Manisa Hakkında Genel Gezi Rehberi Türkiye’nin gezilesi en güzel şehirlerinden olan Manisa, gerek eşsiz tarihiyle gerek kültürüyle, insanıyla, konumuyla gerek de doğasıyla güzel memleketimizin görülmeden geçilemeyeceği eşsiz bir şehridir.
Tarihinin belki de en önemli uygarlıklarına ev sahipliği yapmış bu güzel memleket Türkiye’nin nüfusu en yüksek 14. şehri, Ege Bölgesi’nin ise İzmir’den sonraki ikinci en büyük şehridir.
Manisa Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bir büyükşehir olan Şehzadeler Şehri Manisa, Türk kültür tarihinde önemli yere sahip olan Mesir macununa, Türkiye tarımında ve ihracatında önemli yere sahip olup dünyaca tanınmış en önemli üzüm çeşidi olan Sultaniye üzümüne ev sahipliği yapmaktadır.
Gezi rehberine sığdıramayacak kadar birikime sahip olan şehrimiz, dünyada ilk kez paranın kullanıldığı Lidya uygarlığının da da bir zamanlar başkentiydi. (Sardes Antik Kenti / Salihli)
Manisa Coğrafyası
13.339 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Manisa coğrafyası, coğrafi konumuyla da çok büyük öneme sahiptir. Etrafı dağlarla kaplı olmasına rağmen Gediz Ovası gibi bir ovaya sahip olması onu ülkemizde tarımsal üretimde ilk üçe sokuyor.
Şehrin etrafı, turizme katkısı yadsınamaz olan Spil Dağı ve Bozdağ’la birlikte birçok dağ, plato ve Menemen Boğazı’yla kuşatılmış durumdadır. Öyle ki Manisa coğrafyasının %54,3’ü dağlardan oluşmaktadır. Ayrıca Ege Bölgesi için büyük öneme sahip Demirköprü barajı ve Marmara Gölü Manisa’dadır.
Manisa İklimi
Akdeniz iklimiyle beraber yer yer Karasal iklime sahip olan Manisa iklimi, yaşanası, gezilesi yüksek bir havaya sahiptir. Kışları yaza göre baktığımızda çok daha fazla yağış alan şehirde yazları sıcak ve kurak, kışları ılık -yer yer soğuk- ve yağışlıdır.
Yaz Aylarında
- Ortalama sıcaklık 17 – 34 derece arasında değişir. En sıcak ay temmuzdur.
- Hava çok sıcak olup nadiren de olsa 40 üstüne çıkmaktadır. Bozdağ, Spil Dağı ve Kurşunlu kaplıcaları bu zamanda piknik yapmak için çok elverişlidir. Çünkü yükseltisi fazla olan bu bölgelerde hava şehre göre çok daha serindir.
Kış Aylarında
- Ortalama sıcaklık 2 – 12 derece arasında değişir. En yağışlı ve soğuk ayı Ocaktır.
- Kar kalınlığının düşük olduğu şehirde hava sıfırın altına çok fazla düşmez. Kış ayı da dahil Spil Dağı Milli Parkına senenin her günü gidebilirsiniz.
Manisa Nüfusu 2019
Manisa nüfusu 2019 TUİK verilerine göre 1.440.611 kişilik nüfusa sahiptir. Kadın Erkek nüfusunun dengeli olduğu 17 ilçelik bu şehirde halk; geçimini şehirde bolca bulunan fabrika ile üzüm bağlarından veya diğer istihdam alanlarından sağlar.
Şehzadeler Şehri Manisa Tarihi
Tarihte Şehzadeler Şehri Manisa olarak anılan kent inanılmaz köklü bir geçmişe sahiptir. Yontma Taş Devri’nden günümüze uzanan bu şehir Hititlerden Lidyalılara oradan Perslere, Romalılara, Osmanlılara ve daha birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Tarihte parayı ilk kez kullanan Lidyalıların başkenti olan Sart kasabasına sahiplik yapmıştır. Osmanlı döneminde de taht varisi şehzadelerin gönderildiği Saruhan sancağına sahip olmasından mütevellit “Şehzadeler Şehri” olarak anılmıştır. 18. yüzyıldan kalma, tarihe saygı duyup yaşatan Kula’daki Osmanlı mimarisi ise görülmeye değer yapılar olarak karşımıza çıkıyor.
