Lider olanların iş hayatında daha verimli bir süreç geçirmeleri için duygusal zeka çok önemlidir, Duygusal zeka nedir? Duygusal zeka düşünceleri ve davranışlarınızı şekillendirmek için duygularınızı kullanmayı içerir, Öfkelendiğiniz de bağırmak ve tartışmak yerine sakin kalmayı konuşarak ve sakince problemleri çözmeye çalışmak güzel bir örnektir. Kısaca duygusal zeka anlama, duyguları fark etme ve bu bilgiler ışığında duyguları etkin kullanabilme biçimidir.
- Zor ve çıkmaz durumları etkin bir biçimde yönetme
- Kendini çok açık bir şekilde ifade biçimi
- Çalışanları ve diğer insanları kolayca etkileme
- Duygusal zekayı kullanarak karşınızdaki kişinin saygısını kolayca kazanma
- Yardım ve destek almak için etkin bir şekilde kullanılması yardım almanızı kolaylaştırır
- Duygusal tepkilerinizi kontrol altında tutmanızı sağlar
- Konuşma yaparken veya bir konferansta kendini çok iyi yönetebilirsin
- Zor durumlarda pozitif kalmanızı sağlar
Duygusal zekası yüksek olan yönetici ve liderler kendi çalışanları tarafından daha başarılı olarak görülür. Ayrıca Duygusal zekası yüksek yönetici ile çalışan çalışanlar yaptıkları işten daha çok verim almakta ve işe daha bağımlı hale gelmektedirler bir liderin diğer insanları nasıl etkilediği buna çok güzel bir örnek, Lider olarak iş ortamınız da yapacağınız ve yaptığınız bütün hamleler iş yaşantınızdaki bütün herkesi etkiliyor. Duygusal Zekanın en önemli noktası motivasyondur. Motivasyon insanlar için çok önemli bir nokta Para, başarı, mevki gibi bir çok etken insanları motive edebilir çalışanlar yükselmek için daha çok maaş almak için motivasyonu yüksek olabilir ama Liderler Başarmanın azmi ile motivasyonunu yüksek tutar.
Kısaca Duygusal zeka İş hayatında önemli bir yer ediniyor , Örnek vermek gerekirse satış yapılan bir firmada duygusal zekası yüksek bir liderle çalışmak hem satışları arttıracaktır hem de çalışanları mutlu edecektir çünkü anlayışlı ve ekibine güvenen bir yönetici ile herkes çalışmak ister.
Duygusal Zekası yüksek olan lider Öfke, mutluluk, üzüntü, şaşkınlık, tedirginlik hallerinde bu duyguları nasıl kullanacağını bilerek çevresini de organize ederek çalışma ortamındaki huzuru ve iş akışını yönetir.