Kolonya: Kültürümüzün Önemli Miraslarından Bir Değer

Kolonyanın tam olarak kim tarafından icat edildiği bilinmese de bizim kültürümüzdeki etkisi çok büyük. Hemen hepimizin evinde bulunan kolonya, özellikle çocukluk döneminde büyük bir görev arz ediyordu. Evin en küçüğüne düşen bu tatlı görev, gelen misafirlere kolonya ikram etmekti. Kolonya ile gelen misafirler rahatlar, aroması ile ferahlardı.

Kolonya Kim Tarafından İcat Edildi

Kolonyanın icadı konusunda net olarak bir bilgi bulunmamaktadır ancak bilinen en uç noktadaki bilgiye göre üretilişi 17. Yüzyılın sonlarına dayanmaktadır. Kolonya, Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan bir seyyar satıcı tarafından bulundu. Ancak bu bilginin kesin olduğu yönünde bir kanıt yoktur. Bu seyyar satıcının adı Jean Paul Feminis idi. Kolonyanın mucidi diyebileceğimiz bu kişi, ürettiği formülü bir başkasına bırakmış daha sonra o da Giovanni Maria Farina isimli bir gence bırakmıştır. Farina isimli bu genç, kolonya üzerine çalışmış ve o günkü adıyla hoş lavanta suyu olarak ilk kolonyayı üretmiştir.

Kolonya İlk Başlarda Tıbbi Amaçlarla Kullanılıyordu?

İlk üretildiği zamanlarda tıbbi bir amaçla kullanılan kolonya, 18. yüzyılın ortalarında hijyen amaçlı bir ürün olarak kullanılmaya başladı. Dönemin politik yapısında toplumdaki oluşan sınıflar arası mücadelede güzel kokusu ve ferahlatan etkisiyle saflığın simgesi haline geldi.

Kolonyanın Kültürümüze Girişi 2. Abdülhamid Dönemi

Kolonyanın kültürümüze girişi Osmanlı Devleti zamanına dayanmaktadır. Padişah 2. Abdülhamid döneminde ithal edilen bir ürün olarak giren kolonya toplumda karşılık bulması sebebiyle yerli olarak da üretilmeye başlandı. İlk Yerli kolonya Ne zaman üretildi? Bugün ülkemizde kültürümüzün değişmez parçalarından birisi olan kolonya Ahmet Faruki adlı kişi tarafından yerli olarak ilk kez üretildi. Bu olayın da etkisiyle kolonya misafir ikramlarının vazgeçilmez bir ritüeli olmayı başardı.

Birçok Kolonya Çeşidi Üretildi

Ülkemizde bulunan zengin çiçek familyası sayesinde hemen her yöreye ait bitkilerden müthiş kokulu kolonyalar üretilmeye başlandı. Portakal çiçeği, limon çiçeği ve tütün gibi birçok çeşidin yer aldığı kolonya, toplumda özellikle etkisini sürdürmeye devam ediyor.

Kolonya Pandemi İle Yeniden Değer Kazandı

Coronavirüs pandemisi döneminde bir zorunluluk haline gelen hijyen kuralları beraberinde birçok ürün kullanmayı zorunlu hale getirdi. Kolonyanın yıldızı ise bu anda tekrar parladı. Antiseptik gibi maddelerin cilde zarar verebilme ihtimaline karşı, kolonya enfes aromalarıyla tekrar öne çıktı.

Kolonya Denilince Akla Gelir

Bayramlarda gelen misafirlere kolonya ikram edilir. Kolonya ikram etmek evin en küçük çocuğunun görevidir. Her evde kesinlikle bir çeşit kolonya bulunur.

Kolonya çeşitleri; limon kolonyası, portakal çiçeği kolonyası, tütün kolonyası, okyanus kokulu kolonya, Japon kiraz çiçeği kolonyası, mandalina kolonyası

Yorum yapın