Kulak ağrısı genel olarak rahatsızlık verici ağrılar arasındadır. Özellikle gece vakitleri daha çok şiddetlenirler. Tedavi edilmeyen ve önemsenmeyen kulak ağrıları zamanla işitme kayıplarına bile yol açabilir. Bazen kulak ağrıları direkt bir kulak rahatsızlığından meydana gelebileceği gibi, bazen de baş bölgesinde görülebilecek başka bir ağrıdan dolayı görülür.
Kulak Ağrılarının Nedenleri
En sık görülen kulak ağrıları enfeksiyon kaynaklıdır. Enfeksiyonlar dış kulak veya orta kulakta görülür. Orta kulak iltihabı östaki kanallarının tıkanmasıyla meydana geldiği için bu tip iltihapların hızlı tedavi edilmesi gerekir. Eğer tedavi edilmezse duyu kayıpları yaşanabilir.
Orta ve dış kulak iltihabının dışında sinüzit ya da soğuk algınlığı geçirildiğinde de kulak ağrıları görülür. Bunun dışında kulak kirinin aşırı artması (bakımsızlık) uçak, deniz vs. yerlerde yaşanan yüksek basınç ya da çene rahatsızlıklarında da kulak ağrıları görülür.
Kulak ağrısı kendini kafa bölgesinde sızı şeklinde ağrı olarak belli eder. Ayrıca, kulak ağrısı nedeniyle şişme, kızarıklık ya da akıntı görülebilir. Bazı durumlarda kulak ağrısına ateş de eşlik eder. İşitme duyusunda kayıplar da yaşanabilir.
Kulak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, kulak ağrısı gibi üzerinde ciddiyetle durulması gereken ağrılar için mutlaka ilk olarak uzman bir doktora görünmek gerekir. Bunun dışındaki öneriler ağrıların artmasını önleyici ya da tedaviye destek olucudur.
• Tıkalı kanallardan kaynaklı olan kulak ağrılarını esneme ve çiğneme hareketlerine ağırlık vererek azaltabilirsiniz. Bu hareketler östaki kanallarından hava geçişini sağlayarak ağrıları rahatlatabilir. Bir şeyler yemek ya da ağız açıp kapamak gereklidir.
• Yine sıcağın da ağrıları azaltıcı etkileri vardır. Bir havluyu ısıtarak kulağınızın üstüne koyabilir ve ağrının dinmesini bekleyebilirsiniz.
• Sigara ağrıları tetikleyici etki yapar. Bir süre içmemek ve sigara içilen ortamdan uzak durmak ağrıların azalmasını sağlar.
• Kulaklarda ağrı varken, rüzgarlı havada kulakları rüzgardan korumak önemlidir.
• Kulak temizlemek için piyasada satılan kulak temizleme çubuklarını kullanmamak gerekir. Bu kulak çubukları kirleri daha derine iter ve derindeki kirler bir süre sonra sertleşerek kalıcı hale gelebilir. Kulakları zararlı organizmalardan temizlemek için limon suyu-saf su karışımı yapıp kulağınıza 2 damla damlatabilirsiniz.
Kulak Ağrılarına İyi Gelen Bitkiler
Sarımsak: Çok iyi bir antioksidandır. İltihap kaynaklı ağrılara iyi gelir. Bir miktar susam yağı ile bir miktar sarımsak yağını karıştırıp kulağınıza 2 damla kadar damlatabilirsiniz. Sarımsak sayesinde iltihap daha hızlı iyileşecektir.
Zeytinyağı: Yumuşatıcı olarak kullanılabilir. Özellikle kulağın temizlenmesinde etkilidir. 1 ya da 2 damla kadar zeytinyağını kulağınıza direkt damlatabilir veya bir pamukla sürebilirsiniz.
Soğan: Antiseptik olarak kullanılabilir. Soğan aynı zamanda antibakteriyeldir de. Bir soğanı rendeleyip ortaya çıkan soğan suyunu güvenle kullanabilirsiniz. 1-2 damla kadar kullanmak yeterlidir.
Fesleğen: Aynı soğan gibi fesleğen de antibakteriyeldir. Fesleğen yapraklarını ezerek suyunu çıkarabilir ve bu suyu günde birkaç defa kulaklarınıza 1-2 damla kadar damlatabilirsiniz.