Toplumda lenf kanseri olarak bilinen lenfoma nadir görülen kanser türüdür. Her bin kişiden sadece üç veya dört kişide ortya çıkar. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf sistemi vücudun koruyucu sistemidir. Nadir görülen kanser hastalığı erken teşhis edildiğinde tedavisi hızlı ve kolay bir kanser türüdür. Lenf kanseri diğer kanser türleri gibi hayati ve korkutucu değildir. Lenf sistemini bilmeyenler için kısaca anlatayım; vücudumuzun her yerinde bulunan koruyucu göreve sahip sistemdir. Kötü huylu tümörlerin, hücreleri hızla ve aşırı oluşmalarına neden olması lenf kanserini ortaya çıkarmaktadır. Hastalığın asıl adı Hodgkin lenfoma’dır. Hastalığı ilk tespit eden Rhomas Hodgkin adı hastalığa verilmiştir.
Lenf kanserinin alt türü çok olsa da iki ana başlıkta toplanmıştır bu iki ana başlık ise; Hodgkin lenfoma (HL) ve Hodgkin dışı lenfoma (HDL) dir.
Hodgkin lenfoma (HL): Lenf organlarını köke almasıyla tek veya birkaç lenf bezesinin büyümesi sonucu tespit edilir. Lenfomanın kesin nedeni bilinmemeke fakat tedaviye en olumlu cevap veren kanser türüdür.
Hodgkin dışı lenfoma (HDL): Dalak gibi lenfodin dokularda ve bağırsak, mide gibi iç organlardaki lenf düğümlerinde veya lenf dokularında oluşmaktadır. Hodgkin dışı lenfoma dolaşım sistemi ve bağışıklık sistemiyle vücudun diğer bölgelerine de sıçrama ihtimali vardır.
Fazla uzatmadan kısaca lenf kanserinin belirtileri nelerdir bakalım; Boyun, kasık ve koltuk altındaki lenf düğümlerinde oluşan şişlik sık görülen belirtileridir. Lenf bezleri aynı anda şişebilir bazen de farklı yerlerde birden fazla ağrısız şişlik görülme durumu vardır. Kol ve bacaklardaki lenf bezlerinin aşırı şişmesi sinirlere baskı yaparak el, kol ve bacaklarda uyuşmalar ortaya çıkabilir. Her hastada aşırı şişme görülmez. Diğer belirtileri ise; kilo kaybı, iştahsızlık, sebepsiz ateş, deride kaşınma, öksürük, nefes darlığı, gece terlemesi ve sürekli yorgunluk hissidir.