Katarakt Nedir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve halk arasında da ” göze perde inmesi ” olarak adlandırılan katarakt göz sağlığı ve kişinin yaşam kalitesini etkileyen önemli göz rahatsızlıklardan biridir. Katarakt göz bebeğinin arakasında bulunan ve görmeyi sağlayan merceğin saydamlığını kaybedip, matlaştırarak görmenin azalması ile sonuç veren bir hastalıktır.

Göz merceğinin matlaşması, kişiye buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş hissi verir. Katarakt genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Yaşın yanı sıra az görülmekle birlikte yaşanan travmalar, bazı hastalıklar, göz enfeksiyonları ve bazı ilaç kullanımları da katarakt hastalığına yol açabilir.

Katarakt Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Katarakt başlayan kişilerde, görmede yavaş yavaş azalma ve bulanıklaşma, çift görme, ten renginde soluklaşma veya sararma, gece görmekte zorlanma, gözlük kullanan kişilerde gözlük numaralarının sürekli değişmesi, göz yorgunluğu ve beraberinde getirdiği baş ağrısı, göz kamaşması yaşanması katarakt hastalığının başladığının işaretleridir.

Bu belirtiler ortaya çıktığı zaman mutlaka uzman bir doktora başvurulmalı ve tedavi süreci başlatılmalıdır.

Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katarakt hastalığının ilaçla tedavisi mümkün değildir. Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Katarakt tanısı konulan kişi için cerrahi girişim planlaması yapılır. Hastalığın tedavisinde kullanılan yöntem FAKO adı verilen fakoemülsiyondur. Klasik ameliyatlardan farkı dikiş gerektirmeyen bir cerrahi girişimdir. Halk arasında “lazerli veya dikişsiz” ameliyat olarak bilinir.

Gözün en dışında bulunan saydam tabakada yer alan korneada 3 mm kesi yapılır. Kataraktlı merceğe ulaşılır ve ultrason dalgaları yayan bir cihazla sıvılaştırarak emilir. Kataraktlı merceğin yerine katlanabilir özellikte yeni yapay bir lens yerleştirilir. Yerleştirilen lens vücut ısısıyla normal şeklini alır.

Yorum yapın