Manisa Gezilecek Yerler
Her köşesi ayrı cennet olan Manisa’mızın gezilecek yerler listesi bizi zaman makinesine bindiriyor.
Şehirde Lidya’dan kalma Sardes Antik Kenti’nin yanında, Muradiye Camii, Manisa Kalesi, Osmanlı’yı andıran Kula Evleri, şehirdeki güzelliklerinin bir bölümünü barındıran ve önceleri Muradiye Külliyesinde depolanıp zamanla müzeye dönen Manisa Müzesi tarihi anlamda mutlaka gitmeniz gereken yerler arasında.
Doğanın Manisa’da sunduğu yapılara baktığımızda dağcılık, piknik, kayak ve daha birçok şey yapabileceğiniz Manisa’nın gözdesi Spil Dağı Milli Parkı, Tüm stresinizi atacağınız Adala, Kurşunlu, Urganlı kaplıcaları ve Bozdağ; Efsane Ağlayan Kaya, Bintepe Tümülüsleri ve tatlı peribacalarıyla Kuladokya bölgeleri doğa ananın bize bir ikramı niteliğinde.
Manisa Nerededir?
Ege Bölgesi’nde bulunan Manisa’nın komşuları Aydın, Balıkesir, İzmir, Denizli, Kütahya ve Uşak olup çevre illerinden özellikle jeotermal kaynakları ve Spil Dağı Milli Parkı için bolca turizm göçü alır.
İzmir – Ankara – İstanbul üçgeninde olması da burada yaşayan insanlar için oldukça avantajlı bir durumdur. Öyle ki Manisa 2018 yılında yüz binlerce turist ağırlamıştır.
Manisa’ya Ne Zaman Gidilir?
Ege – Akdeniz ve yer yer Karasal İklime sahip olan şehirde yaz ayları oldukça sıcak geçer. Kente her ay gelip gezebilseniz de doğasını ve imkanlarını tam olarak tatmak için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Manisa’ya Nasıl Gidilir?
Manisa’ya; ülkemizin herhangi bir şehrinden otobüsle rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Hava yolunu tercih etmek isterseniz Adnan Menderes Havaalanını (İzmir / 37 km) kullanabilirsiniz. Şehre özel aracınızla rahatlıkla gelebildiğiniz gibi şehre çevre illerden tren seferleri vardır.
Şehre daha giderken gezmek istiyorsanız tren seferleri tam size göredir. Özellikle doğudan İzmir tarafına gidecekler için Spil Dağı ve Mağaraları çok güzel görüntüler sunmaktadır.
Manisa’da Nerede Kalınır?
Manisa’ya vardığınızda aslında şehrin neredeyse her yerinde çoğu bütçeye uygun yerleşkelerde kalabilirsiniz. Konakların fiyatları bulunduğu bölgeye ve imkanlarına göre farklılık gösteriyor. Özellikle Kurşunlu kaplıcaları, Spil Dağı Milli Parkı gibi bölgelere yakın yerlerdeki konaklama yerleri, ziyaretçilerin sıklıkla tercih ettiği konakların başında geliyor.
Manisa İçi Ulaşım
Manisa içi ulaşım, ilçeler arası minibüs, otobüs ve trenle; şehir içi ise dolmuş ile mümkündür. Şehir içi ulaşımlarda Manisa Kart kullanırsanız yolculuklarınız daha ucuza gelecektir. Kart ile ilgili bilgiye Manisa Belediyesinin ulaşım sitesi (Manulaş) üzerinden ulaşabilirsiniz.
Manisa Mutfağı
Yemek kültüründe İç Anadolu ve Ege Bölgesi’nden etkilenen Manisa Mutfağı sayamayacağımız kadar çok et – sebze yemeğine ev sahipliği yapmaktadır. Bütün bu muhteşem yemeklerin başında Manisa kebabı, odun köftesi, börülce tarator, Kula pidesi, bal kabağından yapılan sinkonta gelir. Şehirden tatlı bir şekilde ayrılmak için ise tuzsuz keçi peynirinden yapılan höşmerim sizin için en ideal lezzettir.
Manisa’da Gece Hayatı
Manisa’da gece hayatı kültürü gelişmemiş olsa da şehirde 1992 yılında kurulan Celal Bayar Üniversitesi şehre canlılık katmış ve öğrenciler özel günler ya da herhangi bir eğlence durumu için geceleri birçok kafeyi tercih etmektedir.