Kumaş Araba Koltuğu Bakımı Ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Elbette sizlerde araçlarınızın bakımlarını yapar iken belirli konuları göz ardı etmiş olabilirsiniz. Çoğu kişiye göre olan araç temizliği aracın boyasının temiz olması ve iç mekanının güzel kokmasından ibaret olmaktadır. Peki hiç düşündünüz mü aracınızın kumaş koltuklarına bakım yaptırmayı ? Elbette araç içinde en çok kullanılan bölge olduğu için en çok kirlenen bölümde koltuklarımız olmaktadır. Araçlarınızdaki koltuklar deri ise lekeleri çıkartmak sizler için kolay olacaktır ancak bu işlem kumaş koltuklarda bu kadar kolay olmamaktadır.

Aracınızın Kumaş Araba Koltuğu Nasıl Temizlenmelidir ?

Bildiğiniz üzere kumaş koltukları geçirgen bir yüzeye sahip olduklarından ötürü üzerlerine dökülecek olan bir sıvı veya yapışkan maddelere maruz kalması itibari ile hızlı bir müdahaleye gereksinim duymaktadır. Ancak bu müdahaleler sırasında uygulanacak işlemler sırasında kullanılan bazı kimyasallar koltuğa zarar verebilmektedirler. İşte bu sebeple bu durumlarda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

  • İlk etapta koltuklarınızda detaylı temizliğe başlamadan önce yapmanız gereken şey süpürmek olacaktır. Koltuğun özellikle dikiş bölgelerinde kalan toz ve pisliklerin en iyi şekilde alınması için uygun bir süpürge başlığı kullanılmalıdır.
  • Spreyli temizlik malzemelerinden koltuklarınızı silmek suretiyle faydalanabilirsiniz. Ancak bu noktada kesinlikle bir kumaş temizleyicisinden faydalandığınızdan emin olun. Yoksa kumaş renginde solmalar meydana gelebilecektir.
  • Temizlik esnasında uygulayacağınız sprey işleminde pek fazla püskürtmeyiniz çünkü bu kimyasallar süngerde birikmeleri ile birlikte daha sonraki zamanlarda koku salgılayabilmektedirler.
  • Bir adet kumaş fırçası almalısınız ve bununla sprey sıktığınız alanlarda dairesel olarak yapacağını fırçalama işlemi sonrası lekelerin kolayca çıkmasını sağlayabileceksiniz. Ancak alacağınız fırçanın telleri sert ve kalın olmamalı çünkü buda kumaşa zarar verecek olan nedenlerden biridir.
  • Bu işlem sonrasında oluşacak olan koltuk üzerindeki kirli köpükleri bir adet makro fiber bez ile silmelisiniz. Bu köpükleri direkt almalı yaydırarak almanız durumunda tekrardan kirleri kumaşa gömmüş olacaksınız.
  • Temizlik işlemini sona erdirdiğinizde koltukları tekrar vakumlayın ve 3 ila 4 saat arasında kurumaya bırakınız. Kurumaya bıraktığınız esnada araç ne kadar çok hava alabilirse o kadar iyi olacaktır.

Aracınızın kumaş koltuklarının temizliği açısından elbette sizlerde evlerinizde bazı karışımlar ile temizlik malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Bunların başında halk arasında en çok bilinen metodu çamaşır suyu ile su arasında olan karışımdır. Çamaşır suyu ile sıcak suyu karıştırmak sureti ile bir sprey şişesine koymanız ile yukarıda bahsedilen işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Diğer bir yöntemde sirke ve su karışımıdır. Bir bardak beyaz sirke alıyoruz bir kaç damla bulaşık deterjanı ile birlikte 4 litre sıcak suyu karıştırmak sureti ile karışımımızı elde ediyoruz. Eğer bu durumların dışında koltuklarınızda lekelerin haricinde oluşan bir koku problemi ile karşı karşıya iseniz 60 ml kadar bir kabartma tozunu alın ve çeyrek fincan kadar bir su ile karıştırınız ve koku gelen lekenin üzerine sürünüz.

Daha sonrasında ise diş fırçası ile yapacağınız işlem sonrası bu problemden kurtulmanız olası. Ancak bu durumlarda bilmeniz gereken nokta bu çözümler her kumaş türü için en uygun çözümü sunmayacağından kendi kumaşlarınız için özel hazırlanmış olan solüsyonlar ile uygulamanız sizler için en ideal çözüm yolu olacaktır.

Yorum yapın