Kimlik yenileme ücreti şu şekildedir:
- Eski kimliği yenileme ücreti: 25 TL
- Kayıp kimlik işlem ücreti: 50 TL
- Boşanma ya da evlilik durumlarında kimlik değiştirme ücreti: 25 TL
- Yeni doğan bebekler için alınan kimlik ücreti: ÜCRETSİZ (Zamanında yapılmayan bildirimlerde 25 TL ödenmektedir.)
2020 yılı itibariyle yeni kimlik sistemine geçilmiştir. Kimlik yenileme ücreti işleme göre değişmektedir. Ücret kağıt bedeli olarak tahsil edilmektedir. Eski kimliği yenileme, yıpranan kimliğin değişmesi gibi işlemler Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak yapılmaktadır. Boşanma ya da evlenme sonucu soyadın değişmesi durumlarında da kimlik değişimi gereklidir. Devletin resmi kurumlarında soyadı uyumsuzluğu bazı sorunlar çıkarabilmektedir. Bu nedenle soyadı değişikliğine sebep olan durumlarda kimlik mutlaka yenilenmelidir. Kimliğin kaybolması ya da çalınması durumunda da yeni kimlik müracaatı yapmak gerekmektedir. Bunun da yanı sıra yeni doğan bebekler için kimlik başvurusu yapılmaktadır. 2022 yılı itibariyle kimlik yenileme ücretlendirmesi değişmiştir. Güncel fiyatlar başvuru işlemi gerçekleştirilmeden anlaşmalı bankalara yatırılmalıdır.
Kimlik Yenileme İşlemi İçin Anlaşmalı Bankalar Nelerdir?
Kimlik yenileme işlemi için anlaşmalı bankalar şunlardır:
- Akbank
- Denizbank
- Finansbank
- C. Ziraat Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Garanti Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Şekerbank
- HSBC Bank
- Yapı ve Kredi Bankası
- Aktif Yatırım Bankası
- ING Bank
- ODEA Bank
- Burgan Bank
- Citibank
- Vakıf Katılım Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- Turkland Bank
- Fibabanka
- Alternatif Bank
- Anadolu Bank
- Arap Türk Bankası
Bu bankaların ATM’lerinden belirtilen ücreti yatırarak başvuru yapılmaktadır. Bunun yanı sıra Gelir İdare Başkanlığının web sitesi üzerinden banka ya da kredi kartı üzerinden ödeme yapılabilmektedir.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kimlik yenileme için gerekli belgeler şunlardır:
- İki adet biometrik fotoğraf
- Anlaşmalı bankalara yatırılan kimlik yenileme ücreti dekontu
- Eski kimlik ya da bunun yerine geçebilecek diğer resmi evraklar
Bu belgeler Nüfus Müdürlüğü’ne eksiksiz bir şekilde götürülmelidir. Aksi takdirde kimlik yenileme işlemi yapılamamaktadır. Fotoğraf yeni kimliğe uygun bir şekilde olmalıdır. Yeni kimlik için eski tip vesikalık fotoğraf kabul edilmemektedir. Bu nedenle fotoğrafın biometrik olmasına dikkat edilmelidir.
Yeni Kimlik İçin Nereye Müracaat Edilmelidir?
Kimlik yenileme işlemleri için şuraya müracaat edilir:
Kimlik yenileme işlemi için Nüfus Müdürlüğü’ne müracaat edilmelidir. Kimlik yenileme ücreti anlaşmalı bankalara yatırıldıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’ne gidilmelidir. Nüfus Müdürlüğü’ne online ya da arayarak randevu alınmaktadır. Bu şekilde sırada beklemeden randevu saatinde giderek işlem yaptırılabilmektedir. Randevu sistemi Nüfus Müdürlüklerinin web sitesi üzerinden ya da ALO 199 çağrı merkezinden alınmaktadır. Randevu sistemi sadece kimlik yenileme işlemi için geçerli değildir. T.C. Kimlik kartı başvurusu, sürücü belgesi başvurusu, pasaport başvurusu, adres kayıt ve yeni doğan başvurusu alınmaktadır. Aynı gün içerisinde randevu sistemi sayesinde hem pasaport hem de kimlik kartı başvurusu yapılabilmektedir. Randevu alınmadan da Nüfus Müdürlüğü’nde sıra alınarak işlem yaptırılabilir. Beklemek istemeyen vatandaşlar için randevu sistemini kullanmak oldukça pratik bir çözüm olacaktır.
Yeni Kimlik İçin Son Tarih Ne Zaman?
Yeni kimlik için son tarih şudur:
Yeni kimlik için son başvuru 2023 yılının son ayına kadar yapılabilmektedir. Bu tarihe kadar eski kimlik kullanılabilir. Kimlik yenileme ücreti bu tarihe kadar yatırılarak yeni kimliğe geçilebilir. 2023 yılından sonra eski kimlik kullanmak bazı kurumlar tarafından sıkıntı yaratacaktır. Bu nedenle bir an önce kimlik yenileme işlemi yapılmalıdır.