Özellikle sonbahar aylarında artış göstermek olan mantar zehirlenmesinin sebebi olarak zehirli mantarların özellikle Amaniti cinsi mantarların tüketilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Eski çağlardan itibaren tüketilen mantarlar protein bakımından yüksek bir besin kaynağı olması sonucunda aşırı bir tüketim bulunmaktadır.Bilinçsizce tüketim sonucunda ise gıda zehirlenmelerine ve hatta ölümlere bile yol açabilmektedir. Özellikle sonbahar aylarında kırsal kesimlerde yağmurların artışı sonucundan daha dikkat çekici halde mantar zehirlenmeleri artmaktadır.
Tecrübesiz kişilerce toplanan mantarların tüketilmesi sonucunda gıda zehirlenmelerine yol açmaktadır.Genellikle tüketildikten 1 veya 2 saat sonra etkisini gösteren zehir genellikle bilinç kaybı,görme bozukluğu,kusma,mide bulantısı ve ishal gibi belirtileri bulunmaktadır.
Mantar zehirlenmelerinde genellikle mide yıkanması sonucunda veya bağırsakların temizlenmesi sonucunda bu rahatsızlıktan kurtulabilirler.Ayrıca daha ağır durumlar söz konusu ise mecburen ilaçlı tedaviye başvurulur.