyorsanız ya da profesyonel bir kaya tırmanıcısıysanız Valla Kanyonu‘nu muhtemelen tanıyorsunuz. Kanyonun dibindeki o ince çizginin mevsimine göre coşan ve rafting yapılan bir dere olduğunu anlamanız için yaklaşık 1.1 kilometreden aşağı bakmanız gerekiyor. Tabii eğer korkmazsanız!

Valla Kanyonu

Doğanın gücüne diz çöktürecek kadar ihtişamlı bir kanyon Valla Kanyonu. Üzerindeki seyir terasından (ki bu seyir terasını niye böyle derme çatma yapmışlar anlam veremedik) bakarken bir rüzgar gelip de uçurur korkusuyla korkuluklara yapışmıştım örneğin. Terasın merdivenlerini koşa koşa çıkan çocuklar için çarpıntım tutmuştu. Ama hani Allah’a yakın yerler diye bahsedilir ya bazı yerlerden, ‘Valla’ öyle gelmişti burası da…

12 kilometre uzunluğundaki kanyondan profesyonel bir sporcu olsanız da rehbersiz geçmeye izin yok. Neresinde ne var, parkurda sizi neler bekliyor sorularının teorik yanıtlarını bilseniz bile, dünyanın en büyük ikinci kanyonu sayılan Valla Kanyonu’nda yetenekleri deneyimlemek oldukça tehlikeli. Bu yüzden profesyonel sporcular bu kanyona ‘hacı kanyonu‘ da diyorlarmış. Geçen sporcu ‘duayen’, ‘olmuş’ kabul ediliyormuş.

Saygıya şayan Küre Dağları Milli Parkı‘nda şahane bir manzarayla karşılaşacağınız kanyonda soluyacağınız hava da aşağısındaki mis köylerden daha mis. Bir dürbününüz varsa 360 derecelik tüyler diken manzarada kayalara tünemiş kartalları, şahinleri ve akbabaları da görebilirsiniz.

Valla Kanyonu‘nun seyir terasından bakarken bir tepeye yazılmış Anıl Bakar’ın kim olduğunu merak ediyorsunuz bir de… 2012 yılında kanyonu geçmeye çalışan 6 kişilik dağcı gurubundan biriymiş Anıl Bakar. Suda bulunan çok sayıdaki doğal tuzaklardan, vakumlayıp içine çeken bir akıntının kurbanı olmuş. Anısını yaşatmak için seyir terasının tam karşısına bir tepeye resmini çizmişler.

Diyeceğim o ki gözü kara ekstrem bir sporcu da olsam gözüm kararır deyip korkardım bu derin güzelliğe dalmaya… Bu yüzden alternatif olarak sunulan iki parkurdan fotoğraf ve doğa tutkunları için olanını seçtik biz.

Valla Kanyonu Nerede?

Kastamonu‘nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan kanyona Muratbaşı Köyü’nden, Kanlıçay ile Devrekani Çayı’nın birleştiği yerden giriliyor. Fakat girdim çıktım yapılacak kadar şipşak bir arazi olmadığından geri dönüş için 12 kilometre ilerlemeniz gerekiyor. Kestirmeden tırmanırım da (çünkü yok öyle bir şey) diyemiyor, Pınarbaşı’ndan Cide ilçesine geçiyor ve Hamitli Köyü’nden çıkış yapabiliyorsunuz.

Valla Kanyonu’na Ne Zaman Gidilir?

Sizi değil, sadece saçlarınızı uçuran o naif rüzgara ancak temmuz-ağustos aylarında denk gelebiliyorsunuz. Suyun debisinin normal seyrinde olduğu zamanlarda bu aylar… Arazide gezecekseniz kaymayan bir ayakkabı ve hafif bir yağmurluk alın yanınıza. Bir de kamera- fotoğraf makinenizi tabii ki…

Bu arada gitmişken manzaraya nazır çadır kurayım ya da bir otelde kalayım da diyemiyorsunuz çünkü kanyonda konaklama yok. En yakın konaklama alternatifi Şekerpınar’da bir otelde kalmak. Muratbaşı Köyü ile Kastamonu merkez arasındaki mesafe 96 kilometre. Köyden kanyon girişine kadar araçla gidemiyorsunuz. Yaklaşık 1,5 kilometrelik mesafeyi yürümeniz gerekiyor.

Yorum yapın