Kürtajda Anestezi Türleri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Kürtaj esnasında hastanın ağrı hissetmemesi ve kürtajın psikolojik etkilerini en aza indirmek için hastaya anestezi uygulanır. Kürtaj için bilinen anestezi yöntemlerinin başında gelir lokal ve genel anestezi. İkisi aranızda pek fark olduğu söylenemez. Fark eğer kürtaj genel anestezi ile yapılacaksa hasta koluna yapılan bir iğneyle bayıltılır ve işlemi baştan sona kadar hatırlamaz. Genelde tercih edilen bu yöntemle kadının ağrı çekmesi ve işlem anında daha rahat olması durumudur. Mantıklı bakınca her kadının bu yöntemi tercih etmesi mantıklı gelmektedir. Ama bazı durumlarda bu hastanın isteğine kalabilen bir durum değildir.

Kürtaj nasıl yapılır? konusunda anlattığımız gibi, işlem esnasında hastanın uyanık tutulması gereken durumlarda vardır. İşte bu durumda diğer bir yöntem olan lokal anesteziye başvurulur. Lokal anestezide ise toplumda %50 oranında yanlış bir bilgi söz konusudur. Kişiler belden aşağı kısmın uyuşturulacağını düşünmektedir ama uyuşturulan kısım serviks yani rahim ağzı lokal anestezik bir ilaç yapılarak uyuşturulur. Uyuşturma sonrasında hekim tarafından tek dişli denen alet ile serviks sabitlenir. Lokal anestezi olmayan durumlarda bu işlem oldukça ağrılı olabilmektedir. Sonrasında hekim buji denen numaralı çubuklar yardımıyla rahim ağzını vakumun geçebileceği kadar gevşetir. Eğer işlem doğru bir şekilde ve uzman bir kişi tarafından yapılırsa çekilen ağrı en aza indirilir.

Yorum yapın